Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skrytá zbraň Spišiakov. Košice majú šťastie, že hviezda s veľkým potenciálom zatiaľ spí

Ak nezvládnu dnešný duel, séria za stavu 0:3 sa im bude otáčať už len veľmi ťažko.

09.04.2024 05:43
Košice SNV Foto:
Spišiaci zatiaľ vedú v semifinále nad Košicami 2:0 na zápasy.
debata

Hokejisti majstrovských Košíc musia v treťom súboji semifinálovej série proti Spišskej Novej Vsi zabrať a nájsť recept na defenzívu súpera, ktorá im v druhom zápase nedovolila skórovať.

„Spišiaci hrajú účelne v strednom pásme a opierajú sa o výborné výkony brankára Melicherčíka. Obhajcu trofeje čaká náročná úloha,“ vraví vicemajster sveta z Helsínk 2012 Tomáš Surový.

Vedenie 2:0 pre Spišiakov je pre viacerých prekvapujúce. Aj pre vás?

Nie. Nebude to séria na štyri stretnutia, očakávam šesť až sedem zápasov. Obe mužstvá hrajú výborne, rozhodujú detaily, ktoré Spišská predovšetkým v druhom súboji zvládla lepšie. Košice teraz hrajú doma, musia sa vrátiť do série.

Čo zatiaľ rozhoduje?

Medzi mužstvami nie sú veľké rozdiely. Spišská dobre vykrývala stredné pásmo, bola disciplinovaná, nerobila zbytočné straty na útočnej modrej čiare. Keď súper prehustil stredné pásmo, jej hráči efektívne nahadzovali puky a tak sa dostávali do útočnej zóny.

Stanislav Škorvánek Čítajte viac Líšky v pasci. Konflikt v kabíne? To nebudem komentovať! Škorvánek hľadá recept, ako zastaviť nitriansky valec

Prečo Košice zatiaľ nevedia nájsť spôsob hry, s ktorým dominovali proti Slovanu?

Spišská má veľmi dobré mužstvo, je v laufe, doma hrá výborne. Kvalitu potvrdzuje v druhej sezóne za sebou. Ak ju porovnáme s tohtoročným Slovanom, určite má lepší tím. Je na hráčoch Košíc, aby doma dorovnali sériu. Môžu profitovať aj z toho, že sú zvyknutí na širšie klzisko v Steel Aréne.

Dokáže meter-dva v rozmeroch urobiť taký rozdiel?

Pre laika sa to možno nezdá, ale áno. Hráč má viac priestoru na prácu s pukom, rozohrávku či odkorčuľovanie. Je to rozdiel a tento aspekt sa môže ukázať aj v taktických zámeroch. Je na tréneroch, či taktiku prispôsobia aj rozmerom klziska.

O Spišskej sa vravelo, že jej slabinou môže byť post brankára, ale Marcel Melicherčík je zatiaľ proti. Ako hodnotíte jeho výkony?

Chytá výborne. Zodpovedne mu pomáhajú spoluhráči pred ním. Košičanom nedáva príležitosť na dorážky a navyše výborne číta hru, keď predovšetkým v druhom zápase likvidoval šance súpera už v zárodku.

Áno, pre každý tím je výhoda mať dvoch vyrovnaných brankárov, môžu prísť zranenia či iné komplikácie. Ale zatiaľ platí, že Spišská sa môže o jeho výkony jednoznačne oprieť.

Marcel Melicherčík v drese Spišskej Novej Vsi. Foto: fb hckosice.sk
melicherčík Marcel Melicherčík v drese Spišskej Novej Vsi.

Zaujal vás okrem neho ešte niekto individuálnymi výkonmi?

Páči sa mi, ako hrajú Kerbashian, Archambault a ďalší tradiční lídri Spišskej. Pre majstra je pozitívne, že zatiaľ „spí“ Martin Bakoš. Myslím to v dobrom, v doterajších dvoch zápasoch ešte neukázal svoj potenciál. Keď sa „preberie“, tím z toho bude profitovať. Pre Spišiakov je to veľká skrytá zbraň. Medzi ich dôležitých hráčov patria aj Róbert Džugan či Braňo Rapáč.

Nevidíte ich v štatistikách produktivity, ale predovšetkým v play off sú veľmi platní pre mužstvo. Či už je to v predbránkovom priestore alebo pri defenzívnych činnostiach. Košice majú vyvážené mužstvo, kvalitných legionárov dopĺňajú skúsení Slováci. Spomeniem mená ako Bartánus, Chovan, Fejes, Pollock či brankársku dvojicu Riečický, Janus. Bude dôležité aj to, akú taktiku zvolia tréneri do tretieho zápasu.

Môže byť kľúčový, Spišská v prípade výhry vybojuje postupový mečbal. Pomôže Košiciam vyrovnať sa s tlakom fakt, že majú skúsené mužstvo?

Ak prehrávate 0:2 a idete domov, tretí zápas by ste mali získať. Pre Košičanov bude dôležité, aby vybojovali výhru a vrátili sa späť do série.

Niečo podobné urobili Michalovce v nedeľu v Nitre. Domáci budú pod tlakom, čo môže byť voda na mlyn pre Spišiakov. Nemusia sa nikam ponáhľať, môžu hrať s pokojnejšou mysľou, pretože aj keby v utorok prehrali, stále sa séria pre nich vyvíja priaznivo.

Priaznivci Novej Vsi vytvorili v oboch zápasoch parádnu atmosféru. Je teraz rad na fanúšikoch HC, aby naplnili Steel Arénu?

Štadión v Spišskej je menší ako košický, dá sa povedať, že „akustický“, pretože ak je naplnený, je tam poriadny hukot. V podstate to isté ako v Nitre. Publikum v play off vie preklopiť emóciu na domácu stranu.

Ale tiež je rozdiel, či je na 3-tisícovom štadióne tritisíc ľudí alebo do 8-tisícovej haly ako je Steel Aréna príde päťtisíc fanúšikov. Verím, že košickí prídu podporiť svoje mužstvo v čo najväčšom počte.

02. Craig Ramsay Čítajte viac Šatan s Ramsaym nominovali. Verdikt o hráčoch z KHL? Vyjadril sa asistent trénera

Sériu sledujete v pozícii televízneho spolukomentátora. Našli ste sa v práci s mikrofónom?

Ale áno, baví ma to. Robil som to už aj vlani, je to zaujímavé. Buď som v štúdiu alebo priamo na štadióne, kde môžete precítiť emóciu s divákmi.

Čo obnáša príprava na živý prenos?

Nič špeciálne. S niektorými z aktérov som ešte hrával, väčšinu ostatných poznám. Vždy je dobré, keď sa vám podarí komentovať celú sériu, pretože viete, čo sa deje v jednotlivých zápasoch a poznáte súvislosti.

Dočkali ste sa pochvaly od bývalých spoluhráčov či kolegov v štýle: „Tomáš, dobre ti to ide, rád ťa počúvam?“

Je to ako vždy – niekomu sa to páči, inému nie. Platí pravidlo, ako počas hráčskej kariéry – nečítať diskusie na sociálnych sieťach. Čo sa týka hráčov, ich nezaujíma, kto komentuje zápasy.

Tomáš Surový ako kapitán Banskej Bystrice s... Foto: TASR, Dušan Hein
SR Hokej TL Finále B. Bystrica Nitra surový Tomáš Surový ako kapitán Banskej Bystrice s majstrovskou trofejou po finále 2019.

Peter Kúdelka, ktorému ste v Michalovciach robili asistenta, komentuje aj zápasy Dukly a niektorí fanúšikovia mu ako bývalému koučovi „líšok“ vyčítajú zaujatosť. Trúfli by ste si komentovať zápasy klubu, v ktorom ste nedávno pôsobili?

Práve preto ich nekomentujem.

Na záver otázka, ktorú sa pýtame aj iných expertov: S výhľadom na májové MS, ktorého hráča či hráčov z extraligy by mal Craig Ramsay zobrať do Česka?

Odpoviem veľmi stručne – Stanislava Škorvánka, najlepšieho brankára extraligy.

Najlepší tím histórie NHL z európskych hokejistov Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o najlepších...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #extraliga #semifinále #HC Košice #Play Off #HK Spišská Nová Ves