Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer bol elegán, ale Djokovič najlepšie vie, kedy má zabrať. Nech Nitre dochádzajú sily, nám to bude vyhovovať

Počas sezóny ho postihlo nepríjemné zranenie a keby nemusel nútene pauzovať viac ako mesiac, figuroval by medzi najproduktívnejšími Slovákmi v extralige.

19.03.2024 21:33
záborský Foto:
Tomáš Záborský v drese HK Poprad.
debata (1)

Tomáš Záborský aj napriek hernému výpadku patrí medzi opory hokejistov Popradu, ktorí ako víťazi základnej časti v stredu na domácom ľade odštartujú štvrťfinálovú sériu play off proti Nitre.

„Boli sme so spoluhráčmi a celým tímom na výdatnom obede, som pripravený na vaše otázky,“ vravel s úsmevom skúsený útočník, keď sme ho v požiadali o rozhovor.

Užili ste si tímovú akciu?

Samozrejme. V hoteli, ktorý vlastnia naši majitelia, sme mali predplayoffový obed. Vypočuli sme príhovor od majiteľa, pochutnali na dobrom jedle a dobre sme sa naladili na stredajší štart štvrťfinále.

Čo ponúklo menu?

Samé dobroty. Bryndzovú nátierku s oškvarkami ako predjedlo, vývar z kohúta, sviečkovú s knedlíkom a tiramisu s rakytníkom ako dezert. Bolo to luxusne pripravené a veľmi chutné jedlo.

Musí si hokejista dávať cez play off, kde hráte aj štyri zápasy za týždeň, špeciálny pozor na objem stravy?

Ani nie. Skôr niektorí chalani majú rôzne obmedzenia, alergie a podobne. Každý z nás má v tomto smere rutiny, ktoré mu vyhovujú.

Samuel Buček Čítajte viac Spoluhráčom priniesol plienky a pomohlo to. Buček verí, že na štvrťfinále proti Popradu príde aj jeho najmladší fanúšik

Ako ste trénovali posledné dni? Zmenil sa tréningový proces po tom, ako ste sa v nedeľu dozvedeli, že vaším súperom bude Nitra?

Vôbec, trénovali sme presne rovnako ako od prvého dňa, keď sem prišiel tréner. Naberali sme kondíciu a vylepšovali veci, ktoré sme natrénovali počas sezóny.

Dlhšie ste nehrali zápas, teraz vás čaká rozbehnutá Nitra. Je lepší oddych alebo zostať v zápasovom rytme a hrať kvalifikáciu play off?

Uvidíme. Ale vlani sme hrali predkolo a neprešli sme cez neho. Čiže priamy postup do štvrťfinále je v tomto smere určite lepší. Nitra je na jednej strane rozbehnutá, ale tiež môže byť unavená, keďže odohrala päť zápasov v krátkom slede a ďalšie ju čakajú proti nám. Dúfajme, že Nitranom budú dochádzať sily a nám to bude vyhovovať.

Sú Podtatranci ako víťazi základnej časti pripravení na úlohu favoritov?

Ak niekto pred štartom štvrťfinálových sérii povie, že jedno mužstvo je favorit a druhé nie, tak je to podľa mňa nezmysel. Liga je totiž veľmi vyrovnaná a z osmičky, ktorá sa dostala do 1. kola play off, môže každý zdolať každého.

Mali sme výbornú základnú časť, ale sme si vedomí, že vo vyraďovačke budeme musieť hrať na 120 percent, aby sme postúpili do ďalšieho kola.

Tomáš Záborský v drese HK Poprad. Foto: MARTIN KRYSTYNEK / fb hk poprad
záborský poprad Tomáš Záborský v drese HK Poprad.

Prvé miesto Popradu po dlhodobej časti, premiérové v klubovej histórii, brali viacerí ako prekvapenie. Bolo aj pre vás?

Na začiatku sezóny som veril, že sa budeme pohybovať v najlepšej štvorke. Tam už rozhodujú detaily. Tabuľku dlho viedla Spišská Nová Ves, my sme ju preskočili až pár kôl pred koncom základnej časti, napokon sa to podarilo aj Michalovciam.

Pri prvých štyroch tímov to bolo veľmi vyrovnané. Vlani Košice preskočili Slovan a uchmatli mu prvú priečku v poslednom kole. Všetky tieto veci hovoria o veľkej vyrovnanosti súťaže.

Ako sa cítite vy? Prenasleduje váš ešte nešťastný pád na ľad a následný otras mozgu, pre ktorý ste viac ako mesiac pauzovali?

Už dávnejšie som v poriadku. Akonáhle odzneli symptómy, všetko bolo OK. Minulý týždeň ma trocho trápila choroba, doberal som antibiotiká. Posledné zápasy som na nich hral a to ma dosť vyčerpalo. Potreboval som všetko doliečiť, ale už som fit a teším sa na play off.

Prichytíte sa počas zápasu, že si podvedome dávate na hlavu pozor?

Vôbec. To by som ani tak nemohol hrať, keby som mal uskakovať zo súbojov. Hlava je v poriadku. Nemal som päť-šesť otrasov mozgu, aby som sa musel týchto vecí obávať.

Pred dvoma rokmi ste sa vrátili na Slovensku po 16 sezónach v zahraničí. Neľutujete toho?

Nie. Vrátil som sa z rodinných, nie z hokejových dôvodov. Nič neľutujem, som rád, že som doma.

Dmowski Čítajte viac Americký snajper, ktorý žiari pod Tatrami: Hrať v Rusku? Bez problémov, ale mal by som jednu podmienku

V čom sa musí slovenská extraliga zlepšiť, aby sa priblížila k úrovni vyspelejších hokejových súťaží?

Vecí na zlepšenie je viacero. Liga sa musí predovšetkým viac sprofesionalizovať, aby spolupráca medzi klubmi navzájom i so zväzom, kvalita rozhodcov či disciplinárnej komisie boli na vyššej úrovni. Keď sa tieto záležitosti zlepšia, liga pôjde ešte viac nahor. Ako som už spomenul, súťaž je veľmi vyrovnaná.

Prvých desať tímov môže pomýšľať na titul, čím sa atraktivita súťaže zvyšuje. Páči sa mi nastavenie súťaže v tom, že posledný vypadáva a víťaz II. ligy priamo postúpi medzi elitu. A ešte jednu vec – ak si chceme v domácej súťaži vychovať hráčov pre reprezentáciu, možno nastal na čas na zníženie počtu legionárov. Ale to už je na kompetentných, aby sa rozhodli správne.

Veľa sa hovorí o tom, že v lige chýbajú produktívni Slováci, ako aj stredná generácia domácich hráčov od 25 do 30 rokov. Ako sa to dá zmeniť?

K tejto otázke sa veľmi rád vyjadrím, ale až po sezóne.

Stále ste veľkým fanúšikom tenisu?

Jednoznačne. Sledujem, čo sa dá. Dnes hrá v kvalifikácii v Miami (od 20.00, pozn.) Lukáš Klein s Jakubom Menšíkom, som zvedavý, či sa Lukášovi podarí uspieť v česko-slovenskom derby.

Má Klein na to, aby sa dlhodobo udržal na poste slovenskej jednotky?

Uvidíme. Je dobrý bombardér, vie si pomáhať servisom, na harde je nebezpečný. Len mi je ho občas ľúto.

Prečo?

Má smolu na súperov. Častokrát dostane v pavúku náročného protivníka. V Miami prešiel cez Francúza Paireho, potom ho čakal vo forme hrajúci Menšík.

Na druhej strane, zápasmi proti silným súperom sa môže posúvať vpred. Držím mu palce a verím, že sa v budúcnosti pozrie do prvej svetovej päťdesiatky či tridsiatky.

Tomáš Záborský v drese HK Poprad. Foto: MARTIN KRYSTYNEK / fb hk poprad
záborský poprad Tomáš Záborský v drese HK Poprad.

Vaším obľúbencom je Novak Djokovič. Prečo je rekordér v počte grandslamových titulov kontroverznou postavou, ktorú milujú milióny fanúšikov, ale zároveň veľký počet priaznivcov ho nemá rado?

Novak je horkokrvný, na kurte si aj zanadáva, zlomí raketu. Ukazuje emócie a nie všetkým sa to páči. Ľudia si musia uvedomiť, že Federer bol len jeden, ktorý bol vzorný elegán na kurte.

Druhá vec, že keď bola veľká rivalita medzi Federerom a Nadalom, tak polovica fanúšikov podporovala jedného a druhá polovica druhého. A zrazu prišiel nejaký Srb, ktorého nikto nepoznal, a začal ich oboch zdolávať. Ľudom to veľmi vadilo.

Djokovič prekvapujúco skoro vypadol v Indian Wells, následne sa odhlásil z turnaja v Miami. Dochádzajú mu sily?

Jeho výkony v Amerike ma vôbec neprekvapili. V Indian Wells neobhajoval veľa bodov, navyše ho čaká dôležitá časť sezóny na Roland Garros, ako aj olympiáda, ktorá je podľa mňa pre neho tento rok prioritou.

Je neohrozená svetová jednotka, Alcaraz za ním zaostáva. Novak je v týchto veciach aj trochu vypočítavý. Vie najlepšie, kedy má zabrať.

Čiže stále má dostatočne vysokú výkonnosť na to, aby v Paríži bral vytúžené olympijské zlato?

Má, ale na antuke to vôbec nebude mať jednoduché. Je tam Alcaraz, Zverev a ďalší. Otáznikom je aj Nadal, ktorého na antuke neradno odpisovať. Uvidíme, či bude fit.

Najlepšie zarábajúci Slováci v histórii NHL Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Každý vystriedal niekoľko klubov a zarobil nie...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #hokej #extraliga #Tomáš Záborský #HK Poprad #Play Off