Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lanáril ho Slovan, skončil v Spišskej. Splní sa mi dávny sen, život to tak zariadil. Premiéru zažije proti retro Košičanom

Posila ako hrom. Hokejisti Spišskej Novej Vsi nastúpia dnes od 17.30 h na ľade majstrovských Košíc aj so skúseným útočníkom Martinom Bakošom. Účastník olympiády i dvoch MS sa s lídrom extraligy dohodol na otvorenej zmluve. Priznal však, že v hre je aj jeho zotrvanie na Spiši.

24.11.2023 10:18
Martin Bakoš Foto: ,
Martin Bakoš.
debata

„Zatiaľ sme sa dohodli, že tu zostanem do najbližšej reprezentačnej prestávky, ktorá je v polovici decembra a potom sa uvidí, čo bude ďalej,“ vraví Bakoš, ktorý s tímom už absolvoval aj úvodný tréning.

Slovenský reprezentant bol v lete v kontakte so Slovanom Bratislava, s ktorým sa však nedohodol a v aktuálnej sezóne zatiaľ nenastúpil na žiaden súťažný zápas.

„Mojou prioritou bola Spišská alebo Slovan. Teraz som na Spiši, ale nie je vylúčené, že sa presuniem inde,“ priznáva 33-ročný útočník.

Obnovia sa staré väzby

Hokejovo vyrastal na Spiši, no po dovŕšení 18 rokov sa presunul do Bratislavy. V novom tíme má mnoho spoluhráčov, s ktorými dokonca navštevoval rovnakú základnú školu.

Video

"Zažívam aj nostalgiu. Spomínam si, ako som s ďalšími chlapcami sedával hore na tribúne v Spišskej. Sledovali sme zápasy a snívali o tom, že raz budeme hrať pred vypredaným hľadiskom.

Život to tak zariadil, že sa nám to splní. S chlapcami, ktorí sú tiež rodáci zo Spišskej, sme spolu vyrastali. Obnovia sa teda staré väzby, za čo som veľmi rád," konštatuje Bakoš.

Tréner Vlastimil Wojnar potvrdil, že v zápase s Košicami nastúpi aj nová akvizícia. Napriek tomu, že má líder extraligy dobrú formu, príchodom Bakoša sila kádra ešte narastie.

„Martin má toho za sebou veľa. Jeho kariéra hovorí sama za seba. Sme veľmi radi, že ho máme. Pevne verím, že rýchlo zapadne do mužstva a bude pre nás platnou posilou. Chýba mu zápasová prax, ale kondične je na tom veľmi dobre,“ vraví Wojnar.

SR Hokej SZĽH NHL Draft Autogramiáda TNX Čítajte viac V zámorí žiari Slovák s netradičným rituálom. Pred najkrajším zážitkom v živote som musel odpovedať aj na zvláštne otázky

Bakoš trénoval v útočnej formácii s Kaleom Kerbashianom a Jurajom Majdanom. Verí, že pomôže tímu udržať sa na čele tabuľky.

„Je tu skvelá atmosféra. Klobúk dole, čo sa tu podarilo vedeniu vybudovať. Rozhodne pomáha aj záujem a podpora zo strany divákov. Je vidieť, že Spišská žije hokejom,“ teší sa Bakoš.

Takmer zhodné skóre

Priamy súboj o prvé miesto v tabuľke s úradujúcim majstrom bude pre Spišiakov veľkou skúškou.

V úvodnom vzájomnom meraní síl zvíťazili na vlastnom ľade nad Košicami 3:2. Tentoraz budú mať výhodu domáceho prostredia „oceliari“.

Tí sa budú spoliehať aj na svojho lídra produktivity, ktorým je americký útočník Hunter Fejes.

„V prvom rade sa pozeráme sami na seba a na naše výkony. Chceme byť najtvrdšie pracujúcim tímom v lige. Proti Spišskej sa zameriame na dôslednú obranu a využívanie súperových chýb. Uvedomujeme si, že je to zápas o prvé miesto a sme na to pripravení,“ vraví Fejes.

Dávid Skokan Čítajte viac Telo mi povedalo: Stačí! Poplakal som si. Keď Rusi naučili medveďa korčuľovať, ja vás naučím zručnosti

Pre mnohých sú Spišiaci nečakanými lídrami súťaže. Vzhľadom na ich výkony v minulej sezóne to však podľa Fejesa nie je až takým veľkým prekvapením.

"Už vlani mali výborný tím. Spomínam si, že sme s nimi hrali veľmi vyrovnané zápasy. Majú šikovných útočníkov.

Pohľad na štatistiky naznačuje, že hráme podobným štýlom. Máme takmer zhodné skóre i rovnaký počet bodov. Čaká nás teda ťažký zápas," konštatuje 29-ročný krídelník, ktorý očakáva búrlivú atmosféru a silnú podporu z tribún.

Odrazovým mostíkom Liga majstrov

Podľa českého obrancu Jakuba Ferenca sa herný prejav a systém Spišiakov v porovnaní s minulou sezónou zmenil.

„Už nevyhadzujú tak veľa pukov. Snažia sa hrať kreatívnejšie. Majú na to kvalitných hráčov v ofenzíve. Zároveň nedostávajú veľa gólov a právom sú na čele tabuľky,“ mieni Ferenc.

572. Juraj Slafkovský Čítajte viac Slafkovský dopláca na babráctvo Montrealu. Nezmenil sa, musí dokázať, že nie je len veľký chlapec

Košičania sa po vyradení z Ligy majstrov naplno zamerali na domácu súťaž. V nej aktuálne ťahajú šnúru šiestich víťazných zápasov v rade.

"Odrazovým mostíkom pre nás bola práve Liga majstrov, ktorá nám ale na druhej strane zobrala veľa síl. Po nej sme sa mohli sústrediť iba na našu ligu.

Vieme dobre, že máme ešte medzery, na odstránenie ktorých sa musíme sústrediť. Pred nami je ešte veľa práce," vraví rodák z Levoče, ktorý vyrastal v českom Přerove.

Košičania v retro dresoch

Históriu si treba pripomínať. Hokejisti Košíc preto nastúpia na zápas v špeciálnych retro dresoch z 80. rokov, ktoré budú modré s oranžovým nápisom VSŽ.

Na sociálnych sieťach zožali pozitívne ohlasy a páčia sa aj samotným hráčom.

„Vyzerajú fantasticky. S chlapcami sa už tešíme na to, keď si ich oblečieme. Páči sa mi ich zastaralý štýl. Verím, že nám prinesú šťastie,“ hodnotí Fejes.

Hráči deň pred zápasom videli retro dresy len na fotografiách, no už z nich boli nadšení.

„Mám rád zápasy v retro dresoch, ktoré pripomínajú históriu klubu. Môžeme si pri tom my aj fanúšikovia zaspomínať, v čom hrali chlapci pred nami a ako sa im v týchto dresoch darilo,“ vraví Ferenc.

Partnerky hokejistov HC Košice Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Hokejisti HC Košice získali majstrovský titul,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Martin Bakoš #HK GROTTO Spišská Nová Ves