Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan? Má to náročné, ale je to jeho problém. Slovákov u nás ubúda, utekajú do zahraničia, vraví legenda extraligy

Na Slovensku patril počas aktívnej kariéry medzi unikátne zjavy. Najlepší kanonier v histórii extraligy drží dodnes rekordy, ktoré zrejme už nik neprekoná. V najvyššej súťaži nastúpil na 1259 zápasov, v ktorých strelil vyše 500 gólov a zaznamenal viac ako 1100 kanadských bodov.

06.02.2024 05:40
Kroták Foto: ,
Arne Kroták z HK Poprad sa takto lúčil s profesionálnou kariérou.
debata (2)

Odchovanec a dlhoročný kapitán HK Poprad Arne Kroták (51) pozorne sleduje výkony svojho materského klubu, ktorý sa pred reprezentačnou prestávkou sériou ôsmich výhier vyšvihol na čelo tabuľky, kde má päťbodový náskok pred Spišskou Novou Vsou.

„Poprad má momentálne skvelú formu. Asi najlepšiu zo všetkých mužstiev extraligy. Pevne verím, že si ju chlapci udržia do konca základnej časti a pokračovať v nej budú aj v play-off,“ vraví Kroták.

Posledné zápasy naznačili silu popradského mužstva, ktoré sa zaradilo medzi adeptov na majstrovský titul. Prekvapilo vás to vzhľadom na krízu, ktorou si tím v priebehu sezóny prešiel?

Poviem to na rovinu. Výrazné zlepšenie nastalo po zmene trénera. V úvode sezóny nebolo vidieť súhru ani systém. Po príchode Todda Bjorkstranda sa hráči museli zžiť s novými vecami, ktoré nový kouč priniesol.

Rozhovor s obrancom Spišskej Novej Vsi Jurajom Valachom
Video

Konečne si to sadlo a chlapci presne vedia, čo majú robiť. Je tam vidieť jasný rukopis nového trénera. Výrazne sa zlepšila defenzívna činnosť a minimalizovali sa individuálne chyby.

Skvele to bolo vidieť v zápase so Spišskou Novou Vsou, kde by som okrem výkonu hráčov na oboch stranách a fantastickej atmosféry pochválil aj prácu rozhodcov.

V nedeľnom zápase s Košicami, ktorý Poprad vyhral 3:2, dosiahol Patrik Svitana na hranicu 500 kanadských bodov v kariére. Čo pre hráča znamená pokorenie podobného míľnika?

Každý hráč počas sezóny vníma, koľko dal gólov a nahrávok. Keď sa to začne zbierať, postupne v tom strácajú hokejisti prehľad, ale novinári im to radi pripomenú. Päťsto bodov je krásne číslo.

Teraz možno príde obdobie, keď to Patrik nebude do detailov sledovať. Ja som mal tiež to šťastie, že som odohral v extralige veľa sezón a nazbieral množstvo bodov. Treba sa tešiť z každého míľnika.

buček ramsay Čítajte viac V Česku zažil ťažké obdobie, oporou mu bol Hudáček. Najlepší Slovák v extralige po návrate domov žiari a sníva o MS

Za vašich hráčkych čias bolo legionárov v slovenských tímoch minimum. V súčasnosti sú to práve zahraniční hráči, ktorí sú lídrami prakticky každého mužstva. Nemrzí vás, že Slováci už nehrajú také kľúčové úlohy ako v minulosti?

Je pravda, že Slovákov v tímoch ubúda. Keď sa pozrieme na štatistiku produktivity, v prvej tridsiatke nájdeme možno štyroch či piatich slovenských hokejistov. Momentálne je taký trend. Legionári dostávajú v každom tíme veľký priestor na ľade.

Hrajú v rozhodujúcich momentoch, či už sú to presilovky alebo oslabenia a samozrejme v prvých dvoch formáciách. Je teda prirodzené, že zbierajú body. Aj v Poprade je to tak, hoci v úvode sezóny sa zahraničné posily pomalšie rozbiehali.

Momentálne už šliapu ako hodinky. Čo sa týka Slovákov, keď majú vydarenú sezónu, snažia sa preraziť vo Švédsku, Fínsku, Švajčiarsku či Česku. Nikto im to nemôže vyčítať, keďže v týchto krajinách je aj kvalita života na vyššej úrovni.

hokej bitka Čítajte viac Ohavný čin mladého obrancu, brankára škrtil až do bezvedomia. V hokeji niečo také nemá miesto, dajte mu doživotný dištanc!

Spomedzi popradských legionárov výrazne vyčnieva Američan Ryan Dmowski, ktorý je najlepším strelcom ligy. Všímate si ho aj preto, že hrá na rovnakej pozícii (ľavé krídlo) ako vy?

Za posledné roky je jedným z najlepších legionárov, akí v Poprade hrali. Je veľmi silný na puku, má vynikajúci prehľad v hre, vie presne, čo robí. Zároveň je skvelým hráčom nielen v ofenzíve, ale aj veľmi platný pri defenzívnej činnosti.

Jedna vec je produktivita, ale na druhej strane je tímový hráč. V minulosti boli zakončovatelia veľmi silní smerom dopredu, ale v obrane neboli natoľko platní. Výborne si vo formácii sadli s Tylerom Coulterom a Patrikom Svitanom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #Arne Kroták #HK Poprad