Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec ma bude vždy kritizovať. Mladý Slovák už po MS vedel, že je zle. Môže vybuchnúť, v NHL sa nepresadí, vraví expert

Oba slovenské hokejové talenty sa vydali v mladom veku podobnou cestou. Na sever Európy. Zatiaľ čo obranca Maxim Štrbák uprednostnil Fínsko, Alex Čiernik sa zdokonaľoval vo Švédsku. Obaja majú známych otcov, ktorí Slovensko reprezentovali na viacerých svetových šampionátoch.

26.06.2023 05:40 , aktualizované: 07:39
Alex Ciernik a Maxim Strbak Foto:
Alex Čiernik a Maxim Štrbák.
debata

Už o pár dní by mali ich mená zaznieť na drafte NHL. Ten by mal byť z pohľadu Slovákov podľa predbežných odhadov jeden z najúspešnejších v histórii.

Najviac slovenských hokejistov (až desať) bolo doteraz draftovaných v roku 2004.

Väčšie šance dávajú zámorskí experti Štrbákovi. Uznávaný hokejový odborník Bob McKenzie z portálu TSN, ktorého rebríček patrí posledné roky k najpresnejším, predikuje rodákovi z Košíc 33. miesto.

Čiernika vidí na 75. pozícii. Aké sú ich príbehy?

Otec ma bude vždy kritizovať

Narodil sa v nemeckom Wolfsburgu. Jeho otec Ivan Čiernik odštartoval hokejovú kariéru v Nitre. Vyskúšal si aj pôsobenie v NHL.

V drese Ottawy a Washingtonu odohral celkovo 91 zápasov. Po návrate do Európy sa usadil v Nemecku. Tam s hokejom začínal aj jeho syn Alex.

Po čase však zistil, že potrebuje ísť niekam, kde je vyššia úroveň hokeja. Zlákalo ho Švédsko.

„Tým, že otec vystriedal viacero klubov, dostal som príležitosť trénovať a následne aj pôsobiť medzi staršími chalanmi. Hoci nemecký hokej kvalitatívne stúpa, stále to je málo v porovnaní so Švédskom,“ uviedol Čiernik v rozhovore pre tvnoviny.sk.

Vo Švédsku odohral tri sezóny v tíme Södertälje. Zapracoval na všetkých aspektoch hry a výrazne zlepšil korčuľovanie.

Dopustiť nedá ani na rady od otca, ktorý za slovenskú reprezentáciu nastúpil na štyroch MS.

Dalibor Dvorský Čítajte viac Mám ho radšej ako Slafkovského, bude fenomenálny. Spolu zabezpečia Slovákom zlato, chváli expert supertalent

„Vždy ma bude kritizovať, čo úplne chápem. Chce mi radiť, v čom sa mám zlepšiť, a ktoré veci som mohol urobiť lepšie. Myslím si však, že je so mnou spokojný,“ povedal o svojom otcovi 18-ročný útočník.

Jeho dosiaľ najväčším tímovým úspechom je striebro z Hlinka Gretzky Cupu z minulého roku.

Zahral si na ňom aj s kamarátom Daliborom Dvorským. Toho experti považujú za hráča, ktorý bude na drafte zo Slovákov najvyššie.

Juniorské MS mu nevyšli

Čiernik je jedným z najstarších hráčov na tohtoročnom drafte. V rozhovore pre Sportnet uviedol, že to považuje za nevýhodu.

„Oni to berú trochu inak. Od niektorých som starší o tri mesiace, od iných až o rok. Nemyslím si, že je to obrovský rozdiel, ale neviem, ako to vnímajú samotné tímy NHL,“ vraví talentovaný krídelník. S Dvorským má spoločnú aj ďalšiu vec. Obaja sa veľmi rýchlo naučili švédsky jazyk.

Honzek hokej Čítajte viac Všetko zmenil telefonát od manažéra. Mami, oci, odchádzam do Kanady. Mladý Slovák zahviezdil, túži po ňom tím z NHL

„Na maturitách som mal najlepšiu známku zo švédčiny z celej triedy. Chodil som na anglickú školu, všetci sme tam boli začiatočníci, ale som na to hrdý,“ dodal Čiernik.

Sklamaný bol z toho, že mu nevyšli MS juniorov, kde sa mohol pred mnohými skautmi predviesť a vylepšiť si šance pred draftom.

„Dobre si uvedomujem, že to bola ideálna príležitosť ukázať sa. Neviem, či som si uškodil, ale rozhodne som si nepomohol,“ nešetril kritikou na svoju adresu.

Záujem o neho prejavili najmä kluby, ktoré majú skautov vo Švédsku. Patria k nim Boston, Chicago, Detroit, Minnesota a Philadelphia.

Ako sám vraví, je jedno, ktorý klub si ho na drafte vyberie, dôležité je, aby mu dal šancu a dostatočnú príležitosť presadiť sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Maxim Štrbák #NHL draft 2023 #Alex Čiernik