Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechýbalo veľa a Slováci by boli svetu na smiech. Fraška speje ku koncu, chýba doriešiť už len detaily

Zbytočne dramatické, nedomyslené počínanie so zlým načasovaním. Našťastie, pre všetky zúčastnené strany, fraška sa blíži ku koncu.

05.06.2023 07:07
SR Hokej TEL štvrťfinále 4 Nitra Slovan NRX Foto: ,
Bitky na ľade vystriedali bitky na funkcionárskom poli. Na snímke pästná výmena Petra Kundríka a Martina Vitáloša zo sezóny 2020/21.
debata (4)

Slovensko sa nestane exotom na európskej hokejovej mape a nebude mať dve najvyššie hokejové súťaže.

Slovenský zväz ľadového hokeja a extraligové kluby sa po niekoľkých týždňov mediálnych prekáračok dohodli na spoločnom postupe.

Slovensko tréneri MS Ramsay Čítajte viac Prestupová bomba na hokejovom poli! Ramsayho asistent bude trénovať jeden z najbohatších klubov KHL

Obe strany v princípe súhlasili s hlavnými témami, doriešiť treba už len menej podstatné záležitosti.

Zásadná informácia pre fanúšika znie, že extraliga bude fungovať navonok rovnakým systémom, teda s 12 účastníkmi. Nebude súkromná, ani uzamknutá, kluby z nižšej súťaže dostanú šancu vybojovať si postup medzi elitu.

Spor o financie

Ako to na Slovensku býva, jablko sváru bolo a je v peniazoch. Konkrétne v tomto spore ide o lukratívne financie z marketingových a vysielacích práv z domácej hokejovej súťaže.

Deväť z dvanástich extraligových klubov sa rozhodlo, že chce väčší kus z tohto koláča, a keďže zväz spočiatku nepočúval ich námietky, založili súkromnú ligu.

V Profesionálnej hokejovej lige (PHL) chcelo štartovať deväť klubov: Košice, Banská Bystrica, Spišská Nová Ves, Nové Zámky, Poprad, Trenčín, Nitra, Liptovský Mikuláš a Prešov.

K „rebelom“ sa nepridali Slovan, Zvolen, Michalovce a ani nováčik z Humenného.

Hlavnou požiadavkou klubov bol zámer, aby si mohli riadiť ligu samé – vrátane marketingu. Rovnako je to aj vo vyspelejších hokejových krajinách v rámci Európy, ale vždy sa tak deje po dohode s tamojším zväzom.

rapac  hruby  satan Čítajte viac Dohodu medzi klubmi a zväzom brzdí už len Slovan. Čo jeho majiteľ žiada?

Táto podmienka doteraz chýbala, ale dohoda sa derie na svetlo sveta.

„Sme na správnej ceste a k dohode je blízko. Najneskôr do desiatich dní by už malo byť vo všetkom jasno a zmluva medzi zväzom a klubmi hotovou vecou,“ potvrdil nám minulý týždeň Richard Rapáč, generálny manažér hokejistov Spišskej Novej Vsi.

Odmietnutie od IIHF

Snaha klubov vybojovať si oproti zväzu čo najlepšie podmienky na fungovanie je chvályhodná, ale spôsob, akým sa o to snažili, je amatérsky.

Od začiatku bolo jasné, že medzi najaktívnejšími klubmi, ktoré sa snažili založiť súkromnú ligu, boli organizácie, ktoré na vlaňajšom Kongrese SZĽH nominovali svojich kandidátov na pozíciu prezidenta a členov Výkonného výboru a neuspeli.

Erik Čaládi Čítajte viac Nové Zámky povedú tréneri Čaládi s Hurtajom. Majoross zamieril do Nemecka

"Najvyšší orgán slovenského hokeja je Kongres SZĽH. Ak majú niektorí funkcionári záujem o akúkoľvek zmenu, môžu sa o ňu demokraticky uchádzať na zasadnutí Kongresu SZĽH. Výsledky by však mali rešpektovať.

Na Slovensku je 121 klubov. Je zarážajúce, že hŕstka z nich chce vykonávať radikálne zmeny v slovenskom hokeji násilným spôsobom," reagoval zväz na začiatku kauzy.

Ak PHL nemala byť len prostriedkom na vydieranie Šatana a spol. a mala aj reálne fungovať, jej strojcovia zabudli na viacero dôležitých záležitostí. Podstatný faktor by bol, že klubom by rapídne stúpli náklady.

SR Hokej TEL 5.kolo dohrávka Košice Slovan KEX Čítajte viac Bol v KHL aj v Třinci. Najužitočnejší hráč vlaňajšieho play off sa vracia na Slovensko

Museli by si samé financovať rozhodcov, delegátov, matriku, informačný systém, disciplinárnu a arbitrážnu komisiu. Extraliga by pokračovala pod hlavičkou SZĽH, takže marketingový a finančný potenciál by sa musel rozdeliť medzi „štátnu“ a súkromnú ligu.

Konkurenčné prostredie by zároveň zvýšilo náklady na platy hráčov. Kluby by nemohli vykonávať prestupy medzi členmi SZĽH, to sa týka aj mládežníckych klubov.

Hráči klubov súkromnej ligy by nemohli hrať za slovenskú reprezentáciu. Takým klubom by postupne zaniklo členstvo v SZĽH a stratili by právo hlasovať na Kongrese SZĽH.

Navyše, PHL mala nulovú podporu zo zahraničia. Jej založenie veľkolepo oznámili počas nedávno skončených MS v Lotyšsku a vo Fínsku, čím zbytočne narušili prípravu reprezentácie na dôležité zápasy. Jasne sa k téme vyjadril aj prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Luc Tardif.

Luc Tardif Čítajte viac Šéf IIHF poslal na Slovensko jasný odkaz: Nikdy nedovolíme a nepodporíme nezávislú ligu!

"Nikdy nedovolíme a nepodporíme nezávislú ligu, žiadne presuny. Nemyslím si, že nezávislá liga by pomohla Slovákom. Sme medzinárodná organizácia, ktorá má svoju tradíciu a pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Rozprával som sa o tom s Mirom Šatanom, pozná môj názor.

Rebelujúce kluby si musia dobre premyslieť, čo spravia. Nerád by som pristúpil k prípadným sankciám," uviedol Tardiff po šampionáte.

Hrubý vs. Rapáč

Jednou z tém, ktorá aktuálne ešte nie je doriešená, je podoba systému o zostupe a postupe do extraligy. Jedna strana volá po baráži, druhá po automatickom modeli.

Rapáč načrtol, že problémom v tejto otázke je postoj majiteľa Slovana Rudolfa Hrubého.

„Všetky kluby spoločne so zväzom súhlasili s barážou, len Slovan je za priamy zostup, respektíve postup do extraligy. Ide o posledný bod, na ktorom stojí dohoda,“ tvrdí Rapáč.

SR Bratislava šport hokej Slovan majiteľ médiá BAX Čítajte viac Majiteľ Slovana reaguje: Kluby vydierajú Šatana a spol. Rapáč? Na stretnutí ani nebol

Šéf Slovana reagoval a pre Športweb poskytol stanovisko, v ktorom vysvetľuje svoje zámery .

"Prezentoval som názor, že priamy postup a zostup je najférovejší. Ak príde táto téma na Výkonný výbor SZĽH, budem opäť preferovať túto možnosť, ale tiež som povedal, že je to na ostatných členoch VV a ak rozhodnú aspoň piatimi hlasmi za baráž, tak to musím akceptovať.

Podľa môjho názoru je však baráž nekorektná, pretože podmienky v extralige a SHL nie sú porovnateľné," argumentuje Hrubý.

Rudolf Hrubý. Foto: TASR, Jakub Kotian
1 Hrubý Rudolf Hrubý.

Ten sa od začiatku sporu postavil na stranu Miroslava Šatana, s ktorým sedí vo Výkonnom výbore zväzu (funkciu člena VV SZĽH má aj majiteľ Zvolena Dušan Mráz).

"Som presvedčený, že projekt súkromnej ligy mimo SZĽH slúžil a slúži len na vydieranie riadiacich orgánov zväzu.

Kluby sa takýmto nedemokratickým spôsobom snažia dosiahnuť svoje ciele, napriek tomu, že existujú demokratické možnosti, ako tieto ciele dosiahnuť," dodáva Hrubý.

Extraligová sezóna 2023/24 by mala odštartovať v polovici septembra. Základná časť bude trvať do marca, potom nasleduje play off.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #extraliga #spor #SZĽH