Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan už riskovať život nemusí. Cavendish? Slováci sa v ňom mýlia, je úplné zlatíčko

Po ukončení aktívnej kariéry pri cyklistike zostal a nadnesene sa dá povedať, že sa mu darí ešte lepšie ako v sedle.

11.07.2023 05:45
Sagan Cavendish Foto:
Peter Sagan a Mark Cavendish na Tour de France 2016.
debata (2)

Martin Velits má s bratom – dvojčaťom Petrom úspešnú firmu na výrobu cyklooblečenia a doplnkov. Keď mu to podnikateľské aktivity dovolia, venuje sa komentovaniu Tour de France ako televízny expert.

„Tour je zatiaľ veľmi zaujímavá, žiadna nuda. Stále verím aj Petrovi Saganovi, že zažije úspešnú rozlúčku s Tour,“ vraví bývalý majster Slovenska v časovke a účastník deviatich Grand Tour.

Sagan zatiaľ nie je príliš viditeľný. Má to pri zvyšujúcej sa konkurencii čoraz ťažšie?

Je to tak. Nemal to ľahké ani v najlepších rokoch, ale vtedy vyčnieval výkonnosťou, skúsenosťami i motiváciou. Napriek tomu to u neho stále vidím optimisticky. Verím, že si nájde etapu, ktorá mu bude vyhovovať a popasuje sa v nej o víťazstvo. Je pochopiteľné, že teraz sa nejde nasilu „lakťovať“ do špurtov, keď vidí, že rýchlostne na najlepších nemá.

Nemá zmysel riskovať život na poslednej Tour. Držím mu palce, aby sa mu ešte podarilo nejaké pekné umiestnenie. A aj keby nie, tak je to úplne v poriadku. Nech si urobí Tour takú, akú chce on či jeho tím. Aký z toho bude výsledok, je v konečnom účtovaní druhoradé.

Sagan zelený Čítajte viac Už nesmie toľko vyhrávať! Suverén zo Slovenska deptal rivalov, nezastavil ho ani „anti-Sagan“ systém

Ozvali sa hlasy, že Sagan premeškal ideálny moment na ukončenie kariéry. Súhlasíte?

Určite nie. Pre každého jazdca je ideálny moment v iný čas. Urobil to presne tak, ako to cítil. Stále má čo ponúknuť. Môžeme byť radi, že Peter tam je a že ho môžeme sledovať na jeho poslednej Tour.

Pred štartom povedal, že najviac si užil svoju prvú Tour v roku 2012. Dá sa to vôbec – užiť si trojtýždňovú drinu v sedle?

Fyzicky je to veľká námaha. Ale áno, Tour si môžete aj užiť. Sú tam úžasní fanúšikovia, krásne prírodné scenérie.

Nemám insajderské informácie z tímu TotalEnergies, ale som presvedčený, že Peter nie je pod výsledkovým tlakom tak, ako v minulosti, a môže ísť do etáp s ľahkosťou. Je rodený víťaz, má rád súťaženie a verím, že ešte niečo pekné dokáže.

Bývalí cyklisti a úspešní podnikatelia. Peter a... Foto: cc.cz
Peter Martin Velits Bývalí cyklisti a úspešní podnikatelia. Peter a Martin Velitsovci.

O čo – okrem cyklistických vecí – prichádza tento šport s jeho odchodom?

Je to normálny cyklus, aj v živote. Starší odchádzajú, mladší prichádzajú. Aj cyklisti majú svoju životnosť. Peter mal krásnu kariéru, úspechy dosahoval už od mladého veku. Preto si môže dovoliť skončiť už teraz, hoci niekomu sa to môže zdať v 33 rokoch priskoro.

Nemusí ťahať do štyridsiatky, vybojoval mnoho skvelých výsledkov. Na jeho miesto prichádzajú nové hviezdy, ktoré tiež robia úžasné veci. Či už je to Wout van Aert alebo Tadej Pogačar. Niektorí sú bezprostrednejší, iní zase väčší šoumeni, hoci možno nie takí ako Sagan.

Peter ukázal cestu, že cyklistika sa dá robiť aj s kusom šoumenstva. Bol a bude inšpiráciou pre jazdcov, ktorí pôsobia navonok extrovertnejšie.

Najkrajší bicykel na Tour de France 2023 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Nádherný na pohľad, pekelne rýchly na ceste....

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Martin Velits #Mark Cavendish