Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Počas zápasov slovenskej reprezentácie má ľadovú plochu na dosah ruky. Bývalý hokejista Ondrej Rusnák (34) tak sprostredkúva svoje dojmy televíznym divákom.

17.05.2023 10:00
Slovensko, Kanada Foto:
Kanadská striedačka počas zápasu so Slovenskom.
debata (15)

V pondelňajšom súboji priamo zažil iskrenie medzi slovenskými a kanadskými hráčmi. Pred štvrtkovým duelom so Švajčiarmi (19.20) tvrdí, že sú kandidátom na zlato.

Sú štyri body z troch zápasov dobrým priebežným výsledkom?

Super, nie? Mám väčšinou skromné ciele, dúfal som, že Slováci získajú v prvých štyroch zápasoch tri body. Veril som, že to uhráme s Lotyšmi a bod s Kanadou je už nadplán. Čakajú nás Švajčiari a ďalší krásny zápas, nevidím dôvod, prečo by niečo do tabuľky nemohlo opäť pribudnúť.

VIDEO: Atmosféra v Rige

Video

Sedia body aj vzhľadom na priebeh zápasov?

Úplne. S Čechmi sme odohrali výbornú prvú tretinu, ale v ďalšom priebehu sme boli o gólik slabší. Nemôžeme sa vyhovárať, súper nastrelil aj žŕdky. Všetci sme mali z toho duelu strach, báli sme sa, čo to spraví s nováčikmi v našom tíme. Najmä tento súper.

Ukázali však, že to vedia. Proti Lotyšom to bolo kto z koho. Chlapci boli mentálne silní. S Kanadou to bolo nádherné stretnutie, kto prišiel na zápas, nemôže povedať pol slova. Slováci šli v tomto dueli na dno svojich síl.

Stál som medzi striedačkami a videl, ako už toho majú dosť. Od Hlavaja až po hráčov, ktorí bránili v oslabeniach. Vôbec sa súpera nebáli. Ani čo sa týka podpichovania.

Všimli ste si to aj vy?

Áno, samozrejme. Riadne to tam iskrilo. Nedá sa to porovnať so zápasom proti Česku a Lotyšsku. Dokonca aj taký hráč ako Rišo Pánik, ktorý je povahovo flegmatik, im to zakaždým vrátil. Je to psychológia hry a nemôžeme sa poddať ani v tomto smere.

Lotyšsko MS2023 Hokej B Slovensko Kanada Čítajte viac Po poslednej otázke sa Ramsaymu od dojatia zaleskli oči. Zo zápasu s Kanadou si odniesol ťažké srdce

Keď Craig Ramsay prišiel medzi novinárov, sršala z neho únava, takého strhaného sme ho ešte nevideli. Bola to naozaj taká ťažká prehra?

Zrejme tiež túžil zdolať svoju rodnú krajinu. Mali sme šancu vyhrať tento zápas. K dispozícii niekoľko presiloviek. Aj v samostatných nájazdoch sme boli bližšie k triumfu. Chápem, že bol smutný.

Po zápase cítil veľkú krivdu zo strany rozhodcov. Boli to emócie alebo mal aj kus pravdy?

Asi skôr emócie. Raz som si všimol, že namietal dokonca aj na striedačke. Stál som len päť metrov od neho, chápem jeho rozrušenie, keď sa človek pozerá na zákrok priamo v hre, môže podľahnúť emócii.

Ale keď si to pozrie spätne a predovšetkým s odstupom času, mnoho vecí uvidí inak. Myslím si, že tresty, ktoré sme dostali, sedia. Vyskúšali sme si však oslabenia a vieme, že ich hráme dobre (úsmev).

Ondrej Rusnák v pozícii televízneho experta a... Foto: TASR, Martin Baumann
Rusnák hokej Ondrej Rusnák v pozícii televízneho experta a analytika.

Aj obe vylúčenia do konca zápasu boli v poriadku?

Po zákroku Hudáčka sa Kanaďan Weeger zahryzol priamo do mantinelu. Mal som to rovno pred očami. Keď si to rozhodca pozrel tri či štyrikrát, nemal na výber.

Aké je to byť celé stretnutie medzi striedačkami?

Veľmi rýchle. Zažil som množstvo zápasov, ale vždy len na jednej striedačke, teraz som medzi dvomi. Pri kanadskej človek často nestojí a teraz som pocítil, že tam to funguje akosi inak. O neustálom podpichovaní súpera som už hovoril.

Všimol som si ale aj inú vec – Kanaďania mali nalepených rozhodcov zo svojej strany mantinelu podľa mena, fotografie aj čísla. Aby s nimi mohli komunikovať ako s kamarátmi. Čiže to nebolo „hej, rozhodca, ale hej, Jano“.

Šimon Nemec Čítajte viac Kanada? Oni si to neodpustia, posielali mi rôzne odkazy. Nemec vraví, že za morom to je bežné, no aj Slováci sa im trošku vyrovnali

Váš otec Dárius vyslovil pred MS veľkú obavu z brankárov a obrancov. Zdá sa, že zatiaľ fungujú spoľahlivo…

Zdá sa, že sa to otočilo oproti všeobecným očakávaniam. Gólov dostávame menej, ale menej ich aj strieľame. Ale buďme radi, že sa naši hráči nezľakli. Napríklad zistenie, že František Gajdoš dokáže hrať proti top hviezdam vyrovnaný hokej, je veľmi príjemné.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Ondrej Rusnák