Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci a Česi? Nečakajte prestrelku, možno gól v závere, píše nhl.com

Tieto majstrovstvá sveta v hokeji nie sú tuctové. Štvrťfinálový deň ukázal v plnej kráse, že o prekvapenia nie je núdza.

19.05.2012 09:43
Slovensko - Česko Foto:
Momentka z prípravného zápasu Slovákov a Čechov spred mesiaca v Bratislave. Českí hokejisti vtedy zvíťazili 3:2 po nájazdoch.
debata

Až tri zo štyroch zápasov sa skončili víťazstvami tímov, ktoré nazbierali v základných skupinách menej bodov ako ich súperi. Čo možno čakať pred semifinále?

„Dva štvrťfinálové zápasy sa rozhodli gólmi v poslednej polminúte a ďalší dve a pol minúty pred koncom. Česi takto vyradili hviezdnych Švédov, Fíni Američanov a Slováci silnú Kanadu,“ píše zámorský hokejový server nhl.com.

Slovensko-české semifinále (v sobotu od 17.30 h) by malo byť vyrovnané a nemalo by v ňom padnúť veľa gólov. „Zatiaľ čo semifinále Fínov s Rusmi bude súbojom dvoch odlišných štýlov, Slováci a Česi pripomínajú svojou hrou akoby zrkadlový obraz. Obaja sa dostali až do semifinále najmä vďaka pevnej obrane. Obaja disponujú brankármi s takmer rovnako vysokými štatistikami úspešnosti. U Jakuba Kovářa je to 93,8% a jeden shutout a u Jána Laca 92,8 a tiež jeden shutout,“ vyratúva americký hokejový server.

Zároveň pridáva aj pár štatistík, v ktorých obaja semifináloví súperi vynikajú. „Slováci sú majstrami tretích tretín. Neprehrali ani jednu a svojich súperov v nich prestrieľali 8:2. A hoci v základnej skupine spolu s Fínmi dosiahli najmenej gólov spomedzi všetkých štvrťfinalistov (21), poznajú rôzne spôsoby, ako ich streliť. Tiež je zaujímavé, že slovenskí hokejisti majú na konte najmenej trestných minút,“ všimol si redaktor nhl.com.

Slováci dostali v ôsmich zápasoch iba 16 gólov, ale Česi ešte menej – iba štrnásť. „Oba tímy dobre zvládajú oslabenia, ale českí hráči majú o niečo lepšie štatistiky. V presilovkách majú skvelú 32-percentnú úspešnosť a ich dôležitým faktorom by mohol byť Martin Erat. Tento útočník odohral na šampionáte zatiaľ iba štyri zápasy, no strelil tri góly a všetky v presilových hrách,“ zamýšľajú sa Američania.

Záverečné predzápasové rezumé špecializovaného hokejového portálu je takéto: „Nečakajte gólovú prestrelku medzi týmito dvoma hokejovými susedmi. Na základe štvrťfinálového diania je však možné, že jeden zo súperov strelí víťazný gól tesne pred koncom zápasu.“

debata chyba