Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boj o finále proti Česku! Na ľade necháme aj život, vraví Baranka

Na svetovom ľade je prestreté už len pre štyroch. Do elitnej hokejovej spoločnosti, z ktorej vzídu medailisti, si po ôsmich rokoch opäť prisadlo Slovensko. Nik nechce odísť s prázdnymi rukami.

19.05.2012 06:00
Vladimír Vůjtek Foto:
Vladimír Vůjtek sa raduje na slovenskej striedačke.
debata (32)

Kto by pred šampionátom povedal, že o vytúžený postup do finále si skríži hokejky Slovensko s Českom? A s raritnou zápletkou – na striedačkách sú súpermi dvaja kouči z Moravy – Alois Hadamczik a Vladimír Vůjtek – ktorí kedysi trénovali jeden tím?

Hokejová horúčka sobotňajšieho večera rapídne stúpa.

Slovákov prvý raz na svetovom šampionáte bude v prestížnom súboji proti Česku viesť český tréner. Dobre naladený Vladimír Vůjtek včera popoludní vari hodinu chodil od jedného televízneho štábu k druhému. Spovedali ho Slováci, Česi, Rusi i Švédi.

Hartwall Arena zažije veľké derby Slovensko -... Foto: SITA
Hartwall Arena Hartwall Arena zažije veľké derby Slovensko - Česko.

Takže – majú hokejisti Slovenska výhodu, že ich proti Česku bude viesť Čech? Je to preňho špecifický zápas? „Nemyslím si. Tak to vyšlo. Akurát som povedal, že fanúšikovia v oboch krajinách sa majú na čo tešiť. Zápas proti Česku beriem ako každý pred ním. Je to ďalší súper, na ktorého sa musíme čo najlepšie pripraviť. A zdolať. V televízii som sledoval stretnutie Česka proti Švédsku. Česi hrali veľmi dobre. Aj keď rozhodli až v poslednej minúte, boli lepší,“ podotkol Vůjtek.

ONLINE PRENOS
Sledujte spoločne s nami online prenos zo semifinálového zápasu Slovensko – Česko v sobotu na Pravda.sk od 17:30!

K 65. narodeninám popri víťazstve nad Kanadou dostal slovenský dres s číslom 65. „A fľašu dobrého vína. Trochu sme posedeli, ale rozumne. V piatok sme sa začali pripravovať na semifinále.“

Čo považuje za najväčšiu súperovu prednosť? „Protiútoky. Bude to zápas o taktike a opatrnosti. Detailne si preberieme herný systém. Na čo to bude stačiť, ukáže sobotňajší večer. K víťazstvu patrí aj trochu šťastia. Po zápase s Francúzskom sa teším na každé stretnutie,“ zdôrazní.

O koľko už jeho zverenci prekročili plán? „Želali sme si postup do štvrťfinále. Ten zaručoval aj postup na olympijský turnaj do Soči, čo bola naša hlavná úloha. Zvládli sme ju, a tak aj keď sme s Kanadou prehrávali, vychutnával som si to. Mal som vnútorný pokojný pocit. Na hráčoch vidím, že chcú dosiahnuť ešte viac. Robia pre to maximum.“

Obranca Ivan Baranka má priateľku českej národnosti. „Príde aj s otcom na záver šampionátu, určite bude držať palce nám. Spočiatku nám nik nedával veľké šance, no parádne sme sa zomkli. Už sa nie je na čo šetriť. Na ľade necháme aj život, len aby sme dosiahli, čo si všetci želáme,“ vravel odhodlane.

Slováci sa stretli s Čechmi v príprave pred MS... Foto: TASR
Kutlák Hamerlík Slováci sa stretli s Čechmi v príprave pred MS dvakrát, v oboch zápasoch prehrali.

Útočník Milan Bartovič si zasa želá, aby mu po zápase k postupu gratuloval veterán Petr Nedvěd, spoluhráč z Liberca. „To by bola paráda! Schyľuje sa k veľkej bitke, čaká nás veľmi ťažký zápas. Česi hrajú na každom šampionáte veľmi dobre. My na tomto tiež.“

Útočníka Tomáša Kopeckého teší, že hokej doma opäť spája Slovákov. „Síl máme dosť. Po stretnutí proti Kanade som mohol odohrať ďalší zápas, toľko som mal v sebe adrenalínu. Musíme hrať rozumne, disciplinovane, so srdcom,“ naznačuje, čo by mohlo viesť k víťazstvu.

**    Pamätné zápasy Slovenska a Česka na MS**

Helsinki 1997
Slovensko – Česko 1:3
Šiesty vzájomný zápas, prvý na MS. Česi viedli 2:0 a najmä vďaka brankárovi Čechmánkovi odolávali slovenskému náporu. Zápletku pre drámu vymyslel Stümpel, ale skôr než sa Slováci dostali k hre bez brankára, syn terajšieho trénera slovenského tímu Vladimír Vůjtek mladší pečatil skóre.

Petrohrad 2000
Slovensko – Česko 3:5
Pár dní po osemfinálovom súboji v skupine (Slováci prehrali 2:6) zviedli obaja súperi bitku o hokejové zlato. Keď v 44. minúte zvýšil Tomajko na 4:1 pre Čechov, zdalo sa byť rozhodnuté. Lenže Slováci ešte dvoma gólmi zdramatizovali záver a pred Čechmánkom horel ľad. O titule však definitívne rozhodol kapitán Čechov Reichel.

Hannover 2001
Slovensko – Česko 0:2
„Si díra,“ provokoval Pavel Patera vo štvrťfinále na ľade brankára Jána Lašáka. Ten si v 6. min zrazil za chrbát Moravcom nahodený puk z rohu klziska. V 36. min pridal poistku J. Hlinka. Slováci toho v útoku veľa nevymysleli. ,,Asi by mali klesnúť k zemi. Kým my sme majstri sveta a olympijskí víťazi, oni nedokázali nič," neodpustil si uštipačnú poznámku kapitán Čechov Robert Reichel.

Helsinki 2003
Slovensko – Česko 3:3
Slováci prvý raz na veľkom podujatí federálnemu bratovi nepodľahli. Česi viedli už 3:1, ale slovenský tím sa dotiahol. Góly mužstva Františka Hossu strieľali Višňovský, Demitra a Nagy.

Helsinki 2003
Slovensko – Česko 4:2
Prvé víťazstvo nad Čechmi na MS malo bronzovú hodnotu. Góly víťazov dávali Šatan, Stümpel, Bondra a Demitra. „Sledovať ako Slovákom vešajú na krk medaily, bolo najhorších desať minút života,“ preglgol nasucho český gólman Tomáš Vokoun.

Moskva 2007
Slovensko – Česko 3:2
Dôležité víťazstvo v osemfinálovej fáze. Dva góly strelil členovia elitného útoka Marián Hossa a Gáborík (hrali s Demitrom), tretí gól pridal Kapuš.

Kloten 2009
Slovensko – Česko 0:8
Najťažšia prehra na MS, Prípadné víťazstvo by Slovákov udržalo v hre o postup do štvrťfinále, ale Česi spravili s mužstvom trénera Jána Filca krátky proces. Frustrovaný útočník Surový sa po ôsmom góle zahnal hokejkou po bránke, ale minul žrď a zasiahol do helmy brankára Haláka.

Česko

Postavenie v rebríčku IIHF: 4. (miesto (najvyššie 2. v roku 2006)
Počet registrovaných hráčov: 100 668
Počet klzísk: 81 (z toho 58 krytých)

Najväčšie úspechy: 6-násobný majster sveta (1996, 1999–2001, 2005 a 2010), zlato zo ZOH 1998 v Nagane (ČSSR – 6 titulov majstra sveta, 4× striebro a 4× bronz zo ZOH)
Tréner: Alois Hadamczyk
Umiestnenie na MS 2011: 3. miesto

Česi získali bronzové medaily. Foto: Reuters
Česko bronz Česi získali bronzové medaily.

Na prelome storočí vládli Česi hokejovému svetu a na vrchol sa vrátili pred dvoma rokmi v Nemecku. Mužstvo, ktorému málokto veril a po prehre 2:3 s Nórskom sa naň zniesla vlna obrovskej kritiky, sa do štvrťfinále dostalo s odretými ušami. V play-off však postupne zastavilo Fínov, Švédov a vo finále aj Rusov. Vlani v Bratislave vybojovali Česi bronz. V Štokholme im však bude chýbať brankárska jednotka Ondřej Pavelec i líder Jaromír Jágr. O to väčšia zodpovednosť bude ležať na pleciach elitného centra Montrealu Tomáša Plekanca.

Najväčšia hviezda
Čechom vypadlo pomerne dosť hráčov z NHL, a tak... Foto: SITA
Rusko - Česko, hokej, Plekanec Čechom vypadlo pomerne dosť hráčov z NHL, a tak bude najväčšou oporou a hviezdou tímu útočník Montrealu. Ten je stálicou v českej reprezentácii a najlepším útočníkom Canadiens. Plekanec je manželom speváčky a herečky Lucky Vondráčkovej.

Tomáš Plekanec: Čechom vypadlo pomerne dosť hráčov z NHL, a tak bude najväčšou oporou a hviezdou tímu útočník Montrealu. Ten je stálicou v českej reprezentácii a najlepším útočníkom Canadiens. Plekanec je manželom speváčky a herečky Lucky Vondráčkovej.

Nominácia Česka na MS:

Brankári: Jakub Kovář (HC Mountfield České Budějovice), Petr Mrázek (Ottawa 67's/OHL), Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad, Rus./KHL)
Obrancovia: Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (obaja Salavt Julajev Ufa, Rus./KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva, Rus./KHL), Jakub Krejčík (HC Slavia Praha), Lukáš Krajíček (Dynamo Minsk, Biel./KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta, Švaj.), Tomáš Mojžíš (TPS Turku, Fín.), Ondřej Němec (Severstaľ Čerepovec, Rus./KHL)
Útočníci: Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (obaja Barys Astana, Kaz./KHL), Aleš Hemský (Edmonton Oilers/NHL), Michael Frolík (Chicago Blackhawks/NHL), Petr Koukal (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice), Jan Kovář (HC Plzeň 1929), David Krejčí (Boston Bruins/NHL), Milan Michálek (Ottawa Senators/NHL), Petr Nedvěd (Bílí Tygři Liberec), Jakub Petružálek (Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Tomáš Plekanec (Montreal Canadiens/NHL), Petr Průcha (SKA Petrohrad, Rus./KHL), Petr Tenkrát (HC Sparta Praha), Tomáš Vincour (Dallas Stars/NHL), Michal Vondrka (HC Slavia Praha), Martin Erat (Nashville Predators/NHL)

32 debata chyba