Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlinka: Verím, že prinesú najcennejší kov

V závere minulého tisícročia najskôr reprezentoval Česko, no pred šampionátom v Petrohrade sa rozhodol pre dres s dvojkrížom na prsiach. Vďaka tomu vlastní kompletnú medailovú zbierku z majstrovstiev sveta. "Zápasy proti Česku boli pre mňa vždy špeciálne. Najmä finálový v Petrohrade, keďže som ešte pár mesiacov predtým stál na opačnej strane," tvrdí hokejový útočník Miroslav Hlinka, ktorý v dnešnom semifinále verí v úspech Slovákov.

18.05.2012 20:00
Miroslav Hlinka Foto:
Miroslav Hlinka.
debata (11)

Aký duel očakávate?
Bude to náročný súboj, najmä po psychickej stránke. Oba tímy majú približne rovnakú silu. Verím, že Slováci budú uvoľnenejší, lebo nemajú čo stratiť. Už teraz dosiahli úspech. Počas šampionátu dokázali, že vedia hrať proti silným tímom. Ich šanca na víťazstvo nie je menšia ako česká. Verím, že prinesú domov najcennejší kov.

ONLINE PRENOS
Sledujte spoločne s nami online prenos zo semifinálového zápasu Slovensko – Česko v sobotu na Pravda.sk od 17:30!

Zbavili sa už Slováci českého komplexu?
O českom komplexe hovorili fanúšikovia a médiá, hráči to však tak nevnímali. Išlo skôr o to, že sme veľa rokov tvorili spoločný štát a hrali za jeden tím. Česi mali väčšiu základňu a nemuseli si postup medzi elitu vybojovať. Jednoducho, boli na tom lepšie. Prehrávali sme s nimi a ľudia si to vždy viac všímali ako zápasy proti iným celkom.

Čím by mohli Slováci súpera prekvapiť?
Nemali by sa pokúšať prekvapiť ho. Chalani musia nastúpiť s pokorou a hrať svoju hru – vychádzať z poctivej obrany a snažiť sa o celoplošný korčuliarsky hokej. Máme na to vhodné typy hráčov. Dôležitý bude dôraz pred bránkou súpera. Doteraz nám to vychádzalo najmä vďaka Mišovi Handzušovi a Tomášovi Kopeckému, ktorí odvedú pred bránkou veľa roboty. Nesmieme sa snažiť o príliš kombinačný hokej, naopak treba hrať priamočiaro.

Vůjtekovi zverenci zatiaľ hrali lepšie proti tvorivejším tímom. Pasujú im Česi?
Česi nehrajú hokej ako Kanada, USA alebo Rusko. Hrajú podobne ako my, len ešte lepšie využívajú ponúknuté príležitosti a najmä vedia, kedy treba pridať, kedy povoliť. Majú dobré rýchle protiútoky, kombinačne sú veľmi zdatní a nebezpeční v presilovke. Zdolali silných Švédov, čo potvrdzuje ich silu, ale nie sú neporaziteľní.

Kde majú nedostatky?
Mám dojem, že nie sú mentálne takí odolní ako Slováci. Mohli by sme nahlodať ich sebavedomie, to nám vyšlo aj proti Kanaďanom, ktorí si boli istí postupom. Ani v bránke nemajú takú oporu, ako napríklad vlani. Určite nie je gólman ich najsilnejšou stránkou, čo treba využiť. Každý dostane aj lacný gól, Jano Laco proti Francúzom viac-menej vybuchol. No dôležité je, aby brankár ukázal svoje schopnosti v najdôležitejších momentoch, keď to tím najviac potrebuje.

Čo je v zápasoch proti Čechom najťažšie?
Vždy sa proti nim hralo veľmi ťažko, lebo sú kreatívni a aj v najťažšej chvíli dokážu vymyslieť prihrávku do prázdnej bránky. Dovolia si aj to, čo od nich súper nečaká. Ak však Slováci budú hrať ako proti Kanade, nemusia sa báť o výsledok. Musia byť najmä disciplinovaní, Česi majú dobré typy na presilové hry.

11 debata chyba