Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Železný muž nemá rád tréningy, pre Ramsayho je nenahraditeľný. Kde mu nájde miesto?

Nabitá konkurencia, adeptov viac ako miest v mužstve. Istotu letenky do Rigy majú len vyvolení. Už zajtra bude všetko jasné.

05.05.2023 16:49
Kelemen Lennstrom hokej Foto:
Miloš Kelemen na ZOH v Pekingu.
debata

Vedenie slovenskej hokejovej reprezentácie oznámi nomináciu na svetový šampionát v Lotyšsku a vo Fínsku (12. – 28. mája).

Stane sa to po poslednom prípravnom zápase, ktorý Slováci odohrajú v sobotu v Trenčíne proti Rakúsku.

Splnený sen

Vo finálnom výbere Craiga Ramsayho s takmer stopercentnou istotou nebude chýbať Miloš Kelemen. Dôrazný útočník patrí medzi obľúbencov kanadského kouča, ktorý si na ňom cení predovšetkým univerzálnosť.

Nebezpečný v ofenzíve, zodpovedný v obrane, nekompromisný v osobných súbojoch – to sú vlastnosti, ktoré Ramsay požaduje od forvardov a Kelemen ich do bodky spĺňa.

Miloš Kelemen v drese Arizony Coyotes. Foto: Profimedia
Miloš Kelemen hokej Miloš Kelemen v drese Arizony Coyotes.

Keď ho vlani po úspešnej sezóne v Mladej Boleslavi zlanárila do zámoria Arizona, viacerí si mysleli, že zvolenský rodák pohorí.

Nebýva zvykom, aby sa nedraftovaný hráč bez akejkoľvek predchádzajúcej skúsenosti s kanadsko-americkým štýlom hokeja uchytil hneď v nováčikovskej sezóne.

Lenže Kelemen rýchlo ukázal kritikom, že sa mýlili. Od začiatku pôsobenia na farme Arizony v Tuscone sa zaradil medzi kľúčových hráčov.

Neprekážal mu ani fakt, že prvýkrát v kariére odohral ročník s takmer 80 zápasmi.

"Sezónu môžem označiť za vydarenú. Začiatok bol náročný aj po psychickej stránke. Nové prostredie, nový jazyk, ale rýchlo som si zvykol. Najdôležitejšie bolo, že som zostal zdravý a nevynechal ani jeden duel.

Náročný program mi nevadil, zápasové tempo mi vyhovuje viac ako tréningový proces," vraví rodák zo Zvolena, ktorý pred dvoma rokmi oslavoval s materským klubom majstrovský titul.

Šéftréner Tusconu Steve Potvin má na neho podobný názor ako Ramsay. Oceňuje predovšetkým pracovitosť, akú Kelemen ukazoval na tréningoch či v zápasoch.

"Od začiatku sezóny patril medzi najkonzistentnej­ších hráčov nášho mužstva. K tréningovým povinnostiam pristupoval maximálne zodpovedne, podobné to bolo aj v zápasoch.

Rýchlo pochopil, že ak sa chce presadiť, v každom stretnutí musí podať maximálny výkon," chváli zverenca Potvin.

chromiak nemec Čítajte viac Najmladší korčuľuje medzi najlepšími: Sklamania a bolesť patria k hokeju, zocelia vás

Kelemenov progres si všimli aj o level vyššie.

V závere januára ho povolali do prvého tímu Coyotes a dopriali mu debut v NHL.

Nezostalo iba pri tom, 23-ročný Slovák odohral v profilige 14 stretnutí. Na začiatku apríla sa dočkal aj premiérového gólu v najlepšej lige sveta.

"Dúfal som v jeden zápas, napokon ich bolo štrnásť. Podarilo sa mi aj skórovať, čím som si splnil sen. Čím viac stretnutí som odohral, tým viac sa mi to páčilo.

Rád by som v tom pokračoval, preto bude veľmi dôležité, aby som prišiel po lete do kempu čo najlepšie pripravený," vysvetľuje.

Najslávnejšie bratské zoskupenia v NHL Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Väčšinou zo súrodencov jeden vyčnieval, no...

Arizona ani Tuscon nemali vydarené sezóny z pohľadu výsledkov a na niektorých hráčov sa zniesla kritika. Nováčik spod Tatier medzi nich nepatril.

„Po skončení ročníka boli v klube so mnou spokojní. Vypichli veci, ktoré musím zlepšiť, aby som mohol hrať v NHL dlhodobo. Viem, na čom mám pracovať a budem sa toho držať,“ tvrdí.

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Miloš Kelemen #MS 2023 #Riga 2023