Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Americký snajper, ktorý žiari pod Tatrami: Hrať v Rusku? Bez problémov, ale mal by som jednu podmienku

Robustný, silný, napriek tomu rýchlik s výborným čítaním hry a presnou strelou. V extralige niet veľa hráčov ako Ryan Dmowski.

01.03.2024 05:43
Dmowski Foto:
Ryan Dmowski v drese HK Poprad.
debata (12)

Americký útočník Popradu má leví podiel na tom, že Podtatranci vedú tabuľku a ak sa nestane nič nečakané, vyhrajú základnú časť a do blížiaceho sa play off pôjdu z prvého miesta.

„Nie je to žiadna náhoda. Tvrdo sme pracovali, aby sme si túto pozíciu vybojovali,“ vraví najlepší strelec súťaže. Poprad dnes hostí Slovan v zápase, v ktorom sa pokúsi zastaviť minisériu prehier.

Po šnúre 11 triumfov prišli dva neúspechy za sebou. Zadrhol sa popradský valec v najmenej vhodnom čase?

Rozhodne nie, hoci je pravdou, že posledné dve stretnutia nám nevyšli podľa predstáv. Ale dovtedy sme hrali výborne a prvé miesto v tabuľke nám patrí zaslúžene.

Prehry berieme ako lekciu a vzhľadom na blížiace sa play off mali dobré načasovanie. Ukázali nám, čo ešte môžeme zlepšiť pred rozhodujúcou časťou súťaže. Nepanikárime, pokračujeme v zodpovednej prá­ci.

Neobávate sa, že prídete o vedúcu priečku?

Vôbec. Všetko máme vo vlastných rukách. Chceme byť prví, aby sme išli do play off z najlepšej pozície. Triumf v základnej časti je len čiastková méta. Naším hlavným cieľom je titul, tak sme nastavení. Výkony z dlhodobej časti sezóny potvrdili, že súperi s nami musia počítať.

V piatok hostíte Slovan, čo je pre fanúšikov vždy veľká udalosť. Bude aj pre vás?

Viem, na čo narážate. Proti mužstvu z hlavného mesta sa chce vytiahnuť každý tím. V Európe hrám prvú sezónu a takáto forma rivality je pre mňa novinkou. Ale rozumiem jej.

Slovan má bohatú históriu a zdolať ho je aj vecou prestíže. Pre mňa to bude zápas ako každý iný. Rozhodne chceme uspieť a potešiť fanúšikov, pre ktorých výhra nad Slovanom znamená viac, ako triumf nad inými tímami.

Ryan Dmowski v drese HK Poprad. Foto: MARTIN KRYSTYNEK / facebook.com/hkpoprad
dmowski pooprad Ryan Dmowski v drese HK Poprad.

Ozývajú sa hlasy, že kvalitou ste slovenskú súťaž už prerástli. Nelákalo vás zmeniť dres a posunúť sa do prestížnejšej ligy?

To nie je môj štýl. Považujem sa za tímového hráča a predstava, že opustím mužstvo v priebehu ročníka je mi cudzia. Poctivo pracujem na tom, aby som sa individuálne zlepšoval a zároveň pomáhal tímu.

V Poprade som spokojný, mužstvo má kvalitu, aby získalo titul. Až obdobie po sezóne ukáže, čo mi prinesie budúcnosť.

Na sociálnych sieťach sa objavili špekulácie, že vás lanárili kluby z ruskej KHL. Je to pravda?

Žiadnu konkrétnu ponuku som nedostal, takže zrejme to boli len fámy.

Predsa len, išli by ste do Ruska?

Zaujímavá otázka, na ktorú nemám jednoznačnú odpoveď… (chvíľu premýšľa) Zrejme áno, nemal by som s tým problém, ale musel by byť na to správny čas.

Zvažuje profesionálny hokejista pri rozhodovaní o angažmáne aj geopolitickú situáciu?

Samozrejme, tomu sa nevyhnete. Politika zasahuje do športu, hoci niekedy viac, ako je na môj vkus akceptovateľné. Ak je v danom regióne vojna, športovec zvažuje všetky za a proti.

Poznám hráčov, ktorí hrajú v Rusku a tiež takých, ktorí mali ponuky, ale odmietli ich. Každý si praje, aby bol na svete mier, ale niektoré veci jednoducho neovplyvníte.

SR Hokej Bystrica Ivan Ďatelinka Čítajte viac Spracovával mäso, potom bránil Ovečkina. "Pán 1000" má pre mladších kolegov dôležitý odkaz

Keď ste sa upísali Popradu, vyjadrili ste prianie, aby vás pôsobenie pod Tatrami priblížilo k vášmu snu, ktorým je NHL. Dá sa do profiligy dostať aj zo slovenskej súťaže?

Rozhodne. Sú hráči, ktorí tu hrali dobre a upútali pozornosť skautov. Slovenská liga má kvalitu, dokonca väčšiu, ako si mnohí myslia. Hrá sa v nej rýchly, fyzický hokej, je to veľmi dobrá súťaž na rozvoj individuálnych zručností.

Je to charakteristika, ktorú ste počuli o extralige pred svojím príchodom?

Áno. Keď som hral v AHL za Hartford, mojím spoluhráčom bol Adam Húska. Poskytol mi dobré referencie a slovenskú ligu mi odporučil. Priznávam, že trochu som sa bál inej veci.

Akej?

Všetci vedia, čo sa deje na Ukrajine a Poprad delí od slovensko-ukrajinskej hranice „len“ 200 kilometrov. Ale rýchlo som zistil, že moje obavy boli zbytočné. Cítim sa tu bezpečne, rovnako aj moja manželka.

Húska chytá v Rusku, ste s ním v kontakte?

Už nie. Je to niekoľko rokov, čo sme nastupovali v jednom tíme. Vedeli sme sa dobre porozprávať, ale profesionálny hokej rozdelil naše cesty.

Ryan Dmowski v zápase proti Banskej Bystrici. Foto: MARTIN KRYSTYNEK / facebook.com/hkpoprad
Dmowski Ryan Dmowski v zápase proti Banskej Bystrici.

Ste veľkým fanúšikom cestovania. Aké miesta ste stihli v rámci regiónu navštíviť?

Mám poľských predkov, doma v Amerike pravidelne pripravujeme tradičné pirohy. Vždy som si chcel pozrieť krajinu, odkiaľ pochádza moja rodina.

Krakov na mňa silno zapôsobil, je to skutočne krásne mesto. Veľmi sa mi tiež páčila Viedeň, ktorú sme navštívili v predvianočnom období. Poprad má zase iné výhody, vyhovuje mi ticho a pokoj.

Vyskúšali ste aj turistiku vo Vysokých Tatrách?

Áno, manželka zbožňuje hory, často tam chodíme. Možno sa to niekomu bude zdať zvláštne, ale Tatry boli jedným z dôvodov, prečo som si vybral pôsobenie v Poprade. Výhľad na ne mám pred sebou každý deň, je úžasný.

Z vašich odpovedí to vyzerá tak, že na Slovensku ste spokojný. Viete si predstaviť hrať za Poprad aj v budúcej sezóne?

Tak ďaleko sa zatiaľ nepozerám. Sústredím sa na svoje výkony a na to, aby sme boli s tímom úspešní. Čaká nás kľúčová časť sezóny. Atmosféra v Poprade je výborná, sú tu skvelí fanúšikovia, ktorí si zaslúžia, aby sme pre zisk titulu urobili maximum.

Na záver jedna nehokejová otázka – Joe Biden alebo Donald Trump?

Haha, rozosmiali ste ma. Priznám sa, že v prezidentských voľbách som ešte nevolil. Zatiaľ nemám jasného favorita. Zvážim pozitíva i negatíva oboch kandidátov a podľa toho sa rozhodnem.

Načítavajú sa športové výsledky...

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HK Poprad #Ryan Dmowski