Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni sa natrápili s outsiderom skupiny. Američania si kontrolovali výhru s Rakúskom

Hokejisti USA zvíťazili aj vo svojom štvrtom zápase v A-skupine MS v Tampere. V stredajšom stretnutí si poradili s Rakúskom 4:1 a s dvanástimi bodmi sú na čele tabuľky. Fínsko si vo večernom stretnutí poradilo s Francúzskom 5:3. Vďaka triumfu sa obhajcovia titulu posunuli na priebežné štvrté miesto tabuľky práve pred svojho súpera.

17.05.2023 18:00 , aktualizované: 21:51
776618831 Foto: ,
Prvého gólu na tohtoročných MS sa dočkal aj kapitán Fínska Marko Anttila.
debata

Fíni majú na konte sedem bodov, Francúzi o tri menej. Úradujúci majstri sveta svojím výkonom opäť nepresvedčili a outsider bol blízko k tomu, aby im zobral body.

Domáci hokejisti sa po voľnom dni stretnú v piatok o 15.20 SELČ s Maďarskom, Francúzov čaká v sobotu vo večernom termíne Švédsko.

A-skupina:
Fínsko – Francúzsko 5:3 (1:1, 2:1, 2:1)
Góly: 5. Pesonen (Pokka, Lammikko), 24. Oksanen (Anttila, Friman), 32. Anttila (Matinpalo), 46. Hartikainen (Manninen, Rantanen), 59. Manninen (Rantanen, Määttä) – 2. Chakiachvili (T. Bozon, Texier), 29. Addamo (Gallet, Leclerc), 50. Bertrand (Chakiachvili, T. Bozon). Rozhodovali: Björk (Švéd.), Fernandez (USA) – Mackey (Kan.), Zunde (Lot.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 11.638 divákov.
Fínsko: Larmi – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määttä, Pokka, Seppälä, Matinpalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kakko, Sallinen, Armia – Kapanen, Lammikko, Pesonen – Anttila, Björninen, Oksanen
Francúzsko: Junca – Llorca, Chakiachvili, Thiry, Gallet, Guebey, Boscq, Onno, Crinon – Texier, Boudon, T. Bozon – Rech, Addamo, Leclerc – Bertrand, Claireaux, Fabre – Valier, Ritz, K. Bozon

Francúzi vybehli na súpera a hala v Tampere utíchla už po 64 sekundách, keď si Larmi nedal pozor na nahodený puk od mantinelu z hokejky Chakiachviliho – 0:1. Aktivita hostí pokračovala a domáci brankár musel hasiť po šanciach Fabreho a Texieru.

Fíni vyrovnali v 6. minúte vďaka dorážke Pesonena, ale tlak súpera neotupili a Larmiho už o minútu neskôr zachránila žŕdka. Úradujúci majstri sveta sa rovnako ako v predchádzajúcich zápasoch trápili a nepomohla im ani ich tradičná zbraň – presilovka, keď nevyužili dve za sebou. Po prestávke mali prevahu Fíni a do útoku zavelil ich kapitán Anttila.

HOKEJ: Slovensko - Rakúsko Dávame do pozornosti Kedy hrajú Slováci? Kompletný program MS v hokeji 2023

V 24. minúte sa po jeho prihrávke presadil z veľkého uhla Oksanen. Na gól síce odpovedal po peknej akcii Addamo, no v 32. minúte poslal „Suomi“ opäť do vedenia ich líder. Anttila zaviezol puk do útočného pásma, kľučkou sa zbavil obrancu a spomedzi kruhov prestrelil Juncu.

Francúzi hrýzli aj v treťom dejstve, no prišlo vylúčenie Leclerca a presilovku využil strelou bez prípravy Hartikainen. „Galský kohút“ však držal hlavu vysoko. Vlastnú početnú výhodu nevyužil, no spolu s ňou zavrel Fínov na vyše dve minúty do ich pásma a z tlaku vyťažil Bertrand gól na 3:4.

V 56. minúte mohol vyrovnať Claireaux, ale Larmi vytesnil puk ramenom. Francúzi si v závere zobrali oddychový čas, odvolali brankára, ale inkasovali do prázdnej bránky z hokejky Manninena.

Rakúsko sa držalo v hre dve tretiny

Rakúšania favoritovi dlho odolávali a v závere druhej tretiny vyrovnali na 1:1, vzápätí však inkasovali a krátko po druhej prestávke zvýšil Lane Hutson už na 3:1. Štvrtý gól dal Nick Perbix do prázdnej bránky.

Američania nestratili ešte ani bod a majú skóre 18:5, Rakúsko je s jediným bodom zo štyroch duelov priebežne predposledné. USA sa po dvoch voľných dňoch stretnú v sobotu o 11.20 SELČ s Dánskom, Rakúšanov čaká v piatok o 19.20 h duel s Nemeckom.

A-skupina:
USA – Rakúsko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly: 28. Grimaldi (Bonino, Mackey), 39. Mazur (Tynan, Hutson), 44. Hutson (Perbix, Coronato), 58. Perbix (Brown, Farrell) – 38. Raffl (Schneider, Rossi). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Kaukokari – Hautamaki (obaja Fín.), SYNEK (SR), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 7676 divákov.
** USA:** Petersen – Perbix, Samberg, Perunovich, Kleven, Mackey, Thrun, Hutson – A. Tuch, Bonino, Grimaldi – Garland, Eyssimont, O'Connor – Mazur, Tynan, Gauthier – Bjork, Coronato, Farrell – Brown
Rakúsko: Starkbaum – Strong, Maier, Zündel, Heinrich, Nickl, Wolf, Brunner, Wimmer – Haudum, Neubauer, Ganahl – Thaler, Nissner, Raffl – Schneider, Rossi, Zwerger – M. Huber, Wukovits, P. Huber

Rakúšania dokázali držať s favoritom dlho vyrovnaný stav. Už v 5. minúte si vypracovali prvú veľkú šancu, no Zwerger neprekonal Petersena. Američania si zahrali v 1. tretine dve presilovky, no nedokázali ich využiť a na strely to bolo vyrovnané 7:7.

Aj druhú časť otvorili lepšie Rakúšania, no Haudumov teč v sieti neskončil. V 28. minúte išli do vedenia zámorskí hokejisti. Kapitán Bonino sa obtočil okolo bránky, krížnou prihrávkou našiel Grimaldiho a ten rozvlnil sieť.

Cehlárik MS hokej Čítajte viac Slováci plánujú vynútené zmeny, chýba im kľúčový útočník. Lekár prehovoril o jeho stave

Vedenie však neprinieslo pokoj na hokejky USA a Rakúšania hrali naďalej vyrovnanú partiu. V 38. minúte sa im podarilo vyrovnať, keď sa v presilovke po Schneiderovom pase presadil Raffl.

Američania však rozhodli dvoma gólmi krátko pred a po druhej prestávke. Minútu po vyrovnávajúcom góle ich poslal do vedenia po brejku Mazur a v 44. minúte dokázal jednou rukou zasunúť puk medzi Starkbaumove betóny Hutson – 3:1. Húževnatý súper sa však ani po tom nezlomil.

V 46. minúte mohol znížiť Rossi, v 49. zahodil únik Schneider a v 52. nepremenil trestné strieľanie Zwerger. Rakúšania to vyše tri minúty pred koncom vyskúšali bez brankára, no rýchlo inkasovali štvrtý gól z hokejky Perbixa.

Najvyťaženejší tréneri Slovenska na MS v hokeji Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček trénerov podľa počtu...
SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023
debata chyba
Viac na túto tému: #hokejisti USA #MS v hokeji 2023 #hokejisti Rakúska