Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Jágra k Ficovi. Kauza Hudáček ukazuje, že politika do športu skrátka patrí, píšu Česi

Politické prekáračky, ktoré sprevádzali jeho transfer na trati Spišská Nová Ves - Kladno - Frankfurt, ignoruje. V novom pôsobisku sa mu darí a patrí medzi najlepších hráčov v tíme.

24.01.2024 18:11
Hudáček Spartak Foto:
Július Hudáček pôsobil počas kariéry aj v Spartaku Moskva.
debata (23)

Brankár Július Hudáček má za sebou náročné obdobie, za ktoré si svojím spôsobom môže sám.

Na rozdiel od väčšiny hokejistov z Európy, ktorí na znak odsúdenia ruskej agresie na Ukrajine súťaž bojkotujú, neváhal a v minulej sezóne si to opäť namieril do KHL.

S ruskou súťažou má bohaté skúsenosti. Debutoval v nej už pred dekádou, keď odchytal jeden zápas za Sibir Novosibirsk.

Po anabáze vo Švédsku sa do KHL vrátil, obliekal dres Severstaľu Čerepovec. Najdlhšie a najúspešnejšie pôsobenie mal v Spartaku Moskva, kde chytal tri sezóny.

V rámci KHL hral aj za Dinamo Riga, kde skončil po začatí vojny a potom, už v čase vojnového konfliktu na Ukrajine, obliekal dres kazašského klubu Barys Astana.

hudáček Čítajte viac Nazývame sa bratmi, pre KHL si však Česi a Slováci nadávajú. Hudáček? Zastal som si ho, ale teraz s ním nesúhlasím

Za Barys odchytal posledný súťažný zápas v marci a odvtedy bol bez práce.

Ak by bývalý reprezentačný gólman, ktorý ukončil kariéru v národnom tíme po MS 2021 po tom, ako vo štvrťfinále nedostal šancu chytať proti USA, prestúpil do Frankfurtu priamo, všimli by si to len ortodoxní hokejoví fanúšikovia.

Jeho krátka anabáza v Kladne však spustila slovnú vojnu medzi dvoma tábormi.

Na jednej strane je skupina, ktorá Hudáčkovi vyčíta pôsobenie v KHL aj po začatí agresie Rusov na Ukrajine. Hokejová liga otvorene podporuje Putinov režim a je dlhodobo nástrojom vojnovej propagandy.

Oponenti zase tvrdia, že kariéra hokejistu je krátka a že každý hráč si môže ísť zarábať tam, kde uzná za vhodné.

Július Hudáček v drese Sparty Praha. Foto: ČTK / Paprskář Pavel
hudáček Július Hudáček v drese Sparty Praha.

K prvej skupine patrili aj fanúšikovia Kladna, ktorí pohrozili vedeniu, že ak slovenský gólman zostane v klube (stihol jeden zápas ako náhradný brankár), stretnutia Rytierov budú bojkotovať.

„Majte názor, aký chcete, ale my ako "Haldaři“ sa zásadne vymedzujeme proti podpísaniu hráča J. Hudáčka, a ako aj prijatím hodnôt, ktoré tento hráč reprezentuje. Pre nás je česť, názorová konzistentnosť a zmysel pre spravodlivosť viac, ako pár bodov v tabuľke a momentálny osobný prospech,“ vyjadrili sa fanúšikovia.

Hrajúci majiteľ Kladna, ktorou je česká hokejová ikona Jaromír Jágr, nemal na výber.

S Hudáčkom, ktorého angažovanie kritizovali viacerí české hokejové osobnosti, rozviazal zmluvu. Slovenský gólman zinkasoval štedré odstupné a putoval do Frankurtu.

Téme sa nedávno venoval aj český spoločenský týždenník Reflex a prišiel so zaujímavou informáciou.

Július Hudáček Čítajte viac Legendárny český komentátor o Hudáčkovi: Na podpore Ruska sa podieľal, hoci nevedomky. Šatan má na KHL rovnaký názor ako Fico

„Keď Frankfurt predstavil Hudáčka ako posilu, dal si Jágr na svoj instagramový profil koláž novinárov a komentátora, bývalého hokejistu Milana Antoša, ktorí kritizovali Hudáčkov dvojdňový angažmán. Slávna 68 však príspevok po chvíli zmazala,“ píše Reflex.

Český magazín pripomenul aj slová slovenských politikov, ktorí sa vyjadrili k situácii okolo Hudáčka.

„Rozhodol sa odísť z ruskej ligy, ale v snahe dohodnúť sa na pôsobení v českej lige bol vystavený bezprecedentným útokom a obviňovaniu z podpory ruskej agresie. Všetkým ľuďom, ktorí vás nezmyselne a pokrytecky obviňujú, to Július, prepáčte,“ vyjadril sa predseda parlamentu a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini.

Július Hudáček v akcii v stretnutí proti... Foto: ČTK / imago sportfotodienst / BEAUTIFUL SPORTS/Gawlik
Július Hudáček Július Hudáček v akcii v stretnutí proti Straubingu.

Pridal sa aj premiér Robert Fico: „Je mi ľúto, čo sa stalo známemu športovcovi. Zásadne odmietam takéto zaobchádzanie. Nikdy by som nevťahoval športovcov do špinavých politických hier. Pán Hudáček, aj ja sa ospravedlňujem.“

„Dvojdňový angažmán slovenského brankára v Kladne vyvolalo odozvu, ktorú český hokej dlho nespoznal. Predovšetkým sa ale opäť potvrdila jedna vec, že politika do športu skrátka patrí. A to platí nielen pre Júliusa Hudáčka či Jaromíra Jágra, ale aj pre všetkých ostatných,“ zakončuje Reflex.

Hudáček bude v akcii opäť na konci týždňa. Frankfurt čakajú dva zápasy – v piatok nastúpi na ľade Schwenningeru a v nedeľu doma proti Wolfsburgu.

„Levom“ aktuálne patrí v tabuľke 11. miesto, na desiatu priečku, ktorá zaručuje účasť v baráži o play off, strácajú dva body.

Kluby NHL s najvyššou hodnotou + top hráči Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
Okrem hodnoty sa v dozviete aj meno najlepšie...
23 debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #hokej #Frankfurt #Július Hudáček #DEL #Kladno