Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Kanaďania mali proti Slovákom na mantineli mená, čísla i fotografie rozhodcov. Bavili sa s nimi ako s kamošmi

Kto sa vám najviac páči?

Libor Hudáček. Ale proti Kanade to pohnojil.

V každom stretnutí sa nechal zbytočne vylúčiť…

Áno, súhlasím. Ale je jediným hráčom, ktorý robí vietor. V stretnutí vždy dvakrát ukáže, že je rozdielový hokejista, no musí začať dávať góly.

Predviedol viacero fantastických vecí, ale keď na ich konci nenasleduje zmena skóre, potom sa začne poukazovať na to, že tam stratil puk, tu sa nechal zbytočne vylúčiť. Je to jednoducho hokejista, o ktorom sa dá povedať, že keď vediete 1:0, nepošlete ho na záverečné dve minúty zápasu.

O Švajčiaroch sme kedysi hovorili ako o súperovi, ktorý vie Slovensko zdolať, no nie pravidelne. Vravia si to dnes Švajčiari?

Pre mňa sú topfavoritom turnaja. Spolu so severskými krajinami. Kedysi sme ich brali ako mužstvo niekde na úrovni siedmeho a ôsmeho miesta a tešili sa, keď sme na nich narazili vo štvrťfinále. Nikdy sme ich však vopred nepasovali na medailu. Toto je prvý šampionát, kde smelo poviem, že sú kandidát na zlato. Najsilnejší tím v Rige.

Po Švajčiaroch prídu na rad tímy, o ktorých radi vravíme, že sú povinnou jazdou. Je to naozaj tak?

Malo by to tak byť, ale ešte sme s takým mužstvo nehrali. S pocitom, že ak nevyhráš, tak to bude hanba. Niekedy stačí, že vám strelia prvý gól a začne sa veľké trápenie. Ja však verím v iné: že Švajčiarom ukradneme ďalší bod a to nám pred skupinovým finišom dodá krídla.

hlavaj ms hokej Čítajte viac Recept ako zažiariť na MS? Pošlite brankára chytať do extraligy. Odpisovaní Slováci sa pýtajú do sveta

Nechýba vám v Rige ozajstná hviezda. Neupadá trošku tento turnaj?

Asi máte pravdu. Je to veľmi pekný šampionát, ľudia po covide chcú cestovať a vidieť hráčov na MS. Ale biznis je – ako vždy – na prvom mieste. Zmluvy a peniaze hráčov v NHL sú jednoducho priorita.

Potom do toho vstúpila vojna a dištanc Ruska, skupina prišla minimálne o tri zaujímavé zápasy. Na druhej strane – nemyslím si, že titul z takéhoto šampionátu má menšiu cenu ako z ktoréhokoľvek i­ného.

Mali by sa MS konať každý rok?

Neviem si predstaviť, že by sa rozhodlo o prestávke, možno by sa turnaj viac neujal. Šampionáty by však mali hostiť krajiny, ktoré sa im skutočne potešia. Škoda, že to nevyšlo v Budapešti.

Ak hovoríme o usporiadateľoch, bavíme sa prakticky o ôsmich krajinách, lebo ďalších šesť je ohrozených zostupom. Viem si predstaviť, že by to dostal napríklad Krakov a Poliaci dovtedy akúsi ochranu pred vypadnutím.

Vaši rovesníci a generácia vášho otca sa často inak pozerajú na to, ako a kam by sa mal uberať slovenský hokej. Vediete spolu polemiky?

(úsmev) Ja si myslím, že každý vidí – či má človek 30, 50 alebo 70 rokov – že hokej sa globalizuje. Každý sa trošku opičí po NHL. Hokej sa kontinuálne mení, no neviem si predstaviť, že zrazu príde nejaká tiki-taka a všetci z toho odpadneme.

Že sa tu vymyslí nejaký štýl a nastúpi mužstvo, ktoré ako futbalová Barcelona všetko prevalcuje. Hokej sa posúva predovšetkým rýchlostne, veľké zmeny prinášajú predovšetkým iné pravidlá.

Video

Čiže útok Lukáč – Liba – Rusnák, ktorý hral prakticky naslepo, tak skoro neuvidíme?

Dnes sa hrá všetko v schémach. Samozrejme, keď si hráči sadnú ľudsky a sú aj šikovní, môže sa narodiť aj takýto útok, ale dnes už formácie nehrajú spolu desať rokov. Ale bodaj by sme niečo podobné ešte zažili.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #Ondrej Rusnák