Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrajte tak, aby boli na vás ľudia hrdí, želá si Hanlon

Hrajte tak, aby boli na vás ľudia na Slovensku hrdí. Tak znie odkaz kanadského trénera Glena Hanlona jeho slovenským zverencom, ktorí nastúpia v piatok o 20.15 v Bratislave na svoj prvý zápas majstrovstiev sveta v základnej A-skupine proti Slovinsku.

29.04.2011 06:37
Glen Hanlon Foto:
Glen Hanlon.
debata (1)

„Som veľmi vzrušený, tento turnaj považujem za vrchol svojej trénerskej kariéry,“ povedal Hanlon.

Za kapitána tímu určil po včerajšom tréningu Pavla Demitru. „Je osobnosťou na ľade i mimo neho,“ odôvodnil rozhodnutie. Na stretnutie proti Slovincom si oblečie výstroj len 16 korčuliarov: jedenásť útočníkov a päť obrancov. Slovenská súpiska bude kompletná až po príchode posíl z NHL. Marián Hossa, Michal Handzuš i Ľubomír Višňovský pricestujú v sobotu. Obaja útočníci by mali hrať v nedeľu proti Nemecku, obrancu Višňovského čaká ešte lekárske vyšetrenie. Vo štvrtok sa z MS musel ospravedlniť obranca Andrej Sekera, ktorého trápi brušné svalstvo.

** ZO ZÁPASU SLOVENSKO – SLOVINSKO PRINESIEME ONLINE PRENOS**

Hráči sú pred úvodným stretnutím odhodlaní optimisti. Zároveň tvrdia, že nastúpia s plnou vážnosťou a maximálnou koncentráciou, lebo prvý zápas býva vždy veľmi dôležitý.

„Priznám sa, že nepoznám nášho prvého súpera. Neviem, či som vôbec niekedy hral proti Slovinsku. Možno raz, ale aj to niekedy dávno, keď sme hrali tie nižšie skupiny majstrovstiev sveta. Odvtedy majú zrejme aj Slovinci inú, vyššiu kvalitu. Tým, že sú účastníkom elitnej skupiny MS, určite majú svoje kvalitu. Pre mňa sú však v tejto chvíli veľkou neznámou,“ vravel Miroslav Šatan. Keď mal devätnásť, strelil Slovincom hetrik.

Obranca Dominik Graňák pripomína, že mužstvo sa už teší na vstup do turnaja. „Prípravy už bolo dosť, pre niektorých z nás bola dlhá. Každý je rád, že sila mužstva príchodom hráčov z NHL vzrástla. Všetci sa sústreďujeme na najbližší zápas proti Slovinsku. Aby sme sa nakopli k ďalším. Do každého pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať. Turnaj je relatívne krátky, zaváhanie sa ťažko napráva,“ pripomína.

Je jedným z hráčov, ktorý si pamätá stretutia so Slovinskom o záchranu. „Teraz máme silnejší tím, no aj Slovinci môžu byť nepríjemní – ako každý súper, ktorý nemá čo stratiť. Z minulosti vieme, že prvé zápasy vedia byť náročné.“ Aj útočník Marcel Hossa:hral v spomenutých zápasoch o záchranu. „To je už za nami,“ vraví a naznačuje optimálny variant: „Dobré bude na súpera vybehnúť, dostať ho pod tlak, rýchlo streliť prvý gól, aby sme sa netrápili ako pred tromi rokmi v kanadskom Halifaxe.“

V play off NHL zostali už len dvaja Slováci – Zdeno Chára a Andrej Meszároš. Boston a Philadelphia hrajú proti sebe, takže jeden z nich by mohol vystužiť tím v druhej fáze šampionátu. „Počítame aj s touto možnosťou. Chára je najlepší obranca na svete, chýba nám, ale prajem mu, aby sa s klubom dostal ďaleko,“ dodal Hanlon.

Na slovenskú súpisku sa nedostali obranca Michal Sersen a útočníci Milan Bartovič s Tomášom Marcinkom a Martinom cibákom. Všetci zostávajú s tímom. Naopak, na poslednú chvíľu sa na súpiske ocitol brankár Peter Hamerlík.

Šampionátová hostina sa začína.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba