Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skompletizovať medailovú zbierku? Ďakujem, neprosím! Zvolenský veterán dokáže to, čo robí Ovečkin

Nenápadný, ale veľmi potrebný. Čiernu robotu, ktorú si odpracuje na ľade, fanúšikovia nevidia, ale čo je podstatné - tréneri áno.

16.04.2023 05:25
Stupka hokej zvolen Foto: ,
Václav Stupka v drese Zvolena.
debata

Václav Stupka (36) má so Zvolenom titul spred dvoch rokoch, vlani mu do zbierky pribudol bronz.

V nedeľu v pozícii asistenta kapitána povedie hokejistov HKM v prvom zápase finále play off proti Košiciam.

„Bude to náročná séria, proti sebe nastúpia veľmi kvalitné tímy. O titule rozhodnú maličkosti,“ vraví najskúsenejší z útočníkov HKM.

Aký recept ste vymysleli na Košice?

Finále bude o dodržiavaní systému, o taktike, ktorú si určíme. Musíme hrať dôslednú obranu, dobre napádať, tlačiť sa do brány a pokúšať sa o skórovanie. Hráči, tréneri, členovia realizačného tímu – všetci pôjdeme s víťazným nastavením.

Oba tímy majú za sebou náročné sedemzápasové série, nebude vám chýbať energia?

Určite nie. Prichádza vyvrcholenie sezóny, každý musí siahnuť na dno svojich síl. Cítim, že ich máme ešte dosť. Ako nám tréneri prízvukovali od malička: ak nevládzeš, tak ešte dvakrát vládzeš… Môže to byť dlhá séria, uvidíme, na koľko zápasov. Mali sme krátky oddych, ale pomohol.

réway valábik Čítajte viac Valábikov nekompromisný verdikt: Réway nemá na MS čo robiť! Poukázal na mínusy šikovného útočníka

Je rozdiel v štýle regenerácie 36-ročného veterána a 19-ročného tínedžera?

Veľký. Keď som bol mladší, ani som si poriadne neuvedomoval, o čom starší chalani hovoria. Teraz už viem, že je dôležitá.

Máte obľúbené metódy?

Všetko, čo príde. (úsmev). Od odpočinku, výdatného spánku a zdravého jedla po masáže, saunu a ďalšie dostupné procedúry.

Predzápasový rituál „Vašo, štartuj to!“ ešte funguje?

Samozrejme, držíme sa toho. Aj to je niečo, čo kreuje tímovú chémiu.

Václav Stupka Čítajte viac Vašo, štartuj to! Zvolen nakopol pracant s trnavským srdcom

Podobným štýlom burcuje kolegov pred zápasmi aj kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin, s každým má špeciálny pozdrav. Pamätáte si ho pri každom spoluhráčovi?

Nikdy sa nepomýlim. Už to máme zautomatizované, v priebehu sezóny sme mali dosť priestoru na precvičovanie. „Pomáha“ mi aj Chris Langkow, pred každou tretinou si ťukne päsťou s každým z hráčov.

Legionári sa dočkali kritiky za výkony v semifinále, bude to v boji o zlato iné?

Chalani sa snažia, idú naplno. Možno nie všetkým semifinále vyšlo, ale kvalita ich výkonov stúpa a vo finále bude gradovať. Ako tím sa však nedelíme na domácich a zahraničných hráčov. Ak chceme byť úspešní a získať titul, zabrať musia všetci.

V sérii proti Spišskej ste prehrávali 2:3 na zápasy a viacerí vás už odpisovali. Ako ste vnímali názory neprajníkov?

Snažíme sa ich ignorovať. V mužstve máme dostatok skúsených hráčov a takéto veci idú mimo nás. Sústredíme sa len sa mi na seba. Na dobré veci i na tie zlé, ktoré chceme vylepšiť. Prognózy nás nezaujímajú. Vieme, na čo máme a čo máme robiť. Rovnako to bude aj vo finále.

Václav Stupka v drese Zvolena. Foto: TASR, Henrich Mišovič
stupka zvolen Václav Stupka v drese Zvolena.

Mali ste pred kľúčovým šiestym zápasom bojovú poradu?

Stále sa rozprávame, ako odstrániť chyby a vylepšiť veci, ktoré nám nefungujú. Mali sme nôž na krku, ale nastúpili sme so správnym víťazným nastavením. Ukázali sme väčšiu psychickú odolnosť. Zvládli sme to u nich a potom aj doma.

Tréner Peter Oremus pôsobil počas série pokojným dojmom, situáciu skôr ukludňoval, ako kritizoval útočníkov za málo gólov. Pomohol vám tento prístup?

Jednoznačne. Kritika ani príliš veľký tlak by nikomu neprospeli. Počas celej sezóny sme striedali päťky, ktoré boli produktívne. Vieme, že máme bodujúcich obrancov i útočníkov. Ukázali sme v to v správny moment.

Početné výhody vám však nefungovali, z 19 možností ani jeden gól. Je to vysoké číslo?

Áno. V presilovkách to musíme „zlomiť“. Sú rozhodujúce nielen v základnej časti, ale najmä v play off. Fauly a vylúčenia prídu. Kto ich dokáže využiť, dostane sa do výhody. Aj pred finále sme na tom pracovali.

Július Šupler Čítajte viac Šuplerov návrat do reprezentácie? Legendárny tréner hovorí o problémoch slovenského hokeja

Siedmy duel rozhodlo trestné strieľanie. Mal Peter Zuzin vašu dôveru?

Jednoznačne. Veril si a ukázal to aj pri rutinérskom zakončení. Je to jeho špecialita, má ju natrénovanú. Verím, že ak dostane podobnú príležitosť aj vo finále, pridá ďalší gól.

Čo vám prebehlo hlavou, keď sa po jednom zo zákrokov nad vami sklonil nahnevaný Juraj Valach?

Fauloval ma a vďaka tomu sme získali presilovku. Pýtal sa, či som padol schválne, ale išlo o jasné podrazenie. Jeho 202 centimetrov budí rešpekt, nebudem klamať. Poznáme sa už dlhšie. Vlani, keď ešte hral za Slovan, mi tvrdou strelou zlomil nohu.

Na siedmy zápas prišiel do Zvolena vypredaný štadión, ale v dueloch predtým to tak nebolo. Nechýbala vám väčšia divácka podpora?

Sme vďační za každého fanúšika. Rozhodujúci súboj sme zvládli aj vďaka podpore divákov. V play off sa dejú veci, hrá sa atraktívny hokej, ide o veľa. Aj to presvedčí ľudí, aby si prišli vychutnať atmosféru naživo. Verím, že na finále opäť naplnia štadión.

Pred dvoma rokmi ste získali v drese Zvolena zlato, vlani bronz. Čo tak skompletizovať medailovú zbierku?

Ďakujem, neprosím! Už keď sme prešli tak dlhú cestu, chceme vybojovať najvyššiu priečku. Máme na to a verím, že sa nám to podarí.

Ako dlho trvali oslavy postupu do finále?

Tréneri nám dovolili malú oslavu do polnoci a potom sme už mysleli na sériu proti Košiciam. V piatok sme oddychovali, v sobotu nás čakal výdatný tréning a cestovanie na východ republiky.

Takže šampanské sa bude otvárať až po zisku titulu?

Hádam to tak bude. Naša cesta sa ešte neskočila, bublinky si nechávame na neskôr.

Najlepšie zarábajúci hráči NHL + top Slováci Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
12. Joe Thornton (2. 7. 1979 v St. Thomas -...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #HKM Zvolen #Václav Stupka