Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ak je hráč draftovaný, nič to neznamená. Skutočná drina sa začína až teraz, varuje Sýkora mladších kolegov

V strede týždňa si pozrel, ako sa darilo mladším krajanom na vstupnom drafte zámorskej NHL a potom finišoval s balením na ďalšiu cestu do New Yorku.

01.07.2023 08:36
757666460 Foto:
Adam Sýkora.
debata

Adama Sýkoru (18) čaká prvá plnohodnotná sezóna v zámorí, počas ktorej si chce vybudovať pevnú pozíciu na farme NY Rangers v Hartforde.

„Na NHL ešte nemyslím. Plánujem skôr malé kroky, jeden po druhom. Trpezlivosť mi nechýba,“ vraví šikovný útočník.

Adam Gajan Čítajte viac Historické momenty. Najvyššie draftovaným brankárom je Slovák, Gajana si vybralo Chicago

Takto pred rokom ste sedeli v hľadisku montrealskej haly a čakali, ktorý klub NHL si vás vyberie na drafte. Ako si na to spomínate?

Krásne momenty, doprial by som ich každému hokejistovi. Pociťoval som aj stres, lebo vopred nepoznáte pozíciu a ani klub, ktorý si vás vyberie. Ale draft je len začiatok cesty.

Ak je hráč draftovaný, nič to neznamená. Záleží na každom, ako sa s tým popasuje a čo ukáže v ďalšom priebehu kariéry. Skutočná drina sa začína až po drafte.

Aké to bolo, keď ste prvýkrát vstúpili do kabíny Rangers medzi najväčšie tímové hviezdy?

Na začiatku som bol z toho celkom „paf“. Aj na prvých tréningoch som bol nervózny, predsa len, korčuľovali okolo mňa hviezdy svetového hokeja. Postupne som sa však upokojil, všetko zo mňa opadlo a užíval som si každú sekundu na ľade.

Dalibor Dvorský Čítajte viac Dvorský nadviaže na slovenské legendy. Čo o ňom hovoria v St. Louis?

Postarala sa o vás česko-slovenská úderka z New Yorku?

Áno, Jaroslav Halák i Filip Chytil mi boli veľmi nápomocní, zobrali si ma pod krídla. Pomohli mi najmä mentálne, podporovali ma. Doteraz som im za to vďačný.

Čo vás čaká najbližšie?

Koncom týždňa odlietam do New Yorku, kde sa zúčastním na tzv. rozvojovom kempe. Budú tam aj mladíci, ktorých si Rangers vybrali na tohtoročnom drafte. Kemp poslúži aj na vzájomné spoznávanie medzi hráčmi.

Idem pripravený na sto percent, s túžbou pobiť sa o čo najlepšie miesto v rámci organizácie. Sústredenie potrvá niekoľko dní. Potom by som mal dostať tréningové pokyny, ktorými sa budem riadiť v ďalšej časti letnej prípravy. Pomôže mi tréner Roman Švantner, pod vedením ktorého sa budem pripravovať v Banskej Bystrici. Do zámoria sa vrátim opäť v auguste.

Adam Sýkora v drese HK Nitra. Foto: TASR, Henrich Mišovič
SR Hokej TEL 5.kolo Nitra Michalovce NRX Sýkora Adam Sýkora v drese HK Nitra.

Budete v novej sezóne pomýšľať aj na debut v NHL?

Na to zatiaľ reč neprišla. Nemám sa kam ponáhľať. Plánujem skôr menšie kroky, jeden po druhom. Trpezlivosť mi nechýba. Keď príde šanca na profiligu, chcem byť pripravený na sto percent.

Na farme v Hartforde ste strávili záver minulej sezóny. Čo vám povedali tréneri pred letnou prestávkou?

Vyjadrili spokojnosť s mojou hrou i s tým, ako som sa ukázal. Videli, že som typ hráča, ktorého potrebujú. Patril som medzi najmladších, presadiť sa medzi skúsenejšími hráčmi nebolo jednoduché.

Sezónu ste začali v Nitre. Aký bol skok z extraligy do AHL?

Hlavný rozdiel je samozrejme vo veľkosti klziska. Na menšom ľade máte na všetko menej času. Treba mať hlavu stále hore a dávať pozor, čo sa deje okolo vás. AHL už nie je liga len pre bitkárov, pôsobí v nej veľa kvalitných hráčov.

Je to fyzická súťaž, veľa sa tam hrá do tela, dohrávajú sa takmer všetky súboje. V Hartforde som našiel skvelé podmienky. Klub má množstvo trénerov, neustále sa vám venujú – na ľade či na suchu. Aj kolektív ma zobral medzi seba bez problémov, z čoho som mal veľmi dobrý pocit.

09. Tomáš Tatar Čítajte viac Tatar si opäť vyskúša voľný trh, nové pôsobisko si bude hľadať aj Halák

Má najmladší hráč v tíme iné povinnosti v zámorí ako na Slovensku?

Je ich menej, keďže je o nás výborne postarané a klub má takmer na všetko ľudí. Ale áno, ak treba po tréningu pozbierať puky, som pripravený. Rovnako aj upratať autobus po návrate zo zápasu, zobrať odpadky po spoluhráčoch a podobne. To mi zostalo, nemám s tým problém.

Užíva si mladík život v zámorí bez rodičovského dozoru?

Priznávam, že je to iné. Rodičia mi chýbali a budú aj teraz, keďže v tejto sezóne budem v Amerike sám dlhšie. Ale stále som s nimi v kontakte, čiže dá sa to vydržať. Máme skvelý vzťah, sú mojimi najväčšími oporami v živote.

V závere sezóny vás čakali maturity na Slovensku. Nerobili vám Rangers problémy s uvoľnením na cestu domov?

Nie, rešpektovali moje rozhodnutie, pretože vedia, že vzdelanie je pre mňa dôležité. Vyprevádzali ma s tým, že mi držia palce.

Ako dopadli maturitné skúšky?

Výborne. Spravil som ich na samé jednotky, takže veľká spokojnosť.

Adam Sýkora na tenisovom turnaji Empire Media... Foto: Milan Hutera / Empire Media Cup 2023
3 empire Adam Sýkora na tenisovom turnaji Empire Media Tennis Cup 2023.

Aké témy ste si vybrali?

Maturoval som z účtovníctva, marketingu, zo slovenčiny a z angličtiny. Zo slovenského jazyka som si vybral syntax, určovanie vetných členov a autorskú prózu s motívom „Kufor na sny“. Dobrá téma, sadla mi.

Je náročnejšia letná príprava na suchu alebo učenie sa?

Nebolo jednoduché skĺbiť štúdium a tréningy. Aj keď som pôsobil v Amerike, dopoludnia som šiel na tréning a popoludní sa venoval učebniciam. Keď som sa vrátil na Slovensko, všetko som si už len zopakoval. Ak by som si mal vybrať, tak učenie je ťažšie. (úsmev)

Sledovali ste výkony reprezentácie na MS v Lotyšsku?

Samozrejme, vtedy išlo učenie bokom. Chalanom som držal palce, škoda, že z toho nebola účasť vo štvrťfinále. Pred šampionátom som bol v kontakte s vedením tímu. Povedali mi, že tento rok si vybrali iných hráčov, ale že nemusím byť sklamaný, do budúcnosti so mnou počítajú.

Craig Ramsay Čítajte viac Ramsay pokračuje, Šatan odkazuje: Nikoho nebudeme prosiť

Vlani ste štartovali na šampionáte vo Fínsku pod vedením Craiga Ramsayho. Čo vravíte na to, že pokračuje vo funkcii hlavného kouča?

Výborná správa. Craig je skvelý tréner, posunul v kariérach predovšetkým nás, mladých hráčov. Som rád, že pokračuje minimálne jeden rok, mohol by aj dlhšie.

Budúci rok sú MS v Česku. Je to veľké lákadlo pre hráčov?

Jednoznačne. Už teraz to mám v hlave. Nepochybujem, že slovenskí fanúšikovia vytvoria v Ostrave fantastickú atmosféru. Urobím maximum, aby som sa dostal do tímu. Počas sezóny mi to bude slúžiť ako extra motivácia a verím, že aj vďaka tomu predvediem dobré výkony.

Naše hodnotenie hokejistov na MS 2023 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Hokejisti Slovenska získali na MS 2023 v...
debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #NHL #AHL #New York Rangers #Adam Sýkora