Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Jeden deň na ľade, druhý v jadrovej elektrárni. Keď najlepší rozhodca nastúpi do práce, je ako Homer Simpson

Päť zápasov play off slovenskej a českej extraligy za týždeň. Boli ste už niekedy taký vyťažený?

Pred pár rokmi, keď som podpísal profesionálnu zmluvu. Aj pre nás rozhodcov je to vrchol snaženia – akési naše play off, keďže počas dlhodobej súťaže bojujeme o dôveru.

Koľko ste za ten čas najazdili kilometrov po Československu?

Som z Trnavy, bol som v Hradci Králové, dvakrát vo Vítkoviciach, dupľu som si dal aj v Košiciach, bude to niekoľko tisíc. Šoférujem však čo najmenej, väčšinou ma vyzdvihnú kolegovia a ja oddychujem.

V Hradci Králové sa zápas naťahoval do 140. minúty. To ste už hádam aj vy tlačili puk do bránky…

Asi všetci, ktorí sme boli na ľade. Začalo sa o piatej poobede a končili sme pred polnocou. V rozhodcovskej kabíne sme si aj robili žarty, či to náhodou nebude dvojdňový duel.

Poviem vám, bola to šupa, veď korčule som si obul už hodinu pred zápasom. Po šesťdesiatich minútach to je cítiť. Na konci už ani môj pohyb na ľade nebol taký svieži a bolo to viac o hlave.

Hráčov, ktorí si vyskúšali obe súťaže, sa často pýtame na hlavné rozdiely. Badá nejaké aj rozhodca?

Česká liga je o niečo rýchlejšia ako slovenská, väčšina zápasov sa hrá hore-dole. Hráči nemajú toľko voľného času s pukom.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Štyria adepti, tri miesta. Letenku na MS si pýta dlho prehliadaný brankár. Na východe dajú zaňho ruku do ohňa

A čo kultivovanosť prostredia?

Čo sa týka diváckej kulisy, zlepšuje sa to na oboch stranách. Kedysi to bolo brutálnejšie. Voči rozhodcom som pociťoval veľkú nevraživosť, ale dnes sme niekde inde. Čo sa hráčov týka, v Česku sú naučení, že s rozhodcom komunikuje iba tréner a kapitán.

Debata má nastavené pravidlá a ak sa prekročia, arbitri vedia, ako majú reagovať. Neskôr do tohto procesu zasahuje aj vedenie súťaže. Na Slovensku toto trošku chýba.

Zažili ste počas kariéry hráča, ktorý bol k vám rozhodcom za každých okolností – aj v tých najvypätejších chvíľach – korektný?

Samozrejme, v každom mužstve sú takí – s niektorými sa dokonca aj dobre poznám. Rozhodca vie, na koho sa v kritickej situáci obrátiť. Kto z mužstva mu vie pomôcť a nikdy zápas nezvrhne na zlú stranu. Nechcem niekoho vyzdvihovať, viacerých by som určite opomenul.

Zrejme sú však aj takí, o ktorých vopred viete, že cez zápas budú "vyvádzať“…

Každý má v tíme nejakú úlohu – korčuliari, strelci, dokonca aj provokatéri. Hokejistov musím mať naštudovaných. Je to jeden z pilierov mojej práce.

Je v play off viac napätia?

Sú to emotívnejšie zápasy. Aj hráči bojujú o to, či ešte bude nejaký ďalší duel alebo pôjdu na dovolenku. Sú to vyrovnané stretnutia, väčšina je o jednom, dvoch góloch. Na druhej strane si každý dobre rozmyslí, či spraví nejakú zbytočnú hlúposť. Viac sa dbá na pokyny trénerov, nikto nechce ísť na trestnú lavicu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #hokejový rozhodca #Peter Stano