Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraveli, že sa vie len biť, teraz ťahá Slovákov. Kapitán USA reagoval na Pospíšila, jeho slová prekvapia

V prvom zápase gólová prihrávka, v druhom dueli dva presné zásahy, v treťom tri asistencie. Hráč, o ktorom vraveli, že sa vie len biť a zrážať sa, je v Ostrave jedným z ofenzívnych lídrov Slovákov.

13.05.2024 21:10
Pospíšil Tkachuk Foto:
Martin Pospíšil a Brady Tkachuk počas zápasu USA - Slovensko na MS 2024 v Ostrave.
debata (1)

Martin Pospíšil má za sebou ďalší vydarený zápas na MS, ktoré sú pre neho premiérové v kariére.

K výhre Slovákov nad hviezdnym výberom USA 5:4 po predĺžení prispel nielen dôraznou fyzickou hrou, ale aj troma asistenciami.

V prvej tretine neváhal zhodiť rukavice a zastal sa spoluhráča, do ktorého sa pustil kapitán Američanov Brady Tkachuk.

Slováci aj zásluhou Pospíšila, ktorý je priebežne jeden z dvoch najproduktívnejších hráčov šampionátu (Švajčiar Roman Josi má tiež 2+4), dosiahli tvrdo vybojovaný triumf a priblížili sa k želanému postupu do štvrťfinále.

Ako ste si užili zápas?

Ak vyhráte, je to vždy príjemný pocit. Tento duel mal všetko, fanúšikom sa musel páčiť. Od začiatku sme dali Američanom vedieť, že to s nami nebudú mať ľahké. Dlho sa nám to darilo, škoda tretej tretiny, ale zomkli sme sa a doviedli zápas do víťazného konca.

ČR hokej MS2024 Ostrava B Skupina SR USA Čítajte viac Hrdina Slovákov o dobiedzaní Američanov: Viackrát do mňa vleteli, bolo to už za hranou. Caufield o Slafkovskom: Na ľade sme neboli kamaráti

Prezentovali ste sa fyzickou hrou, darilo sa vám aj na buly. Mali ste extra motiváciu, keďže proti vám stáli hráči z NHL?

Dôležité bolo, že sme sa ich nezľakli. Netreba im preukázať zbytočne veľký rešpekt. Práve naopak, musíte sa prezentovať vecami, v ktorých ste dobrí. Na buly si verím.

Od začiatku turnaja sa snažím vhadzovania vyhrávať, pretože je to vec, ktorá pomáha tímu. Pre niekoho je to drobnosť, ale vie zmeniť priebeh zápasu.

Ešte pred úvodným buly ste sa s centrom prvého amerického útoku Shanom Pintom zaplietli do strkanice. Bol to odkaz, že Slováci sa favorita nezľaknú a idú s ním hrať vyrovnanú partiu?

Presne tak. Tlačil sa do buly, tak som ho odtlačil hlavou a on mal z toho nervy. S Milošom Kelemenom a Pavlom Regendom sme si povedali, že hneď od začiatku udáme tón našej hry.

Myslím, že hneď naše prvé striedanie ukázalo aj ostatným chalanom, že sme rozhodnutí hrať s Američanmi vyrovnanú hru a že sa ich nebojíme.

Boli ste na ľade pri rozhodujúcom góle. Ako ste ho videli?

Prikryl som si puk, Šimon Nemec si šikovne nakorčuľoval do voľného priestoru a tak som mu ho posunul. Parádne vystrelil, jeho pokus ešte stihol tečovať Miloš Kelemen. Dobrá akcia od všetkých nás troch.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Kapitána Američanov Bradyho Tkachuka poznáte z NHL, vedeli ste, že súčasťou jeho hry sú aj provokácie. Pripravovali ste sa aj na tento aspekt hry?

Vedeli sme, čo nás čaká. Američania sú výborní hráči, ktorí, ak dostanú priestor, vedia rozhodovať zápasy. Hrali sme fyzicky a darilo sa nám vyhýbať sa vylúčeniam. Dve tretiny sme súpera držali na dištanc, potom sa mu síce podarilo vyrovnať, ale posledné slovo sme mali my.

Začínali ste ako tvrdý hráč, ale teraz zbierate body nielen v NHL, ale aj na medzinárodnej scéne. Chcete ukázať, že nie ste len hráč, ktorý sa vie biť a zrážať sa?

Viem, že som schopný aj strieľať góly či pridávať body. Ale ak tím potrebuje niečo iné, zariadim sa podľa toho. V národnom tíme mám trochu inú úlohu ako v Calgary.

Som rád za príležitosť, že môžem ukázať, že viem hrať aj kreatívnejší hokej. Ale moja DNA vo mne zostáva, od tvrdého hokeja neupustím.

Máte spätnú väzbu z Calgary smerom k vašim výkonom?

Na posezónnom mítingu mi povedali, že sa veľmi tešia, že budem reprezentovať Slovensko na MS. Vedeli, že by som mal hrať na centri, čo mi otvára možnosti aj v tíme Flames, kde by ma v budúcnosti mohli tiež využiť na pozícii stredného útočníka.

Je dobré, keď je útočník univerzál a dokáže hrať na centri i na krídle. Dodali, že budú sledovať zápasy a hoci sa doteraz neozvali, verím, že sú s mojimi výkonmi spokojní.

Hráte prvý turnaj pod vedením Craiga Ramsayho. Ako sa vám s ním spolupracuje?

Je to človek, ktorý nerozpráva veľa. Ale keď niečo povie, má to hlavu i pätu, všetci stoja v pozore. Je neskutočný profesionál, je vidno, že toho má veľa za sebou. Za krátky čas, čo som v reprezentácii, som sa od neho veľa naučil.

Tkachuk: Je to kvalitný hráč, v NHL nie je náhodou

Američania boli po zápase, pochopiteľne, sklamaní. Podarilo sa im vrátiť do zápasu, vynútili si predĺženie, ale napokon odchádzali len s jedným bodom.

„Bol to dobrý zápas. Škoda, že sme nezískali extra bod. Prehrať v predĺžení po takom návrate do zápasu, aký sme predviedli, bolí,“ reagoval po stretnutí Brady Tkachuk.

Mohutný forvard je pre súperov skutočným postrachom. Nebojí sa žiadnej zrážky, rozdáva hity, vie poriadne provokovať. K tomu má výnimočné ofenzívne schopnosti.

Kapitán USA Brady Tkachuk pred zápasom proti... Foto: Michal Runák
Tkachuk Slovensko Kapitán USA Brady Tkachuk pred zápasom proti Slovensku.

Na otázku, či mal pocit, že Slováci sa ho snažili vyprovokovať, reagoval:

„Nemyslím si, že sa mi niekto môže dostať pod kožu. Bola to zrejme súčasť ich plánu, aby sa proti nim hralo ťažko a treba priznať, že im to fungovalo. Bola to pre nás lekcia a som rád, že sme ju dostali teraz a nie neskôr v turnaji," vyjadril sa.

Ak by si niekto myslel, že syn legendárneho útočníka Keitha Tkachuka bude mať ťažké srdce na Pospíšila, ktorý sa ho nezľakol a uštedril mu niekoľko úderov, sa poriadne mýlil.

Americký kapitán sa vyjadril o slovenskom útočníkovi s patričným rešpektom. „Je to kvalitný hráč. Nie je náhoda, že hrá v NHL,“ dodal.

Zápas Slovensko - USA plný potyčiek Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Dvaja kohúti - Brady Tkachuk a Martin Pospíšil.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #USA #Martin Pospíšil #MS 2024 v hokeji #Brady Tkachuk