Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Súper, ktorý stál Pospíšila reprezentačnú kariéru. Slovensko? Hokej dobrý, pivo najlepšie, ale nič nedostanete zadarmo

Pred rokom sa postarali o tretinu, ktorá veľmi rozčúlila aj zvyčajne pokojného Craiga Ramsayho. Dnes sa pokúsia o niečo podobné.

19.05.2023 07:53
Pospíšil hokej Foto:
Kristián Pospíšil v drese Slovenska na ZOH v Pekingu. Na MS 2023 v slovenskom tíme chýba.
debata (2)

Piatym súperom slovenských hokejistov na MS bude Kazachstan (dnes od 19.20 h). Výber z krajiny, ktorej prevažná časť leží v Strednej Ázii a len malým kúskom zasahuje do Európy, je najmladším mužstvom na turnaji.

Chýbajúce skúsenosti nahrádza dravosťou a nasadením.

Tretina hrôzy

Zatiaľ posledný vzájomný zápas sa pre Slovákov takmer skončil pohromou. Vlani v Helsinkách prehrávali po prvej tretine 1:2, keď Kazachom výrazne pomohol Kristián Pospíšil.

Horkokrvný krídelník si dvakrát neudržal nervy na uzde a po zbytočných fauloch ponúkol súperovi výhodu presilovky. Kazachovia obe využili.

Slovensko, Kanada Čítajte viac Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Slováci duel napokon otočili, triumfovali 4:3, ale pre Pospíšila sa po dvojnásobnom prehrešku voči prísnej Ramsayho taktike o nevynútených fauloch šampionát skončil.

Do ďalších zápasov už nezasiahol. Aj preto v tíme tento rok nefiguruje, hoci výkonnosť by na to mal, veď v nedávno skončenej sezóne patril medzi najlepších hráčov Komety Brno.

Nuž, kanadský kouč Slovákov razí vlastnú líniu a hráči, ktorí sa previnia voči systému, sú odsúdení na nemilosť.

Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS... Foto: ČTK / Lehtikuva / Jussi Nukari
Lantoši Kazachstan Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS 2022 v Helsinkách. Róbert Lantoši bojuje o puk s Arkadijom Šestakovom.

Zo súčasného kazašského tímu si vlaňajší duel pamätá len zopár jedincov. Mužstvo z deviatej najrozlahlejšej krajiny sveta výrazne omladilo káder.

Do Rigy priviedlo až 17 hráčov, ktorí majú 25 a menej rokov. Pre tucet z nich je aktuálny šampionát premiérou na MS.

Ako je v súčasnej dobe zvykom, aj kazašský tím dopláca na politické rozhodnutia. V minulosti sa mohol oprieť o služby kvalitných legionárov, či už to boli Kanaďania alebo Švédi.

Legislatíva sa však zmenila. Keď zákonodarcovia z Astany povedali zahraničným hokejistom, že môžu hrať za Kazachstan len v prípade, že sa zrieknu pôvodného občianstva, všetci s poďakovaním odmietli.

Drvivá väčšina tímu je tak z domácej súťaže alebo z Barysu Astana, ktorý ako jeden z trojice neruských tímov pôsobí v KHL.

Jeho dres obliekal v uplynulej sezóne aj Batyrlan Muratov. Turnaj v Rige je pre neho premiérou medzi svetovou elitou.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte viac Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

„Užívam si každý zápas. Len súboje proti kvalitným súperom vás posúvajú vpred. Nastupujem proti hráčom, ktorých som predtým poznal len z televízie či internetu,“ usmieva sa 24-ročný krídelník.

Keď sa v mixzóne po zápase s Kanadou pýtame, kto patril medzi jeho obľúbencov, ukazuje na urasteného Kanaďana. "Napríklad aj on – Milan Lucic. Je to úžasný hráč, má skvelú kariéru.

Keď som hrával videohry, bol som práve on. Keď sa s vami dorozprávam, poprosím ho o spoločnú fotografiu. Verím, že ma neodmietne," vraví hanblivo.

Jeho prianie sa o pár momentov stane realitou. Lucic, ktorý zhrbenou postavou a viackrát zlomeným nosom pripomína skôr boxera či zápasníka MMA, nemá problém a mladému Kazachovi ochotne vyhovie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #kazachstan #MS 2023 #Riga 2023