Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žltý Dán chodí na dopingové kontroly ako na klavír. Je plachý, veľa z neho nedostanete, no nehovorte mu, že je arogantný

Bol to najťažší deň na tohtoročnej Tour de France. A ak Jonasa Vingegaarda nepostihne žiadna športová tragédia, potom sa v nedeľu stane jej víťazom.

20.07.2023 12:00
Jonas Vingegaard Foto:
Jonas Vingegaard počas kráľovskej etapy na Tour de France 2023.
debata (2)

Vo včerajšej etape nadelil svojmu hlavnému rivalovi – Tadejovi Pogačarovi – takmer šesť minút minút. Jeho náskok má po 17. etapách dovedna viac ako sedem a pol minúty.

Stredajší deň s cieľom v alpskom Courcheveli, ktorý bol tesne za ikonickým Col de la Loz, ovládol Rakúšan Felix Gall z tímu AG2R Citroën.

O všetkom sa rozhodlo na záverečnom stúpaní, kde Pogačar nečakane do vysielačky svojim tímovým šéfom oznámil: „Hotovo. Som mŕtvy.“ Od tej chvíle sa mu Vingegaard vzďaľoval a svoj už beztak solídny náskok navyšoval.

Za normálnych okolností je nemožné, aby ho Slovinec vo zvyšných štyroch etapách zlikvidoval.

790305087 Čítajte viac Vingegaard uštedril Pogačarovi K. O. Kráľovskú etapu na Tour ovládol Rakúšan Gall

Zo stresu ochorel

Vingegaard to má jednoducho pod kontrolou. Pritom len pred niekoľkými rokmi bol z neho uzlík nervov. Stačí si pripomenúť jeho debut medzi profesionálmi v roku 2019. Hotová katastrofa.

„Bol naozaj plachý a poriadne nervózny,“ spomína športový riaditeľ holandského zoskupenia Jumbo-Visma Frans Maassen. „Išiel som na jeho prvé preteky Ruta del Sol – zo stresu tam ochorel. Bol najhorším mužom v pelotóne. Vypadol z neho len jeden pretekár. Jonas!“

Pohľad do výsledkov? Posledné 128. miesto. „Podarilo sa mu však dôjsť do cieľa a o niekoľko dní neskôr bol medzi desiatimi najlepšími jazdcami v ťažkom stúpaní,“ hovorí Maasen. „Už vtedy ste videli, že je to zvláštny chlapík. So stresom si však nevedel poradiť.“

V tej istej sezóne – na pretekoch Okolo Poľska – sa Vingegaard dostal do vedenia po víťazstve v predposlednej etape. Nasledujúci deň kvôli tlaku nedokázal nič zjesť, „vybuchol“ a klesol na 26. miesto.

„Veľká zmena nastala po druhom mieste v Baskicku (2021). Skončil tam za Primožom Rogličom a pred Pogačarom,“ pokračuje Maassen. „Primož vtedy povedal: ,Jonas, ty môžeš vyhrať aj Tour.' V jeho hlave sa toho veľa zmenilo. Zlepšil sa. Keby ste videli jeho čísla. To, čo dokáže, je neuveriteľné.“

Nakoniec, počas utorkovej časovky aj sám zapochyboval. Počítač pripevnený na riadidlách mu hádzal také numerá, ktorým sám nechcel veriť.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

Volal priateľke

Podľa Maassena je za Vingegaardovým prerodom manželka Trine Marie Hansenová. Dodáva mu vraj extra sebavedomie. Sama o ňom tvrdí, že je „tak trošku tajuplný a veľmi plachý“.

Vingegaard je typický Severan. Veľa toho nenarozpráva. Nie je výstredný, nepotrebuje byť stredobodom pozornosti. Má rád svoje súkromie – najlepšie, keď nie je na očiach verejnosti.

Nie je ako Pogačar. Povahovo, ani štýlom súperenia.

Slovinec sa neustále usmieva, nebráni sa rozhovorom, chce vyhrať všetko – od Miláno – San Remo, Okolo Flámska, až po Tour de France.

Vo Francúzsku je to akási bitka introverta s extrovertom. Tichý zabijak sa postavil šoumenovi. „Možno nie je fér porovnávať ho s Tadejom. Slovinec je taký sympatický,“ tvrdí Michael Rasmussen, bývalý pretekár.

Vingegaardov bývalý parťák Mike Teunissen s ním býval na prvom tréningovom kempe v jednej izbe. Pre portál Velo opísal Dánovu povahu.

„Ten rozdiel je šialený. Vtedy to bol naozaj hanblivý chalan. Jednoducho bol ticho,“ spomína si Teunissen. „Neustále volal svojej priateľke. Čokoľvek som povedal, vypočul ma, no z neho som nedostal von nič.“

Vingegaardovi vraj svedčalo aj to, že v stajni jazdil v tieni hviezdneho Rogliča. V tímovej hierarchii sa posúval nenápadne. „Jonasa nechávali v tieni, aby sa mohol vyvíjať pomerne jednoduchým spôsobom,“ pripomína Teunissen.

06. Sagan Čítajte viac Keby sa Sagan volal "Krkovička"... Na ambasáde v Paríži mi vraveli, že aj médiá sa k nemu zmenili

Tichý a plachý

Vedúci pretekár Tour nezhadzuje masku ani počas tlačových konferencií, píše Velo. „Je ťažké vyvolať reakcie, ktoré by dovolili doňho nahliadnuť. Až príliš často reaguje krátko, zdvorilo, no s úsmevom.“

Víťaz Tour z roku 2010 Andy Schleck pre L'Equipe povedal: „Jonas je veľmi plachý, veľa nerozpráva, nikdy veľa neprezradí. Vyžaruje určitú formu arogancie.“ Vingegaarda tieto slová predsa len nenechali chladným.

„Myslím si, že opisovať ma ako arogantného je možno to najmenej, čo som… Ako som na tom ako človek? Som pokojný, nepovedal by som, že som hanblivý a nerozprávam sa s ľuďmi. Rečním s chalanmi z partie, možno len nie som ten, kto kričí najhlasnejšie.“

Rasmussen vidí svojho krajana takto: „Jonas zostáva verný sám sebe. Nie je to predstieranie. Nezáleží mu na tom, koľko má sledovateľov na sociálnych sieťach.“

Nikto si nevšimol jeho talent hneď na začiatku. Pri pohľade do minulosti sa však často vyskytujú rôzne anomálie v životoch budúcich víťazov Tour. Bradley Wiggins, bývalý traťový špecialista, zbožňoval pivo.

Jeho krajan Chris Froome bol „zvláštnou a nesúrodou bábkou, ktorá prišla z Kene bez výraznejších výsledkov. Vingegaard je zasa bývalý obchodník s rybami, ktorý sa stal šampiónom,“ pripomína francúzsky denník Le Monde.

Sagan Cavendish Čítajte viac Sagan už riskovať život nemusí. Cavendish? Slováci sa v ňom mýlia, je úplné zlatíčko

Netreba premýšľať

V roku 2017 dánsky televízny kanál zverejnil, ako 20-ročný cyklista pripravuje debny s rybami vo veľkej továrni v prístave Hanstholm. V tom čase Vingegaard prerušil štúdium a zlomená stehenná kosť ho na niekoľko mesiacov odstavila aj od športu.

Hoci o sebe tvrdí, že nerád vstáva skoro ráno, šichta sa mu začínala už o šiestej. Prácu mu našiel jeho cyklistický priateľ Michael Valgren. „Pre nás cyklistov to nebola ideálna práca, museli ste stáť celé hodiny v pekne chladnej miestnosti,“ opisoval pre Cycling Weekly.

Vingegaard dva roky rozdeľoval svoj život medzi rannú továreň a popoludňajší tréning. „Na tejto práci je niečo uvoľňujúce. Netreba premýšľať o tom, čo robíte, stačí triediť ryby,“ povedal Dán pre Vélo Mag.

V tejto chvíli Vingegaard tiež veľa rozmýšľať nemusí. Stačí nespúšťať z očí Pogačara. O ostatné sa už postaral.

Ako na klavír

Nad jeho výkonmi zostáva mnohým hlava stáť. Aj preto sa čoraz viac vynárajú pochybnosti nad tým, či si dánsky jazdec predsa len nejakým spôsobom nepomáha.

Na pochybnosti o výkonoch lídra Jumbo-Visma zareagovala jeho stajňa oznámením, že za posledné dva dni podstúpil štyri antidopingové skúšky. Testovaný podľa svojho tímu bol aj hodinu pred štartom kráľovskej 17. etapy, v ktorej výrazne ušiel Pogačarovi.

Jonas Vingegaard Čítajte viac Tour je zrejme rozhodnutá, ale čo by bolo v prípade remízy? Na prelomenie nerozhodného stavu existujú tri pravidlá

„Bolo to už štyrikrát za dva dni. Sme s tým úplne v pohode. Žiadali sme Medzinárodnú cyklistickú úniu (UCI), aby takto konala,“ povedal agentúre Reuters hovorca Jumbo-Visma.

Antidopingový test, ktorý od roku 2021 vykonáva medzinárodná testovacia agentúra ITA, pred štartom 17. etapy podľa Reuters podstúpil aj Pogačar a jeho kolegovia z tímu UAE Emirates.

Počas Tour musí na skúšku každý deň vždy vedúci jazdec priebežného poradia a víťaz etapy. Vingegaard deň pred kráľovskou etapou ohromil aj výkonom v časovke, ktorú vyhral o takmer dve minúty pred dvojnásobným šampiónom Pogačarom.

Obe hlavné hviezdy Tour čelili v minulých dňoch otázkam, čo hovoria na pochybnosti o svojich výkonoch.

„Aby som bol úprimný, ten skepticizmus úplne chápem. Musíme byť skeptickí, vzhľadom na to, čo sa dialo v minulosti, inak by sa to opakovalo,“ povedal Vingegaard na tlačovej konferencii.

„Jazdíme rýchlo. Každú etapu ideme naplno a je to drina. Ale chápem ľudí, ktorí kladú otázky kvôli tomu, čo sa stalo v minulosti,“ doplnil Pogačar v narážke na dopingové škandály z predchádzajúcich ročníkov Tour.

Výroky o Saganovi zahrejú Slovákov pri srdci Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je obdivovanou cyklistickou...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jonas Vingegaard #Tour de France 2023