Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhý titul alebo premiérové meno. Nečakané finále nemá favorita

Žiadny Slovan, Košice či Banská Bystrica. Viacnásobní majstri tento rok zostali v úzadí a vyvrcholenie extraligovej sezóny obstarajú mužstvá, od ktorých čakali účasť v boji o zlato len ich zarytí fanúšikovia.

19.04.2024 14:34
debata

VIDEO: Prognóza extraligového finále v podaní hokejového experta Michala Hudeca

Video

Finále medzi Spišskou Novou Vsou a Nitrou, ktoré dnes štartuje úvodným zápasom, sľubuje veľkú drámu. Obe mužstvá vyvolali vo svojich regiónoch hokejovú eufóriu a už teraz je jasné, že všetky stretnutia série hranej na štyri víťazstvá budú vypredané.

Bližšie sme sa pozreli na päť faktorov, ktoré môžu rozhodnúť o šampiónovi.

Môj dom, môj hrad

Cesta za titulom je pre Nitranov na papieri jednoduchá. Musia dokázať to, čo sa žiadnemu tímu v tohtoročnej vyraďovačke nepodarilo – minimálne raz vyhrať na spišskom ľade. Nová Ves ťahá impozantnú sériu siedmich domácich triumfov za sebou, čím zvýraznila dominanciu na klzisku v Spiš Aréne.

V doterajšom priebehu sezóny v nej odohrala 32 zápasov, z ktorých prehrala iba šesť. Spišiaci aj vďaka tomu píšu príbeh ako z hokejovej rozprávky. Pred troma rokmi sa im podarilo vrátiť do extraligy, v ktorej predtým chýbali 11 sezón.

Už v nasledujúcom ročníku vybojovali bronz a bez ohľadu na výsledok nadchádzajúcej finálovej série je jasné, že ročník 2023/2024 bude pre Spišiakov opäť historický.

Craig Ramsay Čítajte viac Čo sa dialo po nemeckej facke? Ramsay mal zmiešané pocity, no krik v kabíne nerobil

Zomknutá Nitra

Ich finálový súper chce skompletizovať playoffovú postupku, keď po Trenčíne ukončil sezónu prvému (Poprad) i druhému (Michalovce) mužstvu po základnej časti. Ďalší v poradí sú Novovešťania, ktorí po dlhodobej časti skončili na treťom mieste.

Mužstvo spod Zobora sa dostalo do „laufu“ po tom, čo uspelo v kvalifikácii. Hráči sa zomkli, našli správnu tímovú chémiu a kombinácia mladých i skúsených Slovákov s legionármi funguje ako dobre namazaný stroj. Nitrania sa môžu spoľahnúť na štyri vyrovnané formácie, každá dokáže byť produktívna.

Z tribún „najhlučnejšieho“ štadióna v krajine ich budú podporovať oddaní fanúšikovia, ktorí vedia urobiť tradične skvelú atmosféru. „Corgoni“ zabojujú o druhý titul v klubovej histórii, prvý získali v sezóne 2015/2016.

Faktor Surák

Slabinou Spišskej v boji o finále mal byť fakt, že tréneri mali k dispozícii len jedného gólmana z najvyššieho extraligového levelu. Zodpovednosť za výkony v bránke stála predovšetkým na pleciach Marcela Melicherčíka, ale v semifinále proti Košiciam ho výbornými výkonmi podporil jeho náhradník Filip Surák.

Dochytal šiesty zápas a potom podržal mužstvo v rozhodujúcom siedmom súboji, v ktorom pustil za chrbát len jeden puk. Odchovanec spišskonovoveského hokeja pôsobí v materskom klube takmer celú kariéru, pamätá si časy, keď sa tím trápil v nižšej súťaži.

Počas sezóny trpezlivo čakal na príležitosť a tá prišla v semifinále. Jednotkou Novej Vsi by mal zostať Melicherčík, ale pre trénerov i spoluhráčov je dobrá správa, že sa môžu spoľahnúť aj na jeho náhradníka.

Brankár Spišskej Novej Vsi Filip Surák. Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Filip Surák Brankár Spišskej Novej Vsi Filip Surák.

Archambault vs. Buček

V kľúčovej časti sezóny bude dôležité aj to, či finalistov potiahnu ich najväčšie hviezdy. Jedným z leitmotívov boja o zlato je aj mikrosúboj dvoch hráčov, ktorí ako jediní dokázali v aktuálnej sezóne (základná časť + play off) pokoriť 70-bodovú hranicu.

Na spišskej strane je to kanadský útočník Olivier Archambault, na nitrianskej Samuel Buček. V semifinále sa viac darilo Bučekovi, ktorý mal v šiestich zápasoch bilanciu 3+6 (Archambault 1+4).

Obaja zároveň zohrávajú dôležitú úlohu v presilovkových formáciách, ktorých výkony bývajú predovšetkým vo finále rozhodujúce.

Líder Nitry má o motiváciu navyše. Ak potvrdí kvalitnú formu aj vo finálovej sérii, ešte viac sa dostane do pozornosti reprezentačného trénera Craiga Ramsayho, ktorý by s ním mohol počítať do mužstva pre blížiace sa MS v Česku.

Samuel Buček. Foto: Henrich Mišovič
SR hokej TEL 1. kolo Nitra Poprad NRX Samuel Buček.

Stavjaňa vs. Wojnar

Stret odlišných štýlov ponúkne súboj kormidelníkov z českej trénerskej školy. Ostrieľaný Antonín Stavjaňa je medailovým talizmanom klubu spod Zobora. Nitra pod jeho vedením vybojovala zatiaľ jediný majstrovský titul, skúsený taktik získal s mužstvom celkovo osem extraligových medailí.

Po svojom boku má ako asistenta ambiciózneho Ivana Švarného, z ktorého rastie perspektívny kouč. Stavjaňu vo finále vyzve krajan Vlastimil Wojnar. Ambiciózny tréner bez ohľadu na výsledok finále na Spiši končí, keďže ešte v priebehu sezóny sa dohodol na pôsobení vo Vítkoviciach.

V ostravskom klube paradoxne nebude pracovať ako hlavný kouč, ale ako asistent. Jeho ambícia je jasná – dotiahnuť Novú Ves k zisku premiérového titulu, čím by pridal do svojho hokejového životopisu dosiaľ najcennejší úspech, ktorý mu môže pomôcť v ďalšej trénerskej kariére.

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HK Spišská Nová Ves