Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Súper, ktorý stál Pospíšila reprezentačnú kariéru. Slovensko? Hokej dobrý, pivo najlepšie, ale nič nedostanete zadarmo

Pred rokom sa postarali o tretinu, ktorá veľmi rozčúlila aj zvyčajne pokojného Craiga Ramsayho. Dnes sa pokúsia o niečo podobné.

19.05.2023 07:53
Pospíšil hokej Foto:
Kristián Pospíšil v drese Slovenska na ZOH v Pekingu. Na MS 2023 v slovenskom tíme chýba.
debata (2)

Piatym súperom slovenských hokejistov na MS bude Kazachstan (dnes od 19.20 h). Výber z krajiny, ktorej prevažná časť leží v Strednej Ázii a len malým kúskom zasahuje do Európy, je najmladším mužstvom na turnaji.

Chýbajúce skúsenosti nahrádza dravosťou a nasadením.

Tretina hrôzy

Zatiaľ posledný vzájomný zápas sa pre Slovákov takmer skončil pohromou. Vlani v Helsinkách prehrávali po prvej tretine 1:2, keď Kazachom výrazne pomohol Kristián Pospíšil.

Horkokrvný krídelník si dvakrát neudržal nervy na uzde a po zbytočných fauloch ponúkol súperovi výhodu presilovky. Kazachovia obe využili.

Slovensko, Kanada Čítajte viac Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Slováci duel napokon otočili, triumfovali 4:3, ale pre Pospíšila sa po dvojnásobnom prehrešku voči prísnej Ramsayho taktike o nevynútených fauloch šampionát skončil.

Do ďalších zápasov už nezasiahol. Aj preto v tíme tento rok nefiguruje, hoci výkonnosť by na to mal, veď v nedávno skončenej sezóne patril medzi najlepších hráčov Komety Brno.

Nuž, kanadský kouč Slovákov razí vlastnú líniu a hráči, ktorí sa previnia voči systému, sú odsúdení na nemilosť.

Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS... Foto: ČTK / Lehtikuva / Jussi Nukari
Lantoši Kazachstan Snímka zo zápasu Slovensko - Kazachstan na MS 2022 v Helsinkách. Róbert Lantoši bojuje o puk s Arkadijom Šestakovom.

Zo súčasného kazašského tímu si vlaňajší duel pamätá len zopár jedincov. Mužstvo z deviatej najrozlahlejšej krajiny sveta výrazne omladilo káder.

Do Rigy priviedlo až 17 hráčov, ktorí majú 25 a menej rokov. Pre tucet z nich je aktuálny šampionát premiérou na MS.

Ako je v súčasnej dobe zvykom, aj kazašský tím dopláca na politické rozhodnutia. V minulosti sa mohol oprieť o služby kvalitných legionárov, či už to boli Kanaďania alebo Švédi.

Legislatíva sa však zmenila. Keď zákonodarcovia z Astany povedali zahraničným hokejistom, že môžu hrať za Kazachstan len v prípade, že sa zrieknu pôvodného občianstva, všetci s poďakovaním odmietli.

Drvivá väčšina tímu je tak z domácej súťaže alebo z Barysu Astana, ktorý ako jeden z trojice neruských tímov pôsobí v KHL.

Jeho dres obliekal v uplynulej sezóne aj Batyrlan Muratov. Turnaj v Rige je pre neho premiérou medzi svetovou elitou.

Milan Lucic, Zdeno Chára Čítajte viac Zhrbený Srb zavolal: „Kanada, prosím, vezmi aj mňa.“ Favorit vybehne na Slovákov so svedectvom o drine

„Užívam si každý zápas. Len súboje proti kvalitným súperom vás posúvajú vpred. Nastupujem proti hráčom, ktorých som predtým poznal len z televízie či internetu,“ usmieva sa 24-ročný krídelník.

Keď sa v mixzóne po zápase s Kanadou pýtame, kto patril medzi jeho obľúbencov, ukazuje na urasteného Kanaďana. "Napríklad aj on – Milan Lucic. Je to úžasný hráč, má skvelú kariéru.

Keď som hrával videohry, bol som práve on. Keď sa s vami dorozprávam, poprosím ho o spoločnú fotografiu. Verím, že ma neodmietne," vraví hanblivo.

Jeho prianie sa o pár momentov stane realitou. Lucic, ktorý zhrbenou postavou a viackrát zlomeným nosom pripomína skôr boxera či zápasníka MMA, nemá problém a mladému Kazachovi ochotne vyhovie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #kazachstan #MS 2023 #Riga 2023