Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrozil mu koniec kariéry, nemal klub, teraz patrí medzi najlepších. V play off ide o všetko, ale špinavosti do neho nepatria

Pred rokom a pol si doliečoval vážne zranenie a hrozilo mu, že hokej si už nikdy nezahrá. Teraz patrí medzi opory mužstva, ktoré delí jedna výhra od účasti v extraligovom finále.

11.04.2024 05:37
stacha Nitra BAX Foto: ,
Marko Stacha v drese HK Nitra.
debata

Aj Marko Stacha má zásluhu na tom, že Nitra vedie nad favorizovanými Michalovcami 3:1 na zápasy a už dnes na ľade Dukly (18.00) môže rozhodnúť o postupe do boja o titul.

„Vraví sa, že posledný krok býva najťažší. Sme maximálne odhodlaní urobiť ho už vo štvrtok,“ burcuje 22-ročný obranca.

Vyradili ste Trenčín, Poprad, teraz máte na lopate Michalovce. Čo stojí za doterajším úspechom Nitry v play off?

Veľmi nám pomohlo, že sme hrali kvalifikáciu proti Trenčínu. Počas tejto série sme sa zomkli a naskočili na spoločnú vlnu. Zapadli do seba detaily a fungujeme ako jeden celok. Každý vie, čo môže od spoluhráča očakávať. Výborne sa dopĺňame, bojujeme za jeden cieľ. Z doterajších výsledkov máme radosť, ale nie sme na konci. Potrebujeme ešte päť triumfov.

Bola výhra 5:1 najlepšou odpoveďou na nevydarený tretí zápas?

Presne tak. Vedeli sme, že výsledok štvrtého stretnutia bude veľmi dôležitý. Po dvoch tretinách sme súperovi odskočili na trojgólový rozdiel a triumf sme si potom ustrážili. Ak by sme neuspeli a súper by vyrovnal na 2:2 na zápasy, séria by sa začínala akoby od začiatku. Takto máme všetko vo vlastných rukách.

Jaroslav Janus Čítajte viac Náš štýl im nesedí, ideme aj za hranicu. Posudzovať, čo je filmovanie, majú na starosti rozhodcovia

Michalovciam chýba päť kľúčových lídrov, hovorí sa o konflikte v kabíne medzi hráčmi a členmi manažmentu. Máte to v tomto smere jednoduchšie?

Na to sa nepozeráme. Zaujíma nás len náš tím. Ale áno, play off je aj o absenciách. Keď vypadne zo zostavy hráč, musíte ho čo najlepšie nahradiť. Bez ohľadu na to, kto všetko Michalovciam chýba, majú široký káder a stále veľkú kvalitu.

V druhom zápase vás škaredým zákrokom napadol obranca Dukly Sena Acolatse, za čo okrem trestu v hre dostal od disciplinárky aj stop na tri zápasy. Cítite dozvuky ataku?

Samozrejme, veď vidíte sami, aký som opuchnutý. (úsmev)

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Pravda, veľký monokel pod pravým okom sa nedá prehliadnuť…

Okrem toho som utrpel aj dvojnásobnú fraktúru nosa, preto musím hrať s košíkom. Zákroky hráčov Michaloviec miestami nemali s hokejom nič spoločné. Na jednej strane je to smutné, na druhej ich aj trochu chápem, že pri nepriaznivom výsledku im praskli nervy a potom sa prezentovali nečistou hrou.

Treba si však uvedomiť, že stále je to len hokej. Aj keď play off pre nás znamená veľmi veľa, nevidím dôvod, aby boli jeho súčasťou aj podobné špinavosti, po ktorých môže v najhoršom prípade hroziť hráčovi aj ukončenie kariéry.

Povedali ste si v kabíne, že najlepšou reakciou budú góly v sieti súpera?

Presne tak. Odmietli sme sa prezentovať rovnako zákernou hrou a radšej sme sa sústredili na veci, ktoré nám môžu priniesť úspech. Držali sme sa pokynov trénera a tým sme našli ideálnu odpoveď.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Líšky v pasci. Konflikt v kabíne? To nebudem komentovať! Škorvánek hľadá recept, ako zastaviť nitriansky valec

Nitre funguje vydarená kombinácia medzi domácimi hráčmi a legionármi. Čo je základom pozitívnej tímovej chémie?

Držíme spolu. Sú tu mladí chalani, skúsenejší borci i hráči zo zahraničia. Každý vie, aká je jeho úloha v tíme. Tvoríme výbornú partiu, potom sa trénuje i hrá oveľa jednoduchšie. Je to skvelý pocit, keď kráčate do kabíny s tým, že sa tešíte na moment, keď uvidíte spoluhráčov.

Kapitánom mužstva je 43-ročný matador Branislav Mezei. Dá sa od neho niečo naučiť?

Samozrejme, veľa vecí. Braňo je extrémne skúsený hráč a veľká osobnosť. Som veľmi rád, že ho môžem každý deň sledovať, ako sa stará o kondíciu, o situáciu v tíme a v tomto smere nám ide všetkým príkladom.

Zranenie chrbtice spôsobilo, že vám hrozil koniec kariéry, po dlhej rekonvalescencii ste boli bez klubu. Teraz máte na dosah účasť vo finále. Aj to je súčasťou cesty niektorých hokejistov?

V mojom prípade áno. Celý proces bol pre mňa veľmi tvrdou lekciou. Zažíval som extrémne ťažké časy, ale nevzdal som sa. Hoci som jedenásť mesiacov nehral, stále som veril, že sa k hokeju vrátim.

Zdĺhavá rekonvalescencia bola náročná predovšetkým po mentálnej stránke. Teraz viem, že ma to celé posilnilo. Som vďačnejší, preto si každý pozitívny moment, na ľade i mimo neho, vážim oveľa viac.

Nitra sa vás ujala, keď o vás nebol záujem. Bude ideálnym spôsobom vďaky, keď jej pomôžete k zisku cenného kovu?

Bodaj by to tak bolo. Vážim si, že keď som zažíval ťažké časy a nezmestil sa do kádra Trenčína, Nitra prejavila záujem a dala mi šancu. Som veľmi rád, že jej dôveru môžem teraz odplácať. Snažím sa zlepšovať každý deň tak, aby som čo najviac pomohol mužstvu.

Marko Stacha dostal vlani v decembri premiérovú... Foto: TASR, Martin Baumann
stacha Marko Stacha dostal vlani v decembri premiérovú pozvánku do reprezentačného A-tímu, zahrali na domácom Kaufland Cupe.

Play off vám zatiaľ vychádza aj individuálne. Beriete zápasy aj ako príležitosť ukázať sa reprezentačným trénerom, ktorí hľadajú adeptov do mužstva pre májové MS v Česku?

Až tak veľmi na to nemyslím. Prvoradý je pre mňa tímový úspech s Nitrou. Ak by po klubovej sezóne prišla pozvánka do reprezentácie, určite sa poteším. Najskôr však chceme dokončiť misiu s klubom a verím, že na jej konci sa budeme usmievať.

Sú MS v susednej krajine veľkým lákadlom?

Samozrejme. Šanca hrať na takmer domácom šampionáte neprichádza každý rok. Každý z nás by si chcel zahrať pred zrakmi rodiny či kamarátov. Uvidíme, koho tréneri vyberú. Ak dostanem šancu, urobím maximum, aby som sa prebojoval do finálnej nominácie.

Čiže ideálny scenár je titul s Nitrou a potom účasť na šampionáte?

Presne tak, to by bolo úžasné. Ale teraz sa sústredím len na piaty zápas v Michalovciach, ktorý chceme zvládnuť a postúpiť do finále.

Slovenskí hokejisti s hetrikmi v NHL Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Najväčšie legendy rokov minulých aj súčasných....
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #semifinále #HK Nitra #Play Off #Marko Stacha