Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci nemajú strelecký inštinkt. Nahradiť sa dá len drinou

Väčšina výkonov slovenských hokejistov na majstrovstvách sveta 2021 sa mu pozdávala. Ten proti Česku však nie.

01.06.2021 20:49
Slovensko - Česko Foto: ,
Slovenskí hokejisti sa tešia z gólu Matúša Sukeľa (uprostred) do siete Česka.
debata (1)

Tréner Roman Stantien (56) je napriek tomu pred štvrtkovým štvrťfinále proti Spojeným štátom americkým optimistom. „Nemáme čo stratiť,“ vraví kouč Vsetína.

Aká je vaša bezprostredná reakcia po vysokej prehre v derby?

Nezačali sme dobre, Česi boli v úvode lepší. V druhom dejstve sa hra vyrovnala. Prečíslovali sme súpera vďaka solídnej podpore obrancov. Mali sme viac vyložených príležitostí ako súper, ale zahadzovali sme ich.

Prečo je to tak?

Dobrá otázka… Mali sme dostatok vyložených príležitostí na to, aby sme skórovali viac ako trikrát. Musíme také šance premieňať. Máme mladých hráčov, niektorí nemajú správne návyky pred bránkou.

Roman Stantien na lavičke Slovana. Foto: TASR, Pavel Neubauer
Roman Stantien Roman Stantien na lavičke Slovana.

Čo to znamená?

Niekedy sme v kľúčových chvíľach pred bránkou súpera nerozhodní. Máme mladých chalanov, takéto veci prichádzajú so skúsenosťami. Strelcom sa musíte narodiť. Inštinkt sa nedá naučiť. Musíme o to viac drieť, aby sme streľbu vylepšili a zlomili to pracovitosťou. Tieto náročné duely chlapcom určite pomôžu.

Lebo v Rige sledujú, ako to robia tí najlepší?

Presne tak, na klubovom fóre nemáte sústredenú toľkú kvalitu, s výnimkou NHL. Aj Česi sa trápili, ale postupne to lámu a majú aj strelcov ako Dominik Kubalík. Riga našich mladíkov znova posunie. Ukazuje im ich vlastné rezervy. Je len na nich, ako k tomu pristúpia v tréningu. Len ťažké zápasy vás môžu niečo naučiť, ľahké nie.

Po ôsmich rokoch budú Slováci hrať štvrťfinále. Je to prekvapenie?

Mnohí pri pohľade na súpisku i A-skupinu pred šampionátom neverili v postup medzi najlepšiu osmičku. Hovorili o zázraku. Od prvého zápasu však Slováci hrali veľmi dobre. Sem-tam im niečo uletelo, ale celkový dojem je dobrý. Vyhrali sme štyri zápasy, máme dvanásť bodov. Áno, v utorok sme druhýkrát vysoko prehrali, ale pripisujem to aj tomu, že mladé mužstvo už myslelo na štvrtkové štvrťfinále s USA. Slováci sú medzi najlepšími zaslúžene. Hovoria o tom výsledky aj predvedená hra.

Lotyšsko MS2021 Hokej A Slovensko Česko Studenič Čítajte viac Slováci padli v derby, vo štvrťfinále vyzvú Američanov

Aký zápas čaká na zverencov Craiga Ramsayho proti USA?

Bude to náročné. Američania sú tradične veľmi silní s kvalitnými individualitami. Môžeme od nich čakať obrovské nasadenie, tvrdú hru a rýchle korčuľovanie. Sú výborne vybavení. Vo štvrťfinále si nenavyberáte. Každý musí ísť na hranicu svojich možností, ak chce na svetovom šampionáte bojovať o medaily.

Čo by mohlo Slovákov priviesť k víťazstvu nad ďalšou veľmocou?

Základom je výkon brankára. Bez neho sa trápi každý tím. Zatiaľ sme sa o nich mohli oprieť, dúfam, že to vydrží. Dôležité budú aj presilové hry. Každý tím ich vie zahrať, pošle na ľad najlepšiu päticu. Musíme byť disciplinovaní a netráviť veľa času na trestnej lavici. Dôležité bude aj to, aby sa chalani odrazili od dobrých výkonov v skupine. Dokázali Slovensku i sebe, že môžu zdolať hocikoho. Navyše, naše mladé mužstvo nemá čo stratiť, táto rola mu bude vyhovovať. V tíme sa ozývajú hlasy, že môžeme zdolať hocikoho. Súhlasím s tým, ale musíme tieto veci dodržať. Ak sa to podarí, môžeme prekvapiť. Inak to budeme mať veľmi ťažké.

Derby Slovensko - Česko Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Skrumáž pred českým brankárom Romanom Willom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roman Stantien #MS v hokeji 2021