Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slovinci oprášili slovenčinu. Netreba hovoriť, kto je favorit, všakže?

Žiga Jeglič v drese Slovana Bratislava. Foto: SITA, Marko Erd
Žiga Jeglič Žiga Jeglič v drese Slovana Bratislava.

Iné časy. Zmenili sme sa

Keď reč opäť obrátime na nedeľňajší vzájomný zápas, pokračuje v pozitívnom duchu.

„Pokúsime sa Slovákov prekvapiť, ak dáme jeden, dva góly, potom nikdy neviete. Ale máte dobrý tím,“ uznáva.

Pripomíname mu, že podľa papierových predpokladov by duel so Slovákmi nemal pre Slovincov nič riešiť. Ale niečo také, že by sa sústredili na pondelok proti Kazachom, odmieta.

Grman hokej Čítajte viac Dobré správy pre Slovákov po trpkej prehre. Lekár informoval o návrate uzdravenej dvojice opôr

„Nebudeme sa šetriť. Kdeže. Pôjdeme na výhru. Samozrejme, bude to z našej strany defenzívnejšie. Nemôžeme robiť veľa chýb. Netreba hovoriť, kto je favorit, všakže?“ vyhŕkne.

Pripomenieme mu teda olympijské hry v Soči 2014 a v Pjongčangu 2018. Slováci podľahli v Rusku outsiderovi 1:3, v Južnej Kórei zasa po nájazdoch (2:3).

Obe stretnutia patria medzi najväčšie, aké kedy Slovinci odohrali. Samozrejme, bol pritom aj Jeglič.

„To boli iné časy. Náš tím sa zmenil. Ale nikdy neviete, je to len jeden zápas,“ zdvíha zrak.

"Celý pobyt v Soči bol neuveriteľný. Nemali sme žiadne očakávania, necítili sme tlak. Šli sme si olympiádu užiť. Nakoniec sme sa vrátili so skvelým siedmym miestom.

Vedeli sme, že máme celkom kvalitné mužstvo a môžeme odohrať vydarené zápasy – trochu horšie to bolo len s Američanmi a potom Švédmi vo štvrťfinále.

Dokázali sme veľkú vec. Obzvlášť zápas proti Slovensku ostane navždy v našich mysliach. Bol to náš najlepší zápas na turnaji. Ustáli sme prvú tretinu a mali aj kus šťastia," povedal nám pred rokmi.

Hoci aj v dnešnom slovinskom tíme je niekoľko pamätníkov, zub času ho medzitým poznačil. Slovinci majú v Rige najstarší tím zo všetkých. Mimochodom, proti silnej Kanade i Česku vyhrali prvú tretinu, v tej poslednej už nevládali.

„Možno vek zohráva rolu, sme starší. Hrá sa veľa zápasov v krátkom čase. A chýba nám aj Anže Kopitar, takýto hokejista dokáže zmeniť celý tím,“ vraví.

Národnostný mišmaš

Na turnaji videl, ako hrajú Slováci. V dvoch zápasoch si vybral po jednej tretine. Páči sa mu, ako korčuľujú.

Ocenil aj atmosféru, aká bola na zápase proti Česku. Pýtame sa ho teda, či vôbec môže povedať, že slovenskí fanúšikovia sú najlepší? Rozosmeje sa. Vraj takto nahlas nie.

"Sami ste naznačili, že slovinský hokejista to povedať nemôže. Ale nie. Slováci majú skvelých fanúšikov. Patria k najlepším.

To, čo sa dialo kedysi na Slovane, bolo neskutočné. Vidieť, že ste hokejová krajina," otvára sa.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Rozčarovaný Ramsay: Pred zápasom sme sa rozprávali o tom, ako hrať, aby bol na nás slovenský národ hrdý

Aj tu v Lotyšsku by ste našli i takých, ktorí majú zo spojenia Slovensko-Slovinsko mišmaš. Jegliča si tiež neraz pomýlili. Sám vraví, že sa to nedeje len v hokeji. „Aj to sa nám už stalo, že nám vyhrávali slovenskú hymnu,“ šklbne mu kútikmi.

Hokej je šport, ktorý spája. Scény z futbalových zápasov v ňom nenájdete. Na tribúnach kedykoľvek a kdekoľvek sedia vedľa seba rôzne národnosti. Pokojne aj Slováci so Slovincami.

Napokon, Jeglič tvrdí, že oba národy sú si trošku podobné.

„Máme veľa spoločného. Žijeme južnejšie, takže máme trochu viac temperamentu, ale rozdiel medzi Slovincami a Slovákmi nie je veľký. Aj preto sa mi u vás páčilo,“ dodal.

Hviezdy MS 2023 a ich atraktívne partnerky Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Elitní hokejisti a krásne ženy - to odjakživa...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Slovinsko #Žiga Jeglič #MS 2023 #Riga 2023