Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zničil Bystricu, chystá sa na Poprad. Piatok trinásteho? Rituály mám, ale na povery neverím, vraví navrátilec do dresu Slovana

Fanúšikovia ho zbožňovali nielen pre ofenzívne kvality, ale aj pre jeho fyzickú hru do tela a stopercentné nasadenie v každom striedaní.

12.10.2023 17:01
Ranford Slovan Foto:
Brendan Ranford (95) v drese Slovana.
debata

Brendan Ranford sa po dvoch rokoch v nemeckej DEL vrátil do bratislavského Slovana s jediným cieľom – pomôcť klubu z hlavného mesta dostať sa na najvyššie priečky.

„Slovan patrí v tabuľke hore, o tom sa ani nemusíme baviť. S chalanmi urobíme maximum, aby tam čoskoro bol,“ burcuje kanadský útočník. Bratislavčania dnes na domácom ľade hostia Poprad.

Ako vám zatiaľ chutí návrat na Slovensko?

Mám sa fajn, ďakujem za opýtanie. Extraliga má kvalitu i renomé v zahraničí, som rád, že opäť v nej budem pôsobiť. Verím, že tentoraz si viac užijem Bratislavu. Pred dvoma rokmi to nebolo možné.

Pre protipandemické opatrenia?

Presne tak. Pred dvoma rokmi sme mohli len trénovať, hrať hokej, okrem toho takmer nič. Bežné veci, ako ísť napríklad na večeru so spoluhráčmi, neboli povolené. Teším sa na to a rovnako aj na fanúšikov Slovana. Počas pandémie sme hrali bez divákov. Rozdiel medzi tým, či nastupujete pred prázdnym a zaplneným hľadiskom, nemusím nikomu vysvetľovať.

Bedard Ranford Čítajte viac Nová posila bratislavského Slovana: Bedard? V tom, aký je skutočne dobrý, prekvapí viacerých ľudí

Máte za sebou debut ako hrom, v Bystrici ste sa podieľali na výhre hetrikom a dvoma asistenciami. Čakali ste od seba taký výkon hneď v prvom zápase po návrate?

Darilo sa mi, to je pravda, ale nepreceňoval by som to. Som rád, že som pomohol tímu k výhre. Body potrebujeme, chceme stúpať v tabuľke.

Našli ste po návrate do kabíny Slovana nejaké známe tváre?

Zopár áno. Napríklad tohto chlapíka (okolo prechádza kapitán Michal Sersen, pozn.) som už predtým videl. (úsmev) Ale aj ďalších, či už je to asistent trénera Rudolf Jendek, členovia realizačného tímu či mladí chalani ako Michal Beňo a Andrej Golian. Je to dobrý pocit, keď sa niekam vrátite a stretnete ľudí, s ktorými máte pozitívne skúsenosti.

Fanúšikovia si vás pamätajú ako dynamického hráča, ktorému neprekáža fyzická hra do tela. Môžu sa tešiť na podobné výkony?

Môj štýl zostal rovnaký. Nevyhľadávam kontakt za každú cenu, ale keď k nemu má prísť, neuhnem. Vždy sa snažím byť čo najplatnejším hráčom pre tím.

SR Hokej TEL 1/2 4. Slovan Zvolen BAX Čítajte viac Päťbodová smršť novej posily Slovana. V šlágri rozhodli nájazdy, extraliga má nového lídra

Za trénera máte olympijského šampióna, majstra sveta. Vedeli ste, kto je Vladimír Růžička predtým, ako ste sa vrátili do Slovana?

Ani nie, ale teraz už viem. Páči sa mi, že je priamy. Vie, čo od hráčov chce a čo nie, nič medzitým. Verím, že pod jeho vedením budeme úspešní.

Máte za sebou dve vydarené sezóny v Nemecku, ale doteraz ste boli bez klubu. Prečo ste vyčkávali až do začiatku októbra?

Nemal som sa kam ponáhľať. Čakal som na vhodnú ponuku, ktorá by bola dobrá nielen pre mňa, ale aj pre moju rodinu. Nedávno do nej pribudol prírastok. Mohol som sa vrátiť aj do Nemecka, ale keď sa ozval Slovan, dlho som nad jeho ponukou nerozmýšľal.

Zohrali úlohu aj peniaze? V kuloároch sa vraví, že budete jedným z najlepšie platených hráčov v súťaži.

Financie k tomu patria, hokej je moja práca, ale rozhodlo aj to, že som mal so Slovanom dobrú predchádzajúcu skúsenosť. Viem, že šéfovia klubu i fanúšikovia majú odo mňa vysoké očakávania, som pripravený ich naplniť. Ako zahraničný hráč ste pod tlakom v každom tíme. Musíte byť produktívny, na to vás angažovali.

Brendan Ranford na snímke z apríla 2021. Foto: TASR, Jaroslav Novák
Brendan Ranford Brendan Ranford na snímke z apríla 2021.

Predsa len, Slovan je klub z hlavného mesta, tlak na hráčov a trénerov je väčší ako v iných tímoch.

Súhlasím. Mám s tým skúsenosti spred dvoch rokoch. Slovan je slávny klub s bohatou históriou, aj z toho dôvodu sa očakáva, že každý rok bude bojovať o najvyššie priečky. Som tu na to, aby som k tomu pomohol. Ale tak to máte všade. Každý tím, každý hráč ide do zápasu s tým, že chce vyhrať. Šport je o úspechoch, preto ho robíme.

Slovan v piatok hostí Poprad, tešíte sa na domácu premiéru?

Určite. Ako sme sa už rozprávali, počas pandémia sme hrali bez fanúšikov. Verím, že príde čo najviac divákov a vytvoria nám skvelú atmosféru.

Bude sa hrať v piatok trinásteho. Sú hokejisti poverčiví?

Možno niektorí áno, ale ja medzi nich nepatrím. Mám svoje rituály a zvyklosti, ktoré dodržiavam pred zápasom, ale aby som veril na povery, tak to nie.

Najlepšie zarábajúci hokejisti NHL + Slováci Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Kto ovládol rebríček najlepšie platených hráčov...

Odštartovala nová sezóna NHL. Budete držať palce Dallasu, v drese ktorého ste absolvovali profiligový debut?

To nie, od malička som fanúšik Edmontonu. Narodil som sa tam, za Oilers hrajú moji kamaráti, chytal tam aj môj strýko Bill Ranford. Pre mňa je to jednoznačná voľba.

Strýko je dvojnásobným víťazom Stanleyho pohára. Bavíte sa pravidelne o hokeji?

Nie tak často, ako keď som bol v Severnej Amerike, ale sme v kontakte. Má sa fajn, zdravie mu slúži, takže všetko je v najlepšom poriadku.

Načítavajú sa športové výsledky...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #HC Slovan Bratislava #Brendan Ranford