Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cukrík z pisoára a iné nechutnosti: Do extraligy prišiel hráč, ktorý kedysi hnusne šikanoval postihnutého černošského chlapca

Mitchell Miller je talentovaný hokejový obranca s pošramotenou minulosťou. Až do takej miery, že kluby NHL síce o jeho služby stáli, no neodvážili sa ho získať.

02.08.2023 11:12
Snapinsta.app 275733003 376666140897010... Foto:
Ilustračná snímka.
debata

Americký hráč je odteraz novou posilou Liptovského Mikuláša. Klub o tom informoval na sociálnych sieťach. Pritom len pred desiatimi mesiacmi s ním podpísal kontrakt Boston Bruins. Po pár dňoch ho zrušil.

Vysvetlenie je jednoduché.

Bývalý spolužiak, ktorého Miller šikanoval, vlani vo veľmi smutnom vyhlásení prelomil svoje mlčanie. Isaiah Meyer-Crothers v správe zaslanej predsedovi Aliancie pre hokejovú diverzitu 8. novembra potvrdil, že šikana, ktorej sa mu od Millera dostávalo, ho „stále veľmi bolí pri srdci“.

SR Hokej TEL 50.kolo Spišská Prešov POX Čítajte viac Nečakaný ťah! Réway vyriešil svoju budúcnosť, novým klubom prekvapil

Išlo vraj o udieranie päsťou, pľuvanie a urážanie.

Niekdajšie Millerove činy boli pod intenzívnym skúmaním, keď bojoval o miesto v NHL napriek svojej pohnutej minulosti. Boston Bruins s ním na jeseň podpísal kontrakt, no o pár dní – po vlne obrovskej kritiky a to aj od vtedajšieho kapitána tímu Patricea Bergerona – ju zrušil.

Vyhlásenie Meyer-Crothersa prinieslo podrobnosti o šikanovaní, ktoré tiež naznačujú, že išlo o viac ako len to, čo Miller kedysi opísal ako „extrémne zlé správanie“, keď bol v ôsmej triede.

Mitchell Miller a vľavo obeť jeho dlhoročného... Foto: Twitter
Mitchell Miller Mitchell Miller a vľavo obeť jeho dlhoročného šikanovania.

Vo vyhlásení Meyer-Crothers, ktorý má vývojové postihnutie, potvrdil, že toto správanie sa začalo v prvej triede, keď bol jedným z mála černošských študentov v škole. „Deti vraveli, že moja čierna mama a otec ma nemilovali a preto som mal bielych rodičov,“ napísal.

Potvrdil, že Miller ho požiadal, aby si s ním sadol v autobuse a potom ho jeho priatelia udierali do hlavy. Na strednej škole vraj zasa Miller by naňho pľul a rasisticky urážal. Meyer-Crothers hovorí:

„Musel som povedať, že som jeho neger“, aby som si mohol sadnúť k jeho stolu. Potom vraj musel upratať stôl, pričom hokejista po ňom hádzal jedlo.

„Predstieral, že je môj priateľ a nútil ma robiť veci, ktoré som nechcel.“

Carson Briere Čítajte aj Po škandále s invalidným vozíkom si ho podal aj hviezdny otec. Nováčika extraligy posilní smutne preslávený mladík

V októbri si vraj našiel správy od Millera, ktorý tvrdil, že „pracuje pre komunitu, pomáha mládeži a chce byť jeho priateľom. Povedal mi, že ho to mrzí a že ospravedlnenie sa vonkoncom netýka hokeja.“

Meyers-Crothers však tvrdí, že Millerovi neveril.

Nebolo to prvýkrát, čo Miller čelil skúmaniu svojho zaobchádzania s Meyer-Crothersoom.

Keď mal štrnásť, priznal sa k obvineniu z ublíženia na zdraví. Spolu s ďalším tínedžerom ho obvinili, že donútil Meyer-Crothersa zjesť cukrovinku po tom, čo ju namočil do pisoára. Kamera ho zachytila, ako do černošského chlapca kopal a bil ho päsťami.

Richard Pánik Čítajte viac Pánik sa po 14 rokoch vrátil do Třinca: Nezablúdil som, zámorie som zabalil

Meyer-Crothersova matka Joni už predtým povedala, že Miller sa jej synovi nikdy osobne neospravedlnil. Poslal však list všetkým tímom z NHL, v ktorom uznal a ľutoval, čo sa stalo.

Amerického obrancu si vybrala Arizona vo štvrtom kole draftu 2020, ale Coyotes sa po tom, čo sa dozvedeli viac o jeho šikanovaní, vzdali jeho draftových práv.

„Keď som bol v ôsmej triede, urobil som extrémne zlé rozhodnutie a správal som sa veľmi nezrelo,“ povedal Miller na jeseň pred podpisom zmluvy s Bostonom.

„Šikanoval som jedného zo svojich spolužiakov. Hlboko ľutujem tento incident a danej osobe som sa ospravedlnil. Od tohto incidentu som lepšie pochopil ďalekosiahle dôsledky svojich činov, ktoré som pred takmer siedmimi rokmi nedokázal rozpoznať a pochopiť.“

V minulosti s Millerom rozviazala zmluvu aj Univerzita v Severnej Dakote.

Autogramiáda draftovaných hokejistov v Trenčíne Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Hokejoví fanúšikovia čakajú v dlhom rade na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MHK Liptovský Mikuláš #Mitchell Miller