Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Náš štýl im nesedí, ideme aj za hranicu. Posudzovať, čo je filmovanie, majú na starosti rozhodcovia

Vlani boli jedným z hlavných faktorov, vďaka ktorému získali Košice deviaty majstrovský titul. Brankárska dvojica Dominik Riečický a Jaroslav Janus je aj štatisticky najlepšou v extralige. Keď sa nedarí jednému podrží mužstvo druhý a naopak.

10.04.2024 23:34
Jaroslav Janus Foto: ,
Brankár HC Košice Jaroslav Janus.
debata

Aktuálne chytil skvelú formu Janus, ktorý vychytal dve domáce víťazstvá (6:2 a 4:2) v semifinále proti Spišskej Novej Vsi.

„Oceliari“ vďaka tomu vyrovnali stav série na 2:2 na zápasy a v piatok na Spiši sa bude bojovať o postupový mečbal.

„Dôležitý bol štvrtý zápas, ktorý sme potrebovali vyhrať, aby sme išli na ľad súpera za vyrovnaného stavu. Podarilo sa nám to aj s výraznou podporou fanúšikov,“ vraví Janus.

Druhý duel na košickom ľade mal z pohľadu výsledku väčší náboj ako prvý. Bolo v závere na vašej strane až príliš veľa nervozity?

K pokojnejšiemu priebehu nám chýbalo viac lepších rozhodnutí pri hre s pukom. Celkovo sme v oboch domácich zápasoch boli lepší ako súper. Teraz dobre zregenerujeme a verím, že sa dobre pripravíme na piaty duel v Spišskej.

Rozhovor o Jurajovi Slafkovskom
Video

V závere pri odvolaní brankára hostí ste hrali dlhšie v útočnom pásme. Žiadna zo striel si však nenašla cestu do opustenej bránky. Ako ste vnímali množstvo nevyužitých šancí na rozhodnutie, ktoré priniesla až strela Huntera Fejesa?

Zdalo sa mi, že z tribún to muselo vyzerať vtipne. Ľudia sa na tom miestami asi aj bavili. Nám vzadu to nebolo veľmi príjemné. Súper sa v jednom momente dostával do prečíslenia štyria na dvoch. Napokon to dopadlo dobre v náš prospech.

Asi bolo vhodnejšie, aby sme to zahrali jednoduchšie. Vyhodiť puk do stredného pásma a pokúsiť sa ho vybojovať. Chalani tam boli už dlhšie na ľade a chýbali im sily. Mohli sme to rýchlejšie prestriedať. Chvalabohu to vyšlo Hunterovi.

Košice Slovák Čítajte viac Hrdina Košíc prispeje na tímbildingy. Hviezda majstra zažila prvýkrát v kariére výnimočný moment: Dočkal som sa ako tridsaťpäťročný

Veril si na to, že trafí prázdnu bránku aj z väčšej diaľky. Šťastie, že to nebolo zakázané uvoľnenie. Ktovie ako by to dopadlo, ak by sa vhadzovalo ešte v našom obrannom pásme…

Cítili ste väčšiu nervozitu, keď sa podarilo Spišiakom päť minút pred koncom znížiť na rozdiel gólu?

My sme sa už desať minút pred koncom tretej tretiny stiahli. Prestali sme hrať útočne. Skôr sme bránili stredné pásmo. Možno sme ich mohli viac napádať a poctivo sa vracať dozadu. Za stavu 3:1 sme to už chceli zavrieť, ale to sa niekedy nevypláca. Treba hrať celých 60 minút rovnako.

Kľúčovým faktorom k obom domácim triumfom boli presilové hry. Strelili ste v nich celkovo päť gólov. Dá sa povedať, že ste z nedisciplino­vanosti súpera vyťažili maximum?

Snažíme sa dohrávať každý súboj. Je vidieť, že sa v tomto smere cítime dobre. Zdá sa, že Spišiaci na to nie sú úplne zvyknutí. My sme takýmto štýlom hrali aj minulý rok. Prinieslo nám to úspech a ja verím, že v tom budeme pokračovať.

Jaroslav Janus. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Jaroslav Janus Jaroslav Janus.

Z psychologického hľadiska je v sérii dôležitý tretí zápas. Ten ste vyhrali. Čaká vás duel číslo päť, ktorý rozhodne o tom, kto získa mečbal. Čo musíte urobiť inak, aby ste na Spiši, kde vám to v prvých dvoch stretnutiach nevyšlo, uspeli?

Mám pocit, že už o každom zápase sa hovorí, že je dôležitý. Ja mám pocit, že kľúčové je každé jedno striedanie. Uvidíme, s akou taktikou tam pôjdeme. To bude súčasť prípravy pred samotným duelom. Musíme si dobre oddýchnuť a v Spišskej to rozbalíme naplno.

Vo štvrtom zápase ste nemali príliš veľa práce. O to náročnejšie to pre brankára býva. Za stavu 3:2 ste ale predviedli mimoriadne dôležitý zákrok vyrážačkou. Bol to jeden z rozhodujúcich momentov?

Je pravda, že zákrokov bolo menej. Spišská má veľmi šikovných hráčov. Vedia si to vykombinovať do prázdnej brány. Niektoré situácie sa brankárovi ťažko čítajú. Pomáhali mi obrancovia aj útočníci, ktorí sa skvele vracali dozadu. Viem, že v Spišskej nás nečaká nič jednoduché.

Do bránky ste sa postavili v druhom zápase série. Po jednej prehre prišli dve víťazstvá. Môže to byť pre vás osobne aj pre mužstvo veľkou vzpruhou?

Súhlasím. Je skvelé, ak sa vám podarí sériu vyrovnať z 0:2 na 2:2. Prakticky v oboch domácich zápasoch sme museli vyhrať. Ja osobne sa cítim výborne a myslím si, že aj hráči. Obzvlášť po tom, ako nám začali fungovať presilovky. Ukazuje sa, že sme na správnej ceste.

VIDEO: Záznam zo 4. zápasu semifinále Košice – Spišská Nová Ves

Výhodu domáceho ľadu majú však Spišiaci. Ak chcete postúpiť do finále minimálne raz u nich musíte vyhrať.

Bude to veľmi náročná úloha. Doma sú extrémne silní. Potvrdzujú to počas celej sezóny. Tlak je však teraz skôr na nich. Musia uhájiť domáce prostredie a to nám môže vyhovovať. Rozhodne tam chceme uspieť a vrátiť sa domov s mečbalom.

Na to, že sa hrá play off rozhodcovia pomerne často vylučujú. Čo vravíte na prísny meter?

Hráme dosť tvrdo. Pre rozhodcu je niekedy náročné posúdiť, čo je faul a čo nie. Hráči to občas prifilmujú, aby to rozhodca pískol. To je už ich starosť. My sa snažíme hrať férovo. Niekedy je to na hranici alebo tesne za ňou. Som rád, že nám ide aj hra v oslabení. Musíme v tom pokračovať.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Jaroslav Janus #HK Spišská Nová Ves