Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Derby proti Košiciam? Žiadny obranca nemal pod sto kilogramov. Kritizovať mladíkov za chyby je slovenská špecialita

Nedávno sa potácali na predposlednom mieste a hrozila im historická hanba. Hokejistom Slovana Bratislava prospeli radikálne rezy a najmä príchod trénerskej dvojice Peter Oremus, Andrej Kmeč.

12.01.2024 09:59
sersen slovan hokej Foto: ,
Michal Sersen v pozícii kapitána Slovana Bratislava.
debata

Belasí od toho momentu hrajú ako vymenení. Vyhrali posledných šesť zápasov a získané momentum sa pokúsia využiť aj dnes, keď v derby tradičných rivalov hostia trápiaceho sa obhajcu trofeje z Košíc.

„Oceliarom sa aktuálne nedarí, ale my sa pozeráme na seba. Zlepšujeme sa a chceme v tom pokračovať,“ vraví kapitán Slovana Michal Sersen.

Oba doterajšie vzájomné zápasy ste prehrali. Ako uspieť proti majstrovi?

Nepozeráme sa na to takou optikou. Mali sme katastrofálny začiatok decembra. V sviatočnom období sme sa zlepšili, čo sa ukázalo aj na výsledkoch. Stále však nie sme tam, kde by sme chceli byť.

Ambíciou je skončiť po základnej časti čo najvyššie. Aj pred derby sa sústredíme predovšetkým na náš tím a nie na súpera. Ak dodržíme pokyny trénerov, verím, že aj s pomocou fanúšikov budeme úspešní.

Slovensko, Rusko Čítajte viac Ruské médiá: Slováci chcú proti nám odohrať pred MS jeden alebo viac prípravných zápasov. Šokovalo nás to, reaguje zväz

Košiciam sa teraz nedarí, Slovanu áno. Zohrá aktuálna forma relevantnú úlohu?

Nemyslím si. Derby je nevyspytateľné, rozhodnú maličkosti. Naša fazóna ešte nie je ideálna, preto musíme hrať jednoducho.

Zodpovedne v obrane, pozorne v strednom pásme – tak, aby sme nepúšťali súpera do tlaku. V ofenzíve treba využiť šance, ktoré si vytvoríme. Proti sebe nastúpia dva kvalitné tímy, teším sa na zaujímavý súboj.

Spomínate si na svoje prvé derby Slovan – Košice?

Popravde? Vôbec. (úsmev) Myslím, že to bolo v roku 2006 alebo 2007.

Je nejaká séria proti Oceliarom, ktorá vám utkvela v pamäti?

Spomeniem zatiaľ poslednú, ktorú sme proti Košiciam odohrali v predminulej sezóne na ceste za titulom. V semifinále sme uspeli po dramatickej sérii, ktorú rozhodol náš gól v predĺžení siedmeho zápasu.

Michal Sersen a jeho radosť po zisku titulu v... Foto: TASR, Henrich Mišovič
sersen slovan titul Michal Sersen a jeho radosť po zisku titulu v sezóne 2021/2022. Slovan zdolal Nitru 4:2 na zápasy.

Boli derby zápasy v minulosti viac vybičované?

Áno, v tých časoch sa na ľade viac iskrilo. Ale bolo to dané aj pravidlami, teraz sa píska inak. Predtým bol hokej fyzickejší, teraz je viac o technike a rýchlosti.

Hralo sa tvrdšie?

Jednoznačne. Vtedy by ste hádam ani nenašli obrancu, ktorý mal pod sto kilogramov. Tvrdá hra do tela bola pravidlom.

Slovan a Košice sú rekordérmi v počte titulov, ale aktuálne sú na čele tabuľky iné tímy. Svedčí aj to o vyrovnanosti súťaže?

Áno. Posledné roky hrá o špicu tabuľky viacero tímov. Zvyšuje to atraktivitu ligy a myslím, že sa tomu teší viac fanúšikov.

Slovanu prospela výmena trénera a príchod dvojice Oremus, Kmeč. V čom badáte najväčšie zmeny?

V kabíne sme zmenili prístup. Častejšie komunikujeme s trénermi, pozeráme viac videorozborov, debatujeme a rozoberáme chyby. Upravili sme aj systém špeciálnych tímov, presilovky i oslabenia nám fungujú lepšie.

slafkovský hokej Čítajte viac Slafkovský robí aj veci, ktoré veľmi často bolia. V progrese mu pomáhajú lekcie od Ramsayho

Cítite ako kapitán aj lepšiu atmosféru v kabíne?

Samozrejme, je to radostnejšie, ako pred Vianocami. To však neznamená, že by sme sa mohli teraz uspokojiť. Sme radi, že pomaly, ale isto stúpame v tabuľke, ale chceme ísť ešte vyššie.

V posledných zápasoch ste nastupovali v obrannej dvojici s Michalom Beňom. Dvadsaťdvaročný zadák je nádejný reprezentant, patrí medzi obľúbencov Craiga Ramsayho. Aj vy v ňom vidíte potenciál?

Určite. Michal je v A-tíme Slovana štvrtú sezónu, rok od roka sa zlepšuje. Je mladý a perspektívny, všetko má pred sebou. Hrá sa mi s ním dobre, máme za sebou víťazné zápasy, takže zatiaľ spokojnosť.

Počúva vaše usmernenia?

Ak viem, snažím sa poradiť každému, nielen Michalovi. Ponúknem iný pohľad na vec, predsa len už mám niečo odohraté.

Majú to teraz mladí hokejisti náročnejšie? Na adresu Maxima Štrbáka sa zniesla veľká vlna kritiky za jeho chybu vo štvrťfinále juniorských MS. Nemali by sa mladíci viac usmerňovať ako haniť?

Presne tak. Maxim bol našim najlepším obrancom na šampionáte a tvrdé slová na jeho adresu nechápem. Žiaľ, to je také slovenské, mladého chalana dať po chybe hneď dole…

Mám odlišný názor, vôbec sa na to tak nepozerám. Šampionát sa skončil, nikomu nepomôže, ak sa bude hádzať vina na hlavu jedného hráča. Chalani odohrali výborný turnaj, chýbal im kúsok šťastia.

Kapitán Slovana Michal Sersen na tréningu. Foto: TASR, Jakub Kotian
Michal Sersen Kapitán Slovana Michal Sersen na tréningu.

Do zostavy ste sa vrátili cez Vianoce po takmer trojmesačnej pauze, Slovan odvtedy len vyhráva. Ako sa cítite po dvoch týždňoch na ľade?

Priznám sa, začiatky boli katastrofálne. Do zápasového kolotoča som vhupol takmer bez tréningu. Keď som mal potom absolvovať väčšiu tréningovú záťaž, zložila ma choroba. Ale už sa to mení, v posledných zápasoch sa cítim na ľade čoraz lepšie.

Dva dni pred príchodom Nového roka ste oslávili 38. narodeniny. Aký najkrajší darček ste dostali?

Neberiem to tak, nepotrebujem dary. Som spokojný s tým, čo mám. Najväčším šťastím je pre mňa rodina – manželka a deti. Nič viac nepotrebujem.

Baví vás hokej stále tak, že si predĺžite kariéru o ďalšiu sezónu?

Všetko je otvorené. Teraz nad tým nerozmýšľam, záleží mi na tom, aby Slovan stúpal v tabuľke a aby sme urobili úspech v play off. Čo bude po sezóne, to sa uvidí. Nedávne zranenie mi pripomenulo, že zdravie je prvoradé.

Ak by ma telo neposlúchalo, pokračovanie nemá zmysel. Ale ak bude všetko v poriadku, vedenie klubu a tréner prejavia záujem, viem si predstaviť, že ešte neskončím. Uvidíme, ako sa veci vyvinú.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HC Slovan Bratislava #HC Košice