Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Špeciálne procedúry pre Réwaya. Sľúbil, že minulosť je za ním. Akí hokejisti chýbajú na slovenskom trhu?

Zmena majiteľa, splatenie dlhov či budovanie nového tímu. Vedenie hokejistov Liptovského Mikuláša malo pred sezónou plné ruky práce. Aj vzhľadom na omladenie kádra zaznievali hlasy, že sa Liptáci, ktorí v nedeľu rozdrvili Nitru na jej ľade 8:2, budú pohybovať na spodných priečkach tabuľky.

31.10.2023 06:57
réway kladno Foto:
Martin Réway.
debata

Po štrnástich kolách však popierajú prognózy analytikov. Generálny manažér klubu Tibor Višňovský hodnotí výkony legionárov, ale aj najväčšej slovenskej hviezdy tímu Martina Réwaya.

Ste spokojný so vstupom do sezóny?

S doterajším priebehom určite. Keďže však máme mladé mužstvo a káder sa v porovnaní s minulou sezónou výrazne zmenil, vidíme priestor na zlepšenie určitých vecí.

Výkony niektorých hráčov nás tešia, iní na sebe musia ešte tvrdo pracovať. Vzhľadom na kvalitu súperov a náročnosť zápasov je naše aktuálne umiestnenie potešujúce.

V lete sa novým majiteľom klubu stal Róbert Ľupták, ktorý vyplatil všetky predošlé dlhy. Nakoľko dôležitá bola úloha finančne stabilizovať klub?

Bolo to nesmierne náročné aj z toho dôvodu, že sa klub stal súkromným. Pán Ľupták pracoval na splatení všetkých dlhov. Cieľom bolo, aby sme mohli odštartovať novú sezónu s čistým štítom.

Osobitnou kapitolou bolo zrejme nastavenie rozpočtu pre novú sezónu…

Prešovskí sponzori, ktorých pán Ľupták získal v predošlom klube, ostali v Prešove. Museli sme si na Liptove hľadať úplne nových.

Na začiatku tu bola napätá atmosféra, ale postupnými krokmi presviedčame ľudí, že hokej chceme robiť inak ako tu bolo zvykom v predošlých rokoch. Prikláňajú sa na našu stranu, o čom svedčí aj stúpajúca návštevnosť. Hokej v Liptovskom Mikuláši začína opäť ožívať.

Tibor Višňovský ako aktívny hráč v drese Skalice. Foto: TASR, Martin Baumann
višňovský tibor Tibor Višňovský ako aktívny hráč v drese Skalice.

Urobili ste si aj hlbšiu analýzu toho, ako klub hospodáril v uplynulých rokoch?

Z pozície generálneho manažéra mám na starosti športovú stránku. Pán Ľupták sa detailne oboznámil s finančnou situáciou klubu a je to plne v jeho kompetencii.

Káder ste skladali spoločne s trénerom Jurajom Faithom?

Áno, bola to spolupráca nás troch. Počas kariéry som si vybudoval kontakty, ktoré som len oprášil. Zavolal som niektorým ľuďom a povedal im, akú máme predstavu z hľadiska typov hráčov, ktorých sme do tímu hľadali.

Na trhu je pomerne veľká konkurencia a hráčov je dostatok. Pre manažéra je dôležité správne sa rozhodnúť, koho privedie do mužstva. Každého sa už dnes dá veľmi dobre odsledovať na videách v hokejových aplikáciách.

Najproduktívnejšími hráčmi tímu sú legionári Mitchell Miller a Alexander Avtsin. Spĺňajú to, čo ste od nich pred sezónou očakávali?

To, čo nám zatiaľ zahraniční hráči ponúkajú, nás teší. S niektorými sme spokojní viac, s inými menej. Očakávame, že zámorskí legionári si zvyknú na väčšie klzisko. Musia sa s tým jednoducho vyrovnať. Uvidíme, čo nám ukážu v ďalších zápasoch.

Je pre manažéra jednoduchšie nájsť kvalitného legionára ako Slováka za podobnú sumu?

Je to tak. My sme si stanovili určité atribúty z hokejovej stránky, ktoré sme hľadali a na základe nich sa odzrkadľuje postavenie hráčov v mužstve. Každá päťka má svoju funkciu v tíme. Zamerali sme sa na to, aby každý hráč spĺňal konkrétnu rolu.

rapáč extraliga štvrťfinále TEL Spišská Banská Bystrica Čítajte viac Spišiak telom i dušou, ktorého baví Slovan: Ak sa Slováci nenaučia jednu vec, nikam sa neposunieme

Čo pre vás bolo prvoradé u legionárov?

Dobre vieme, že na trhu chýbajú medzi slovenskými hráčmi strelci. Hľadali sme teda v zahraničí chlapcov, ktorí dokážu vybojovať puk a majú výborné zakončenie. Myslím si, že sa nám to podarilo.

Slovenským lídrom produktivity vo vašom tíme je Martin Réway. Zapadol do koncepcie podľa predstáv?

Samozrejme. Maťo je konštruktívny hokejista, ktorý má výbornú strelu. To, prečo sme ho priviedli, do bodky spĺňa a s jeho výkonmi sme spokojní.

Réway má za sebou komplikovanú minulosť, ale aj podľa vlastných slov sa už poučil a snaží sa vylepšiť si reputáciu. Vidíte na ňom, že sa už plne venuje hokeju?

Je to presne tak. Sme radi, že ho v mužstve máme. Všetko je o komunikácii s hráčom. Aj on musí cítiť určitú podporu a Maťo nám to vracia dobrými výkonmi.

Martin Réway v drese Liptovského Mikuláša. Foto: TASR, František Iván
SR Spišská Nová Ves šport hokej TEL 2. réway Martin Réway v drese Liptovského Mikuláša.

Je teda z fyzického a mentálneho hľadiska v poriadku?

V lete absolvoval určité procedúry. Ubezpečil nás, že táto vec je už definitívne za ním.

Ostatní Slováci v tíme sú zatiaľ v úzadí. Očakávate, že sa ich forma zlepší?

Mali by sa pripojiť k výkonom, aké predvádzajú legionári a začať viac bodovať. Na druhej strane, máme mladý tím, ktorý chceme udržať pokope pre viaceré sezóny. Je to len otázka času, kedy sa vyhrajú, naberú skúsenosti a začnú plniť veci, ktoré od nich očakávame.

Na vlastnom ľade ste zdolali Michalovce i Slovan. Je pre vás domáce prostredie výraznou výhodou?

Je to jeden z atribútov našich víťazstiev. Diváci nám vytvárajú fantastickú kulisu. Hráči sa im to snažia odplatiť. Diváci chcú vidieť, že na ľade nechajú srdce. Povzbudzujú nás, aj keď sa nám nedarí. Potrebujeme však zbierať body aj vonku, pretože konkurencia je silná a liga vyrovnaná. Pred nami je ešte veľmi dlhá sezóna.

buček nitra hokej Čítajte viac Angažmán v Rusku? Nesúďme druhých za ich rozhodnutia, pokiaľ nemáme obuté ich topánky. Čo si Buček myslí o Hudáčkovi?

Ako hodnotíte spoluprácu s trénerom Faithom?

Nastavili sme si určitú koncepciu hry a systém, akým sa chceme prezentovať. Máme poctivého a progresívneho trénera, ktorý má skúsenosti aj zo spolupráce so zahraničnými trénermi.

Vzdeláva sa a chodí na kurzy do zahraničia. Je to stopercentný profesionál. Pred sezónou bol našou prvou voľbou. Nad inými alternatívami sme ani neuvažovali.

Máte v pláne v blízkej budúcnosti riešiť aj infraštruktúru a zrekonštruovať štadión?

Zatiaľ pracujeme na tom, aby sme zastabilizovali mužstvo. V priebehu sezóny sa budeme venovať aj infraštruktúre. Prvoradé sú teraz dobré výsledky a splnenie cieľa, ktorý sme si stanovili pred sezónou a tým je play off.

Výnosy klubov hokejovej extraligy v minulom roku Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Údaje pochádzajú z účtovných závierok...
Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #Martin Reway #Tibor Višňovský #HK 32 Liptovský Mikuláš