Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Naša presilovka je kostrbatá, je to frustrujúce, priznal Ramsay. Na hráčov sa na poslednom tréningu nahneval

Vo štvrtok hodinový tréning, v piatok krátke rozkorčuľovanie a ide sa na Česko. Slovenských hokejistov čaká na MS v Rige prvý zápas. Ak necháme hovoriť iba emócie, potom ten najdôležitejší.

12.05.2023 11:12
Ramsay Foto:
Craig Ramsay.
debata (3)

Pred ním sa slovenskí novinári rozprávali s trénerom Craigom Ramsayom. „Chlapci sa snažia, niekedy až príliš, chcem len, aby boli pripravený na Čechov. Ja im verím, no dôležité je, aby verili aj sami sebe,“ opakoval.

Vie si vôbec Kanaďan predstaviť, čo znamená derby Česko – Slovensko?

Isteže, aj v NHL máme takéto veľké zápasy. Napríklad medzi Montrealom a Buffalom to iskrí už dlho. Viem, že pre vás Slovákov je zápas s Českom veľmi špeciálny.

Poznám to pozadie, viem o vašej spoločnej histórii, aj to, čo sa medzi vami udialo. Bolo to najkrajšie rozdelenie v histórii. Chceme však ukázať, že sa s nimi dá súperiť.

Vincent Lukáč Čítajte viac Keby Mečiar a Klaus nerozdelili štát, mnohí reprezentanti by neboli, vraví Lukáč. Zobral by na MS Réwaya?

Nemusíte pred zápasom tlmiť prehnané emócie?

Áno, to sa občas stáva. Viete, ako to chodí, takýto duel sa v prvých piatich minútach vyhrať nedá, no prehrať rozhodne áno. Keď príliš chcete, občas sa to prihodí. Musíme sa sústrediť a hrať to, čo si povieme v kabíne. Po celých šesťdesiat minút.

Snažím sa, aby to hráči pochopili. Toto sa však netýka iba stretnutia proti Česku, ale všeobecne. Po celý čas na turnaji.

Preferujete aktívny ofenzívny hokej, Česi si radi na svoju šancu počkajú. Narazia na seba dva odlišné štýly?

(úsmev) Vyzerá to tak. Každý má svoju ideu i spôsob vedenia zápasu. Áno, aj ja som dlhé roky vo viacerých kluboch tlačil na to, aby sme hrali zo zabezpečenej obrany, no keď som prišiel na Slovensko, nadobudol som pocit, že vaša hra potrebuje zrýchliť.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Pre Slovákov sa začínajú MS s viacerými pochybnosťami. Proti súperovi, ktorého skalp držal len Hudáček

Aj dnes hrá v NHL zopár klubov štýlom, že na puky čaká v strednom pásme, no väčšina vysoko napáda a snaží sa ich súperom odoberať čo najrýchlejšie.

Česi majú v Rige vekovo omnoho skúsenejšie mužstvo. Nebude to problém?

Týmto veciam vôbec nevenujem svoju pozornosť. Viem, viacero oponentov bude mať v tíme niekoľko veteránov. Často aj so skúsenosťami z profiligy.

Ale viete čo? Vôbec ma to nezaujíma. Sústredím sa na seba a na svoj tím. Chcem, aby moji hráči verili tomu, čo robia. Toto považujem za najdôležitejšie. Netrápme sa tým, čo robia druhí, zaoberajme sa sebou.

Vravíte, že hráči si musia veriť. No deje sa to?

Myslím si, že áno. Veľa sa o tom rozprávame, prakticky od začiatku kempu. Vravím im, že je dôležité, aby dôverovali trénerom, no ešte podstatnejšie je, aby verili sebe.

Roman Červenka Čítajte viac Čo sa stane, ak budú Slováci podpichovať? Nech to skúsia, uvidíme, ako s tým naložíme, uškrnul sa český kapitán

Považujete za najťažšie vybrať toho pravého brankára?

Asi áno. Veľa sa o tom rozprávame. Stále tvrdím, že hoci to je tímová záležitosť, konečné rozhodnutie musí spraviť tréner brankárov Peter Kosa.

Som hlavný kouč, ja mám posledné slovo, no počúvnem ho. Iba raz som šiel proti rozhodnutiu brankárskeho trénera a presadil si svoj názor. Pomýlil som sa. Snažím sa to viac nerobiť.

Po príchode do Rigy ste vraveli, že hráči akoby sa báli strieľať na bránku. Zlepšilo sa to medzitým?

(smiech) Ani veľmi nie. Na poslednom tréningu sme opäť riešili tento problém a – priznám sa – opäť som sa nahneval. Ale smerujeme tam. Je ľahké si puk len-tak prihrávať. je jednoduché ho odovzdať niekomu inému. Hráč však musí prevziať zodpovednosť.

Video

Rozdelili ste osvedčené duo Cehlárik – Hrivík. Rodilo sa ťažko toto rozhodnutie?

Ani veľmi nie. Je možné, že pred koncom turnaja budú opäť spolu, no chceli sme trošku zmeniť našu tvár. Za mojich čias v NHL sa neraz stalo, že mi vymenili parťáka v útoku. Osvedčilo sa to a potom sa veci vrátili naspäť. Nerobím tieto zmeny často.

A čo presilovka? Päť útočníkov na ľade je nezvyčajná vec…

Pravda, naša presilovka je dosť kostrbatá. Je to frustrujúce. Verím, že nájdeme cestu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Craig Ramsay #MS 2023 v hokeji #slovenskí hokejsiti