Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kňažko prezradil, čo kričal Švajčiarovi do tváre. Ak zvyšok vyhráme, ideme ďalej, vraví. Jeho postupová kalkulačka však nesedí

Bol to veľmi ťažký zápas. Taký slovenskí reprezentanti na týchto majstrovstvách sveta ešte neabsolvovali.

19.05.2023 05:36
Samuel Kňažko Foto:
Samuel Kňažko kričí na hráča Švajčiarska Tannera Richarda.
debata (33)

Boli chvíle, keď nevedeli, kde im hlava stojí. Švajčiari potvrdili, že sú nielen adeptom na medailu, ale môžu pomýšľať aj na zlato.

Keď slovenskí hokejisti schádzali z ľadu, nedokázali zaprieť dve veci. Únavu a frustráciu. Netreba sa im však čudovať, Helvéti im vo štvrtom zápase na turnaji naozaj veľa nedovolili. A prinútili ich jazdiť. Žiaľ, len bez puku.

Suma sumárum, zverenci Craiga Ramsayho majú po štyroch dueloch na konte štyri body a postup do štvrťfinále už nemajú vo vlastných rukách.

VIDEO: Čo hovorí na MS 2023 komentátor RTVS Pavol Gašpar? Opýtali sme sa ho v relácii Fair Play

Video

Dva góly? Takto Švajčiarov nezdoláte

Adeptov na vyspovedanie po zápase bolo tentoraz viacero. Najviac sa však núkal Samuel Kňažko. Obranca, ktorý absolvoval niekoľko ostrých súbojov a po druhom strelenom góle emočne neobstál. Švajčiarskemu súperovu kričal z pár decimetrov priamo do tváre, za čo si vyslúžil dvojminútový trest.

„Aj na počte striel je vidieť, že Švajčiari v útočnom pásme dominovali. Vyslali ich na našu bránku viac a tým pádom dali aj viac gólov. Musíme sa z toho poučiť, lebo s dvomi gólmi sa vyhrávať nedá,“ začal pomerne kriticky tretí najmladší člen slovenského tímu.

Kňažko vedel, prečo hovorí práve o dvoch strelených góloch. Je to méta, cez ktorú sa Slováci na tomto turnaji ešte nedostali. Čechom dali dva, rovnako aj Lotyšom i včera Švajčiarom. Proti Kanade im vydalo dokonca len na jeden.

Na druhej strane treba povedať, že s trinástimi strelami si proti organizovaným Švajčiarom na viac trúfať nemohli.

„Máme solídnych brankárov i defenzívu, potrebujeme sa zlepšiť vpredu,“ pokračoval Kňažko.

Poukázal na paradox, lebo zatiaľ čo pred turnajom sme spochybňovali málo skúsených gólmanov a schopnosť obrancov pomáhať útočníkom, v Rige je všetko akosi na ruby.

Brankári sú oporou, Samuel Hlavaj predviedol proti Švajčiarom ďalší skvelý výkon a obrancovia si tiež svoje povinnosti zastali.

Hrali ako tím z NHL

Švajčiari však boli vo štvrtok prisilní. Nastúpili aj s dvomi posilami, ktoré tento týždeň pricestovali z NHL – Nicom Hischierom a Jonasom Seigenthalerom. V kádri majú dovedna šesť hráčov z profiligy.

Zápas Švajčiarsko - Slovensko v obrazoch Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
 Samuel Hlavaj inkasuje gól po strele Švajčiara...

„Podľa mňa boli doteraz náš najťažší súper. Česi sa proti nám len rozbiehali a s Kanadou – mám pocit – že sme boli lepším tímom. Švajčiari strašne rýchlo korčuľujú a sú aj veľmi šikovní. My sme sa preto nevedeli dostať do útočného pásma a streliť nejaké góly,“ zamyslel sa Kňažko.

Pri sledovaní švajčiarskeho hokejového umenia sa zdalo, že to je level NHL. Dobre stavaný. Rýchly. Šikovný.

„Niekedy nás točili v pásme aj dve minúty a keď sme sa pokúšali založiť akciu, otáčali to hneď v strednom pásme. Nevedeli sme občas ani vystriedať. Vzalo to veľmi veľa energie. Ak chceme pomýšľať na vyššie priečky, niečo si z toho musíme vziať,“ opisoval Kňažko.

Lubor Hudáček Čítajte viac Hudáček si sypal popol na hlavu, čakal trest, ktorý neexistuje: „Chcem aj Švajčiarom dokázať, že… Že?“ zasekol sa na chvíľu

Slováci boli v záverečnej tretine bezradní, držanie puku bolo hádam 85:15 v prospech Švajčiarska. A keď bolo treba útočiť a pokúsiť sa vyrovnať, Ramsayho družina sa nevedela dostať ani do útočného pásma.

„Veru, posledných päť minút sme mali vyvinúť tlak, ale vôbec sme sa k tomu nedostali. Škoda,“ smútil hráč Columbusu.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Samuel Kňažko