Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nemci potrápili Fínov, prestrelku rozuzlil Lehtonen. Maďari zdramatizovali zápas, no tešili sa Dáni

Hokejisti Fínska si na MS v domácom prostredí pripísali prvé tri body do tabuľky základnej A-skupiny. Obhajcovia titulu zdolali v sobotu v Tampere Nemecko 4:3, keď o ich triumfe v dramatickom súboji rozhodol necelých osem minút pred koncom obranca Mikko Lehtonen.

13.05.2023 14:01 , aktualizované: 22:41
István Sofron Foto: ,
Maďarský krídelník István Sofron padá v súboji s Dánom Oliverom Lauridsenom.
debata

Dva góly si vo fínskom drese pripísal Sakari Manninen. Nemci majú po dvoch tesných prehrách na bodovom konte nulu.

Fíni nastúpia vo svojom ďalšom stretnutí v skupine proti Švédsku v pondelok o 19.20 SELČ, Nemcov čaká v ten istý deň o 15.20 h súboj s USA.

A-skupina:

Nemecko – Fínsko 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)
Góly: 18. Noebels (Fischbuch, Kastner), 33. Wissmann (Kastner, Noebels), 40. Peterka (Kahun, Tiffels) – 10. Armia (Kakko, Määttä), 35. Manninen (Kapanen, Koivisto), 36. Manninen (Rantanen, Lehtonen), 53. Lehtonen (Rantanen, Hartikainen). Rozhodcovia: Štolc (Švajč.), Ansons – Zunde (obaja Lot.), Davis (USA), vylúčení: 2:4 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0
Nemecko: Strahlmeier – Seider, M. Müller, Wissmann, J. Müller, Wagner, Hüttl, Szuber – Peterka, Kahun, Tiffels – Soramies, Sturm, Ehl – Kastner, Noebels, Fischbuch – Stachowiak, Tuomie, Schütz
Fínsko: Olkinuora – Ohtamaa, Lehtonen, Koivisto, Määtää, Pokka, Seppälä, Mantipalo, Friman – Rantanen, Manninen, Hartikainen – Kakko, Sallinen, Armia – Kapanen, Lammikko, Sallinen – Anttila, Björninen, Oksanen

Fíni išli po predchádzajúcej prehre s USA do zápasu s imperatívom víťazstva a ich aktivitu korunoval v polovici prvej tretiny gólom z prvej Armia. Ešte do prestávky však vyrovnal Noebels, keď jeho pokus ešte pred brankárom Olkinuorom tečovali brániaci spoluhráči.

Nemcov potom poslal do vedenia v 33. minúte obranca Wissmann strelou od modrej, na jeho zásah však dokázal dvoma gólmi v priebehu 107 sekúnd odpovedať domáci Manninen.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Devätnásť sekúnd pred koncom druhej tretiny vyrovnal v presilovke Peterka a o osude zápasu rozhodla až záverečná dvadsaťminútovka. Hrdinom „Suomi“ sa stal obranca Lehtonen, ktorý v 53. minúte po vyrazenej strele poslal puk do siete – 3:4. Nemci si potom predĺženie nevynútili ani v záverečnej hre bez brankára.

Kai Wissmann, obranca Nemecka: „Bolí to, pretože sme dnes neboli ďaleko k cennému výsledku. Bol to mimoriadne náročný zápas a my vždy bojujeme o víťazstvo až do konca. Po týchto dvoch zápasoch by sme si zaslúžili viac ako nulu na konte bodov.“

Mikko Lehtonen, autor víťazného gólu Fínska: „Atmosféra bola dnes skvelá a diváci nás dotlačili k víťazstvu. Je skvelé, že sa podarilo rozhodnúť práve mne, no najdôležitejšie je, že sme to zvládli ako tím. Po predchádzajúcej prehre sme potrebovali bodovať naplno.“ (zdroj: IIHF)

Maďari čelili spŕške striel súpera, no zdramatizovali zá­pas

Hokejisti Dánska odštartovali svoje účinkovanie v základnej A-skupine triumfom nad Maďarskom 3:1.

Severania vo fínskom Tampere v súboji s nováčikom šampionátu herne jednoznačne dominovali. Pod ich víťazstvo sa dvoma gólmi v presilovke podpísal Nikolaj Ehlers, útočník Winnipegu Jets z NHL.

Dáni nastúpia v ďalšom stretnutí skupiny proti Francúzsku sobotu o 15.20 SELČ, Maďarsko bude hrať už o 11.20 h s USA.

A-skupina:

Maďarsko – Dánsko 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Góly: 47. Sofron (Szabó, Bartalis) – 16. Ehlers (N. Jensen, Russell), 30. Ehlers (M. Lauridsen, N. Jensen), 52. Poulsen (Lassen, Storm). Rozhodcovia: Bloski (Kan.), MacFarlane (USA) – Hautamäki (Fín.), Mackey (Kan.), vylúčení: 6:5 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 7633 divákov.
Maďarsko: Bálizs – Stipsicz, Fejes, Pozsgai, Szabó, Kiss, Horváth, Hadobás, Garát – Sebök, Galló, Hári – Sofron, Bartalis, Erdély – G. Nagy, Papp, Terbócs – K. Nagy, Csanyi, Vincze
Dánsko: Dichow – Lassen, M. Lauridsen, Koch, Jensen Aabo, O. Lauridsen, M. Jensen, Krogsgaard – N. Jensen, Ehlers, Russell – Storm, Poulsen, Bödker – Mölgaard, Aagaard, Andersen – Bau Hansen, Scheel, Wejse – Olesen

Maďari sa medzi elitou predstavili prvýkrát po siedmich rokoch a za favoritom od začiatku zaostávali. Dánsko už v prvej tretine prestrieľalo súpera 17:2, no brankár Bálizs prvýkrát kapituloval až na konci 16. minúty – Nicklas Jensen našiel v presilovke krížnou prihrávkou Ehlersa a ten strelou do odkrytej bránky otvoril skóre.

Aj druhý gól padol z hokejky Ehlersa v početnej výhode, v polovici stretnutia ním zvýšil na 2:0.

Maďarský tím dokázal v tretej časti duel zdramatizovať, keď sa v 47. minúte zblízka presadil Sofron. Trojbodový zápis však Dánom potom poistil Poulsen.

Bence Bálizs, brankár Maďarska: „Bol som často v permanencii, ale dlho sme držali nádej na bodový zisk. V tretej tretine sme hrali veľmi dobre, ale napokon to nestačilo. Musíme sa teraz dobre pripraviť na zápas proti USA“

Nikolaj Ehlers, autor dvoch gólov Dánska: „Až krátko pred zápasom som sa dozvedel, že napriek problémom s poistkou môžem nastúpiť. Máme tu dobrý tím, dnes sme to dokázali a sme šťastní, že sme do turnaja vstúpili víťazstvom. Mali sme v stretnutí navrch, získali sme tri body a pokračujeme ďalej.“ (zdroj: IIHF)

Francúzi vstúpili do turnaja víťazne

Hokejisti Francúzska zvíťazili vo svojom úvodnom zápase na MS v Tampere nad Rakúskom 2:1 po predĺžení.

Rozhodujúci gól strelil v 61. minúte kapitán Sasha Treille, keď v predĺžení tečoval puk za brankára Kickerta. Jedným z čiarových rozhodcov bol Slovák Šimon Synek.

Francúzi nastúpia na ďalší duel v nedeľu od 15.20 proti Dánsku, Rakúšania budú hrať v rovnaký deň od 19.20 proti Švédsku.

A-skupina:

Francúzsko – Rakúsko 2:1 pp (1:0, 0:0, 0:1 – 1:0)
Góly: 20. T. Bozon (Claireaux, Chakiachvili), 61. Treille (Chakiachvili, T. Bozon) – 47. T. Raffl (Schneider, Rossi). Rozhodovali: Frandsen (Dán.), Hunnius (Nem.) – Synek (SR), Wyonzek (Kan.), vylúčení: 1:5 na 2 min., navyše Texier (Fr.) 5+DKZ, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 7626 divákov.
Francúzsko: Ylönen – Gallet, Boscq, Llorca, Chakiachvili, Onno, Crinon, Guebey – Texier, Addamo, T. Bozon – Perret, Claireaux, Fabre – Bertrand, Boudon, Rech – S. Treille, Ritz, K. Bozon
Rakúsko: Kickert – Nickl, Wolf, Zundel, Heinrich, Reinbacher, Brunner, Maier, Strong – Neubauer, Haudum, Ganahl – Schneider, Nissner, T. Raffl – M. Huber, Rossi, Zwerger – P. Huber, Achermann, Wukovits

Prvá tretina herne patrila Francúzom, ktorí hrali častejšie s pukom v útočnom pásme, ale svoju prevahu dlho nevedeli premeniť na gól. Podarilo sa im to až v 20. minúte, keď presilovkovú kombináciu zblízka zakončil Tim Bozon.

SR Hokej MS2023 šport príprava Nemecko TNX Dávame do pozornosti Komu sa darí a komu nie? Tabuľky MS v hokeji 2023

Rakúšania sa v druhej tretine herne dvihli, vyrovnali dianie, no vyrovnať sa im podarilo až v tretej časti. Pomohol im k tomu faul francúzskeho útočníka Texiera, ktorý dostal trest na päť minút a do konca zápasu. Dlhú presilovku využil Raffl, keď vyťažil z prihrávky Schneidera – 1:1.

Rakúšania mali viacero šancí rozhodnúť v riadnom hracom čase, no po dvojnásobnom oslabení v závere zápasu a tlaku súpera mohli inkasovať. Pokračujúcu presilovku Francúzov využil v 39. sekunde predĺženia Treille, keď tečoval strelu Chakiachviliho.

David Tomášek Čítajte aj Vůjtek po derby načrtol ďalší osud Slovákov. Upozornil, čo im bude chýbať

Sasha Treille, kapitán Francúzska: "Je to perfektný spôsob ako vstúpiť do turnaja. Pred zápasom sme si v šatni povedali, že prvý duel je vždy veľmi dôležitý. V minulosti sme sa o tom presvedčili. Zápas sme začali veľmi dobre a aj keď sme boli neskôr v ťažšej situácii, neustále sme bojovali.

Skončilo sa to naším víťazným gólom a to je skvelé. Proti Dánsku to bude náročné.Zápasy na MS idú v rýchlom slede a tak musíme byť dôslední v regenerácii a príprave na každý duel."

David Kickert, brankár Rakúska: „Táto prehra veľmi bolí. Bolo by pekné získať tri body alebo aspoň dva. Veľmi by nám to pomohlo a zbavilo by nás to tlaku v nadchádzajúcich zápasoch. Žiaľ, je to inak. Proti Švédsku máme ďalší pokus na získanie bodov.“ (zdroj: IIHF)

Najväčšie hviezdy hokejových MS 2023 Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Lídri svojich tímov, najväčšie hviezdy...
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2023 v hokeji #francúzski hokejisti #rakúski hokejisti