Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovanistov odprevadili do play off stovky fanúšikov

Mohutné "My sme tu doma" znelo v nedeľu vyše tisíc kilometrov od slovenských hraníc. Hokejistov Slovana Bratislava odprevadili v Rige do play off stovky fanúšikov.

17.02.2013 18:59
riga-fans1 Foto:
Fanúšikovia Slovana Bratislava na zápase v Rige.
debata (6)

V hľadisku Riga Areny ich bolo dobre vidieť i počuť. Do hlavného mesta Lotyšska pricestovali asi štyri stovky priaznivcov slovenského majstra. Väčšina z nich v dvoch lietadlách, ktoré vypravil fanklub, ďalší po vlastnej osi autami či minibusmi, niektorí prileteli dokonca z Londýna.

Do Rigy vyrazila aj partia z Jarovníc – otec brankára Jaroslava Janusa František so starším synom (tiež Františkom) a ďalšími dvoma spolucestujúcimi. V ruke zvieral malý ruksak, v ktorom prevážal novučičkú brankársku masku z dielne chýrneho švédskeho hokejového umelca Davea Gunnarssona. "Ale neviem, či v nej Jaro nastúpi už v Rige, alebo až v play off,“ dodal Janus senior.

František Janus s novou brankárskou maskou,... Foto: Boris Vanya
janus-maska2 František Janus s novou brankárskou maskou, ktorú odniesol synovi do Rigy.

V Bratislave chodia Janusovci na KHL pravidelne, za hranice cestovali prvýkrát. "Teším sa na atmosféru, lebo aj Dynamo má dobrých fanúšikov,“ vravel František Janus. Na syna je hrdý, bol sa na neho pozrieť aj v Amerike. Na dôkaz sňal z hlavy šiltovku s množstvom odznakov – klubových, aj reprezentačných. "Tento je z Erie, tento z Norfolku. Tamten dali Jarovi Nemci, ďalší zasa Kanaďania…“ Janus senior verí, že raz uvidí svojho syna aj v NHL. "Držíme mu place, aby sa mu splnil sen. Rišovi (Pánikovi) to už vyšlo. Veľmi nás to teší, aj Jaro mu stále fandí,“ dodal František Janus.

„Poďme všetci Slovan,“ hučal kotol hosťujúcich fanúšikov v zápase s Dynamom. "Som nadšený, koľko sa nás nazbieralo,“ pochvaľoval si šéf fanklubu Verní Slovanu Rastislav Mačica.

"Myšlienka vypraviť početnú skupinu fanúšikov do Lotyšska vznikla ešte v októbri. Po obrovskom záujme o zájazd do Prahy sme uvažovali, kam by sme mohli vycestovať, aby to bolo pre fanúšikov čo najdostupnejšie – vzdialenosťou, aj finančne. Voľba padla na Rigu. Až potom sme zistili, že to bude posledný zápas základnej časti. Teoreticky mohol byť rozhodujúci v boji o postup, ale aj nie. Ľudia to nemohli dopredu vedieť a napriek tomu si zájazd kúpili. Rozbiehali sme sa pomalšie, boom vypukol po Novom roku, keď sme museli objednať aj druhé lietadlo, ktoré sa vypredalo v priebehu dvoch-troch dní.“

Zverencov trénera Rostislava Čadu povzbudzoval v Rige aj Pezinčan Miroslav Sienka. "Šiel som do dôchodku a hľadal som niečo, čomu by som sa mohol venovať. Tak som si vybral hokej a kúpil som si permanentku. Chodím na zápasy celú sezónu a som nadšený, že Slovanu úžasne vyšla. Navyše vďaka výluke v NHL sme videli v Bratislave špičkových hráčov. Zájazd do Rigy som si kúpil aj z vďačnosti, že hráči v žiadnom zápase neoklamali fanúšikov, ale hrali naplno a so srdcom. Liga má dobrú úroveň a atmosféra na KHL je úžasná. Prispieva k tomu aj kultúrne prostredie na štadióne, ľudia sa mu prispôsobili.“

Pre mnohých belasých fanúšikov bola Riga inšpiráciou. O dva dni sa chystajú na východ znovu. Tentoraz do Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba