Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je vyrovnané. Zvolenčania zavŕšili obrat v nájazdoch, séria pokračuje na Spiši

Hokejisti HKM Zvolen zvíťazili v druhom zápase semifinále play off Tipos extraligy na domácom ľade nad HK GROTTO Spišská Nová Ves 2:1 po samostatných nájazdoch a vyrovnali stav série na 1:1.

03.04.2023 21:33 , aktualizované: 22:44
SR Zvolen šport hokej TEL semifinále 1 Sp. N.... Foto: ,
Roztržka v zápase Zvolena so Spišskou Novou Vsou.
debata (1)

Víťazný nájazd premenil Radovan Bondra. Séria sa presúva na Spiš, tretí zápas je na programe vo štvrtok 6. apríla o 18.00 h.

Priestor vo zvolenskej bránke dostal po takmer mesačnej pauze Trenčan, keď nahradil Patersona. Do zostavy HKM sa vrátil po dlhodobom zranení 20-ročný útočník Kašlík. V prvej tretine sa hral svižný hokej s dobrými možnosťami na oboch stranách, ale diváci sa gólu nedočkali.

SR Hokej Extraliga Muži 4. kolo KEX Čítajte aj Tréner Košíc otvorene o rozhodcoch: Liga nedostatočne chráni hráčov. Zákernosti však nehrozia

Až na začiatku druhej tretiny využili hostia presilovku, keď sa presadil voľný Ouellet-Beuadry z kruhu. Spišiaci mohli vedenie aj zvýšiť, ale tutovky nepremenili Bortňák, Nellis a v nájazde ani Ulander.

Zvolenčania vyrovnali v 49. minúte po strele Messnera a teči obrancu Haina pred bránkou. A keďže vyložené možnosti nevyužili na oboch stranách Réway ani Bondra i vďaka skvelým brankárom a rozuzlenie neprinieslo ani dvadsaťminútové predĺženie, rozhodnúť museli až samostatné nájazdy.

V nich boli úspešnejší hráči spod Pustého hradu, ktorí skórovali až trikrát z piatich pokusov.

Semifinále play off Tipos extraligy

HKM Zvolen – HK GROTTO Spišská Nová Ves 2:1 pp a sn (0:0, 0:1, 1:0 – 0:0, 1:0) - stav série: 1:1
Góly: 49. Hain (Messner, R. Bondra), rozh. nájazd Bondra – 22. Beaudry (Kerbashian, Džugan). Rozhodovali: M. Korba, M. Novák – Bogdaň, Kacej, vylúčení: 4:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3087 divákov.
Zvolen: Trenčan – Messner, Hain, Mudrák, Rauhauser, Kubka, Hanna, Čulík – Zuzin, Viedenský, R. Bondra – Turnbull, Huntebrinker, M. Hecl – Kašlík, Marcinek, Jedlička – Csányi, Šiška, Stupka
Spišská Nová Ves: Melicherčík – Ališauskas, Žiak, Ouellet-Beaudry, Ulander, J. Valach, Malina, Groch – Giľák, Nellis, Réway – Rapáč, Bortňák, Majdan – La Porte, Kerbashian, Verbeek – Belluš, Vartovník, Džugan

O vyrovnanie série sa výrazným spôsobom postaral aj autor zvolenského gólu na 1:1 Samuel Hain, 26-ročný obranca zachránil jedenásť minút pred koncom riadneho hracieho času pre svoj tím predĺženie.

"Som rád, že mi to sype a hlavne, že pomáham tímu. Mrzí ma, že nám to nevyšlo v prvom zápase, ale vyšlo to aspoň v tomto. Môj gól spred bránkového priestoru vyplynul z pozície, že som išiel dole do pinču po strele.

Cítil som, že môj ‚bečík‘ by to mohol dať pred bránku a ja som to tečoval. Som rád, že to vyšlo. Pomohlo nám v tretej tretine aj zúženie hry na tri formácie, boli sme viac v tempe.

Začali sme hrať svoju hru. Najmä v druhej tretine súper dobre napádal, neboli sme vôbec na puku, nevedeli sme prejsť cez červenú čiaru, ale v tretej sme hrali už svoj hokej a v tom sme pokračovali aj v predĺžení," opísal víťazný duel Hain.

Zvolen vs. Spišská Nová Ves Čítajte viac Druhý semifinálový zápas Zvolen - Spišská Nová Ves sme sledovali ONLINE

Zvolenčania boli pod tlakom, pretože ak by druhý domáci duel nezvládli, v sérii by prehrávali na zápasy 0:2 a súper by mohol na domácom ľade v dvoch nasledujúcich zápasoch v rade rozhodnúť.

Priznal to aj asistent trénera zvolenského mužstva Andrej Kmeč: "Bol to z nášho pohľadu veľmi dôležitý zápas z hľadiska vývoja série. Toto víťazstvo sa nerodilo ľahko, ale našli sme cestu a ukázali aj veľkú vôľu. Do poslednej chvíle sme verili, že to zvládneme. V predĺžení sme mali enormný tlak, bolo tam množstvo šancí, takže asi odmenou boli pre nás úspešné samostatné nájazdy.

Prvé dve tretiny sme sa nevedeli presadiť, keďže Spišská Nová Ves veľmi dobre bránila. Hrala jednoducho, skoro všetko cez mantinel, využívala aj rýchlych hráčov.

Niekedy je ťažké dostať sa na puk, ale ako náhle sa nám to darilo, tak Spišiaci mali problémy a mali sme aj my šance. Škoda, že sme ich nevyužili skôr. Toto víťazstvo je cenné a sme zaň radi."

Vo zvolenskej bránke dostal priestor po Patersonovi Adam Trenčan a nesklamal. Viackrát výrazným spôsobom podržal svoj tím. „Z Trenčana išla istota, podržal mužstvo. Dal nám možnosť, aby sme zvíťazili. Podal dobrý výkon. Celkovo sme radi, že sme sa trafili so zostavou a dosiahli víťazstvo,“ dodal Kmeč.

Spišiakov mrzeli najmä nevyužité šance v úvodných dvoch tretinách, v ktorých boli o niečo lepším tímom. Najmä v strednom dejstve mohli odskočiť na rozdiel dvoch gólov.

"Prvú polovicu tohto dlhého zápasu sme boli lepším tímom, odohrali sme dobré prvé dve tretiny, tam sme to mohli rozhodnúť, ale nestalo sa tak. Mrzí nás to, keďže nám to neprinieslo vytúžený druhý bod v sérii. V predĺžení bol zo začiatku lepší Zvolen, potom sme mali šance i my.

Napokon rozhodli nájazdy a domáci boli v nich šťastnejší. Sme spokojní aj s jedným bodom z tohto dvojzápasu vo Zvolene. Berieme ho, pretože teraz hráme dva duely doma," netajil po druhom semifinálovom stretnutí tréner Spišskej Novej Vsi Vlastimil Wojnar.

Slováci, ktorí vkročili do NHL priamo z extraligy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
IVAN ČIERNIK
Dnes už 44-ročný niekdajší...

Žiar znížil sériu

Hokejisti HK MŠK Indian Žiar nad Hronom zvíťazili v treťom zápase semifinále play off Tipos Slovenskej hokejovej ligy (SHL) nad Vlkmi Žilina 5:4 po samostatných nájazdoch.

Rozhodujúci nájazd premenil v tretej sérii Ralph Kevin Gábor. Žiar nad Hronom tak využil prvý domáci semifinálový zápas a znížil stav série hranej na štyri víťazstvá na 1:2. Ďalší duel na domácom ľade ho čaká v utorok o 17.00 h.

Domáci sa museli zaobísť bez svojej brankárskej jednotky, Romana Petríka stiahol v rámci výpomoci extraligový Zvolen, medzi tri žŕdky sa preto po druhý raz v play off postavil 20-ročný Richard Noskovič.

Žiar sa v riadnom hracom čase dokázal trikrát dostať do vedenia, raz aj dvojgólového, víťaz základnej časti sa však zakaždým do duelu vrátil. Väčšiu časť predĺženia boli tvorcami hry „vlci“, no zlomový presný zásah neprišiel ani na jednej strane.

Fínsko Slovensko Craig Ramsay Tomáš Tatar Čítajte aj Ramsay prezradil mená, ktoré prídu na MS: Chcem, aby sa súperom proti nám hralo mizerne

Dramatický zápas tak rozhodol až nájazdový rozstrel. Zatiaľ čo na strane hostí sa nepresadil ani jeden exekútor, za domácich sa presadili švédsky rodák Kevin Gábor i kapitán Viktor Fekiač. V tohtoročnej play off zvládli zverenci Jána Šimka všetky zápasy, ktoré dospeli až do samostatných nájazdov.

Semifinále play off Tipos SHL

HK MŠK Indian Žiar nad Hronom – Vlci Žilina 5:4 pp a sn (2:0, 0:2, 2:2 – 0:0, 1:0) - stav série: 1:2
Góly: 1. Chlepčok (Fekiač), 11. Jakúbek (Gašpar, Fekiač), 48. Jakúbek (Gašpar), 52. Demiters (Jakúbek, Suchý), rozh. nájazd Gábor – 25. Mráz (Koyš), 30. Novák (Jakubík, Mráz), 50. Novák (Melcher), 56. Paukovček (Tibenský, Jakubík). Rozhodovali: Výleta, Rojík – Orolin, Junek, vylúčení: 5:2 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1374 divákov.
Žiar nad Hronom: Noskovič – Pač, Gabri, Kobolka, Ganz, Demiters, Lopejský, Giertl – Gašpar, Fekiač, Jakúbek – Gábor, Suchý, Chlepčok – Tatár, Halama, Magdolen – Rajčan, Šeliga, Čunderlík
Žilina: Tomek – Pohl, Šidlík, Sloboda, Novák, Růžička, Pacalaj, Pišoja, Nahálka – Kluka, Paukovček, Varga – Koyš, Mráz, Macek – Jakubík, Tibenský, Sýkora – Melcher, Bečka, Rehák

Ján Šimko, tréner Žiaru nad Hronom: „Chlapci sú zo železa, ukázali, že svoju kožu lacno nepredajú. Výborný energický úvod, dostali sme sa do dvojgólového vedenia. Zamrzeli nás individuálne chyby, ktorých sa nevieme zbaviť, ale verím, že znovu sme získali priestor, aby sme sa tomu povenovali do zajtrajšieho zápasu. Zlomovým momentom boli vynikajúco zvládnuté oslabenia a stopercentná presilovka. Srdiečkom a túžbou po víťazstve to zvládli chlapci bravúrne. Brankár Noskovič podal výborný výkon. Na to, že doteraz len minimálne zasiahol do play off, tak chlapcov podržal a odmenou mu bolo zvládnuté predĺženie a nájazdy. Opäť klobúk dole pred chlapcami.“

Jarrod Skalde, tréner Žiliny: „Bol to ťažký zápas, oba tímy hrali veľmi tvrdo. Domáci sa dostali do vedenia a museli sme odvracať dvojgólovú stratu. V druhej tretine sme sa vrátili do zápasu a oba tímy mali množstvo príležitostí. Rovnako množstvo príležitostí sme mali aj v predĺžení, ktoré sme mali pod kontrolou. Ale taký je play off hokej, zajtra je nový deň, ten dnešný priniesol víťazstvo súperovi.“ (zdroj: SZĽH)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #HKM Zvolen #HK GROTTO Spišská Nová Ves