Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak by sme čítali všetko, čo o nás píšu ľudia, tak skáčeme z balkóna. Nemec povedal, v akom systéme by sa mu hralo lepšie

Postup do štvrťfinále alebo balenie kufrov a cesta domov. Rovnako ako pred rokom vo Fínsku, aj na aktuálnych MS sa hokejisti Slovenska až v posledný deň skupinových bojov dozvedia, či si zahrajú v play off.

22.05.2023 05:40
Slovensko šimon nemec hokej Foto:
Šimon Nemec počas zápasu proti Slovinsku na MS 2023.
debata (11)

Postupová matematika je jasná – ak chcú preniknúť do vyraďovacej fázy, musia zdolať v utorok Nórov za tri body a zároveň sa spoliehať na to, že domáce Lotyšsko nezaboduje vo večernom dueli proti favorizovanému Švajčiarsku.

Že obe situácie dopadnú v prospech výberu Craiga Ramsayho, verí aj obranca Šimon Nemec.

S akým nastavením pôjdete do utorkového zápasu?

Je to pomerne jednoduché – musíme vyhrať za tri body a potom veriť Švajčiarom, že potvrdia úlohu favorita a nepustia body domácim. Sústredíme sa predovšetkým na vlastný výkon. Pozrieme si video, zodpovedne sa na Nórov pripravíme. Ak budeme hrať svoju hru, tak dobre, ako vieme, nebojím sa o nás.

Abols Grman Čítajte viac Osud Slovákov majú v rukách Lotyši. Ich najlepší hráč odkazuje pod Tatry: Vôbec vás neriešime

Budú Švajčiari hrať proti Lotyšom na pol plynu a šetriť energiu na play off?

Nemyslím si. Pôjdu za výhrou, chcú si urobiť pohodu pred štartom vyraďovacej časti. Ak by zápas proti domácim vypustili, môže sa im to vypomstiť. Karma existuje, mohli by na to doplatiť.

Mužstvo trápi málo strelených gólov. Ako zvýšiť ich počet?

Najskôr sme málo strieľali, to sa už zlepšilo. Chýba už len puk častejšie dopraviť do siete. Potrebujeme sa viac tlačiť do bránky, byť dôraznejší pred gólmanom súpera, viac mu znepríjemňovať život. Tak, aby nevidel strely. To by mohol byť recept aj proti Nórom.

Už ste si zvykli po príchode zo zámoria na väčšie európske klzisko?

To nikdy nebol problém. Skôr je rozdiel pre mňa v tom, že v reprezentácii hráme na osem obrancov. Nie je to až v takom tempe. Celý rok, ktorý som odohral v AHL, som bol zvyknutý hrať na šesť bekov.

Je na šampionáte väčší tlak ako za morom?

Jednoznačne, tam si z toho nikto nerobí ťažkú hlavu. Prehráte zápas, rieši sa to hodinu-dve a už sa sústredíte na ďalší duel. Tu je to iné. Väčší záujem médií, veľké očakávania fanúšikov.

Tlak na šampionáte je vždy veľký, musíme si na to zvyknúť. Teraz máme na Slovensku päť miliónov hokejových trénerov.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

To znamená, že máte aj päť miliónov fanúšikov…

Áno, ale len keď sa vyhráva. Keď prídu prehry, bohužiaľ, kritizuje sa niekedy až príliš. Je to tak, my to nezmeníme.

Vnímate kritiku v médiách či na sociálnych sieťach?

Ak by sme čítali všetko, čo o nás ľudia píšu, tak rovno môžeme skákať z balkóna a už by nemal kto hrať… Netreba to vnímať. Ľudia, ktorí prídu na šampionát a fandia nám v hľadisku, takéto veci nepíšu.

Šimon Nemec Foto: TASR, Martin Baumann
10. Šimon Nemec Šimon Nemec

Beriete to aj ako prípravu na kariéru v NHL, kde sú hráči tiež pod veľkým tlakom?

V určitom zmysle áno. Tlak bude vždy, možno v zámorí nie až taký veľký od fanúšikov. Vnímam to tak, že je to na niečo dobré a na niečo nie. Každá minca má dve strany.

Tréner Ramsay vravel, že zápas s Kazachstanom vám príliš nevyšiel. Musel vám dohovárať?

Nie, sám som si uvedomil, že som nehral ideálne. Nasledujúci zápas to už bolo lepšie. Mal som aj niekoľko šancí smerom do ofenzívy, žiaľ, gól z toho nebol.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Čítajte viac Dusno v tíme: Slováci sa na ľade medzi sebou hádali. Rozladený kapitán odpovedal novinárom, Hudáček ich ignoroval

Aký bol zápas proti Slovinsku?

Nie najvydarenejší, ale najdôležitejšie bolo, že sme získali tri body. Tréneri urobili zmeny, poprehadzovali útoky, pomohlo to. Vpredu to nebolo ideálne, ale vzadu sme boli spoľahliví.

Cítili ste nervozitu v dramatickom závere?

A kto nebol nervózny? Súper mal výbornú šancu. Ak by ju premenil, je po našich nádejach. Stálo pri nás šťastie, verím, že nám to nejakým spôsobom pomôže.

Súboj Slovákov so Slovincami Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Viliam Čacho tečuje strelu pred brankárom...

Čo ste si vravel v kabíne pred zápasom?

Aby sme hrali uvoľnene, aby sme sa príliš nesústredili na povinnosť za každú cenu vyhrať. Chceli sme predvádzať svoju hru a prvé dve tretiny sa nám to aj darilo. V tretej tretine sme už mali v hlavách, že výsledok musíme za každú cenu ubrániť a podľa toho to tak aj vyzeralo.

V čom bol rozdiel?

Viac sme cúvali, ako napádali. Hralo sa opatrne, nikto nechcel urobiť chybu. Je to aj o hlavách. Ak by sme mali isté štvrťfinále, tak sa hrá ofenzívny hokej a vyhráme vyšším rozdielom. Verím, že sme si odložili góly na ďalšie zápasy.

Luxus i história. Pulzujúca Riga očarila Slovákov Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Luxusné bývanie pri rieke, policajné eskorty,...

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Šimon Nemec