Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový spoluhráč Réwaya? Stať sa ním má Fín odsúdený zo znásilnenia. V klube by sa zaradil k problémovým typom

Patria k najpozitívnejším prekvapeniam v extralige. Hokejisti Liptovského Mikuláša sa pohybujú v hornej polovici tabuľky. Momentálne nič nenasvedčuje tomu, že by mali bojovať o záchranu, ktorú im predpovedali experti pred štartom sezóny.

12.11.2023 05:41
Reway Lehtinen Foto:
Martin Réway a Severi Lahtinen.
debata

Z pohľadu herného prejavu a výsledkov sú Liptáci na dobrej ceste k postupu do play off.

K tomu by im mal pomôcť aj útočník Severi Lahtinen, s ktorým podľa informácií fínskeho webu Yle vedenie klubu rokuje. Potvrdil to aj hráčov agent Juha Hautamaa.

„Slovenská extraliga je dobrou alternatívou. Môžem potvrdiť, že rokujeme s Liptovským Mikulášom, ale zároveň vedieme diskusie aj s inými klubmi,“ vraví pre Yle Hautamaa.

Záujem o Lahtinena len potvrdzuje, že na morálne hodnoty sa v klube príliš nepozerajú.

Rozhovor s obrancom Jurajom Valachom
Video

Majiteľ Robert Ľupták už v minulosti dokázal, že mu nerobí problém podpísať zmluvu s hráčom s pokrivenou povesťou či dokonca s bývalým kriminálnikom.

Usvedčený zo znásilnenia

Lahtinen bol minulý mesiac odsúdený na dva roky za znásilnenie, voči verdiktu sa však odvolal.

"Právna ochrana môjho hráča je pre mňa veľmi dôležitá. Aj preto som sa z viacerých miest uistil, že môže hrať v zahraničí, pokiaľ nebude rozsudok právoplatný.

Potvrdili mi to Fínsky hokejový zväz, medzinárodná asociácia aj domáci zväz, zastrešujúci nový tím, v ktorom by mal môj hráč pôsobiť. Všetko závisí od toho, či sa naše požiadavky zhodnú s predstavou a možnosťami klubu," uvádza Hautamaa.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

Lahtinen nastúpil v aktuálnej sezóne vo fínskej Liige v 8 zápasoch s bilanciou gól a dve asistencie. Jeho klub JYP Jyväskylä s ním po obvinení zo znásilnenia ukončil zmluvu. V Liptovskom Mikuláši by nebol jediným hráčom s pošramotenou minulosťou.

Šikanoval spolužiaka

Ľupták ešte ako majiteľ prvoligovej Detvy podpísal zmluvu s Ladislavom Ščurkom, ktorý si vo väzení odpykal trest za vraždu rozhodcu.

Pred aktuálnou sezónou kúpil klub z Liptova a jednou z letných posíl sa stal americký obranca Mitchell Miller.

Ten sa neslávne preslávil šikanovaním postihnutého černošského chlapca ešte na základnej škole, ktorého okrem iného nútil jesť cukrík z pisoára. Neskôr vyšlo na povrch, že ho aj fyzicky týral. Samotný Miller svoje činy oľutoval a ospravedlnil sa za nich.

„V ôsmej triede som urobil extrémne zlé rozhodnutie a správal som sa veľmi nezrelo. Hlboko ľutujem tento incident,“ vraví Miller.

SR hokej extraliga TEL Zvolen Nové Zámky BBX Čítajte viac Slovenské kluby platia legionárom nekresťanské peniaze. Nedávno im stačilo aj 30 tisíc, teraz sa tvária, akoby mali na účtoch milióny

Toho sa zastal aj šéf Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan.

„Sú tu hráči, ktorí niekde na základnej škole urobili spolužiakovi nejakú blbosť a potom sa niekto ozve po ôsmich rokoch a chce mu zničiť kariéru,“ hodnotí Šatan v podcaste Borisa Valábika a Mariána Gáboríka.

Samotný hráč sa k incidentu vyjadril aj v rozhovore pre Hokejportal.

„No comment. Boli to veci mimo ľadu. Chcem sa posunúť dopredu, stať sa lepším človekom,“ konštatuje Miller, ktorý patrí k najproduktív­nejším hráčom v extralige.

Útrapy Réwaya sú minulosťou

Zrejme najväčšiu pozornosť v Liptovskom Mikuláši púta niekdajší veľký slovenský talent Martin Réway.

Ten v minulosti priznal problémy s depresiami či nadmerným užívaním liekov na spanie, pre ktoré skončil na psychiatrii.

„V lete absolvoval určité procedúry. Ubezpečil nás, že táto vec je už definitívne za ním,“ vravel o problémoch Réwaya v rozhovore pre Športweb generálny manažér Liptákov Tibor Višňovský. Réway už dlho nevydržal v jednom klube viac ako sezónu.

Handzus a Demitra Čítajte viac Handzuš spomína na Demitru a spoločné roky v NHL: Poviem vám, kedy mi bolo najťažšie... Na jeden moment nikdy nezabudnem

Zo športovej stránky má 28-ročný útočník stále čo ponúknuť. Šikovné ruky a hokejové myslenie vlani predvádzal v Spišskej Novej Vsi.

Aj v aktuálnej sezóne patrí na Liptove k lídrom tímu. V 16 zápasoch má na konte 5 gólov a 14 asistencií.

V tíme je jeho spoluhráčom aj obranca Dominik Jendroľ.

Ten v minulosti zaujal na sociálnej sieti Instagram príspevkom, v ktorom podporoval ruské ťaženie na Ukrajine a následne homofóbne urážal moderátora televízie TA3 Rastislava Ilieva, ktorý sa verejne prihlásil k LGBTI+ komunite.

Problémové typy

Z čisto hokejového hľadiska si Liptáci v porovnaní s minulými sezónami, v ktorých bojovali o udržanie sa v najvyššej súťaži, podľa doterajších výsledkov polepšili.

Káder má väčšiu kvalitu, no z morálneho hľadiska má niekoľko hráčov, prinajmenšom, kontroverznú minulosť.

Vzhľadom na fakt, že športovcov sledujú tisícky fanúšikov a sú vzorom pre deti a mládež by mali svoju profesionalitu dokazovať nielen na ľade, ale aj mimo neho.

V prípade Liptovského Mikuláša sa zdá, že majiteľa klubu, ktorý má sám za sebou niekoľko prešľapov, problémové typy hráčov priťahujú.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Reway #MHk 32 Liptovský Mikuláš