Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Červená za zadkom, nie pred tvárou! Zabudnite na spoluhráčov, potrebujeme iný prístup, vyzýva hráčov rekordér Ramsay

Na začiatku pôsobenia na slovenskej striedačke v roku 2017 ani on sám netušil, že zostane na nej tak dlho. Pôvodný plán znel rok-dva, ale obe strany si dokonale sadli a úspešná spolupráca pokračuje.

19.05.2023 13:31
Ramsay slovensko hokej Foto:
Craig Ramsay na striedačke Slovenska na MS 2019 v Košiciach.
debata (8)

Dnešný zápas na MS v Rige, v ktorom Slováci nastúpia proti Kazachstanu, bude pre Craiga Ramsayho mimoriadne špeciálny.

Prekoná v ňom rekord v počte stretnutí, v ktorých šéfoval národnému tímu. Aktuálne má na konte 122 duelov, rovnako ako Július Šupler.

19 hlavna FOTO TASR Čítajte viac Experiment Golonka, zúfalý Cíger aj tragéd z Kanady. Ramsay otočil vývoj a dosiahol historický míľnik

Kanadský kouč sa stane novým rekordérom, zápas proti Kazachom bude pre neho 123. na slovenskej striedačke.

K tomu, aby v ňom bol spolu s tímom úspešný, bude potrebovať výhru nad predposledným tímom B-skupiny. Základné hokejové pravidlo vraví, že základom triumfu sú góly.

Tých však zatiaľ Slováci v Rige nestrieľajú veľa. V doterajších štyroch dueloch ich zaznamenali len sedem. Ramsay preto hráčom prízvukuje, aby si menej medzi sebou prihrávali, aby viac strieľali a tlačili sa pred bránku.

„Stále platí, že dostatočne veľa nestrieľame. Chalani sú "dobrí“ ľudia, chcú ponúknuť šancu na skórovanie spoluhráčom. Musia si však uvedomiť, a boli zápasy, v ktorých to aj robili, že ak strieľate, môže to mať dvojitý efekt," vravel Ramsay po včerajšom zápase proti Švajčiarsku a pokračoval:

„Po prvé, puk môže skončiť v bránke po strele. Ak nie, prichádza možnosť dorážky, keď brankár vyrazí puk pred či mimo seba. Napokon, strela ani nemusí ísť na bránku a môže byť z toho gól. Videli ste to pri víťaznom góle Švajčiarov, keď pokus išiel mimo bránky, ale odrazil sa od nášho obrancu a puk skončil v sieti. Strely sú základ.“

Samuel Kňažko Čítajte viac Kňažko prezradil, čo kričal Švajčiarovi do tváre. Ak zvyšok vyhráme, ideme ďalej, vraví. Jeho postupová kalkulačka však nesedí

Ostrieľaný Kanaďan chce, aby Slováci hrali viac sebecky.

"Nemáme veľa času na oddych, ale verím, že sa u nás nájdu hráči, ktorí si povedia: chcem byť strelec, nie tvorca hry.

Chcem zobrať na seba zodpovednosť a pokúsiť sa o zakončenie, nie stále byť len „dobrý“ chalan k spoluhráčom. Čakajú nás zápasy, v ktorých potrebujeme viac gólov, verím, že chalani ukážu schopnosti zakončovateľov," vysvetlil.

Proti Švajčiarom mužstvo doplatilo aj na zlú hru v strednom pásme. Hráči zbytočne vymýšľali s pukom a situácie riešili zložito. Ramsay vyzýva k jednoduchosti.

"Začiatok zápasu nám vyšiel, zatlačili sme súpera, atakovali ho, vytvárali si šance. Potom sme však zbytočne začali vymýšľať v strednom pásme. Hovorili sme veľa pred zápasom o tom, aké je dôležité, aby hráči vedeli, kde sa v momente, keď majú puk, nachádzajú.

Aby si dali pozor, kde je obranná modrá, útočná modrá a samozrejme tiež červená čiara, odkiaľ môžete nahadzovať puky do súperovho pásma. Nanešťastie, práve v strednom pásme sme začali strácať puky a púšťali súpera do šancí. Tým pádom sa naši obrancovia i brankár dostali pod veľký tlak," vravel.

Ramsay zdôraznil, že aj v ďalších zápasoch musia hrať Slováci čo najjednoduchšie.

„Je oveľa jednoduchšie hrať v útočnom pásme ako v obrannom. Moja teória, ktorú vyznávam už roky, znie, že je oveľa lepšie mať červenú čiaru za sebou, ako pred sebou. To je niečo, na čo nikdy nesmieme zabudnúť. Ak chce jeden hráč niečo urobiť sám, je to odvážne, ale nie vždy ideálne riešenie,“ dodal.

Nemec šimon hokej Čítajte viac Frustrovaný Nemec: Tak nás točili, že sme nevedeli ani vystriedať. S trinástimi strelami vyhráme jeden z 50 zápasov

Slováci už nemajú postup do štvrťfinále vo vlastných rukách. Ak Lotyši, ktorí majú pred piatkovým programom o bod viac ako Ramsayho výber, vyhrajú zostávajúce tri zápasy, postúpia do play off oni.

Zápas Kazachstan – Slovensko sa začína dnes od 19.20, prinesieme vám ho v online textovom prenose .

Hviezdy MS 2023 a ich atraktívne partnerky Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Elitní hokejisti a krásne ženy - to odjakživa...

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Craig Ramsay #MS 2023