Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keby sa Sagan volal "Krkovička"... Na ambasáde v Paríži mi vraveli, že aj médiá sa k nemu zmenili

Slovenskej cyklistike šéfuje od roku 2011, cestu šampióna zblízka sleduje od začiatku jeho úspešnej kariéry. Sedemkrát sa s Petrom Saganom tešil zo zisku zeleného dresu na Tour de France, videl ho víťaziť na svetových šampionátoch. Peter Privara mu praje, aby svoju poslednú kapitolu na Starej dáme ozdobil želaným výsledkom.

30.06.2023 14:00
06. Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata

„Keby to nevyšlo, nech mu to cinkne na budúcoročnej olympiáde – ak sa tam dostane. Tour si isto užije, patrí medzi legendy ikonického podujatia,“ vraví skúsený funkcionár.

Ktorý moment v súvislosti s Petrom Saganom a Tour de France vo vás zarezonoval najviac?

Bolo ich mnoho, ťažko vybrať jeden špeciálny. S otcom Ľubomírom sme absolvovali všetky parížske oslavy zelených dresov. Keď súťažil za Tinkoff, majiteľ stajne Oleg Tiňkov usporiadal veľkú oslavu na lodi – nechýbali tam ani celebrity.

Bolo vidno, že Peter mal v tímoch, v ktorých pôsobil, líderskú pozíciu. Jeho úspechy sme ešte poriadne nedocenili. Záverečnú etapu s cieľom v Paríži sleduje každoročne miliarda ľudí.

Peťo stál sedemkrát na stupni víťazov v zelenom a videl to celý svet. Celý čas sa hrdo hlásil ku Slovensku – pre našu krajinu to bola obrovská reklama.

Fanúšikom imponovalo, ako zvládol následky pádu na Tour 2018 a dobitý absolvoval záverečné etapy, aby sa napokon tešil v Paríži z ďalšieho zeleného trička. Vnímali ste to podobne?

Určite. Šiel cez veľkú bolesť. V nešťastí mal aj veľké šťastie. Zároveň sa mi vybavia spomienky na pád Marka Cavendisha na Tour 2017, ktorý mal zapríčiniť Peter, za čo ho neskôr diskvalifikovali.

Od začiatku som s tým nesúhlasil, nebola to jeho vina. Bol som špurtér, viem, že od Sagana to nebol úmysel. Lenže nemal šancu. Vtedajší šéf svetovej cyklistiky bol Angličan, k verdiktu prispel aj silný lobbing.

Ozvali sa aj hlasy, že Sagan už organizátorom „liezol“ na nervy svojou dominanciou v bodovacej súťaži…

Niečo na tom bude. Počas záveru sme bývali na slovenskej ambasáde v Paríži. Pamätám sa, ako nám jej pracovníci vraveli, že aj médiá zmenili taktiku voči Saganovi. Najskôr im bol „dobrý“.

Páčilo sa im aj jeho priezvisko, vo francúzštine znie veľmi dobre a je populárne. Francoise Saganová bola obľúbená spisovateľka, Gérard Depardieu a Catherine Deneuveová žiarili v kultovom filme „Fort Saganne“.

Keby sa Sagan volal „Čučoriedka“ alebo „Krkovička“, zrejme by taký populárny vo Francúzsku nebol. (úsmev)

Prezentácia tímov pred štartom Tour de France Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
V Bilbau sa spomínalo na tragicky zosnulého...

Čiže bolo okolo neho až príliš veľa pozornosti na to, že bol „iba“ zo Slovenska?

Presne tak. Sagan najskôr Francúzom vyhovoval. Viete, aké sú veľké krajiny. Aby boli otvorené svetu, raz za čas nechajú vyhrať športovca z malej krajiny – veď každý má rád nečakaných šampiónov.

Ale potom im začalo prekážať, že tamojšie médiá sa nesústredia na domácich jazdcov a viac sa venujú Slovákovi. Uvedomili si, že francúzska cyklistika už dlhší čas neslávila na Tour žiadny prenikavejší úspech a že potrebuje podporu.

Potom ste mohli vidieť, ako francúzske médiá reagovali na Saganovu diskvalifikáciu. Žiadne sa nepostavilo na jeho stranu. Buď zostali neutrálne alebo jeho vylúčenie schvaľovali.

Boli ste pri tom, ako získal prvý zelený dres v roku 2012 a nechýbali ste v Paríži, keď bral zatiaľ posledný v roku 2019. Čo sa za ten čas zmenilo?

Ošiaľ doma na Slovensku z jeho úspechov bol na začiatku väčší. Ďalšie už fanúšikovia i verejnosť brali ako samozrejmosť. Posledné roky si vypočul aj veľa kritiky, pretože už nedosahoval víťazstvá ako na bežiacom páse.

Lenže ľudia rýchlo zabúdajú, že zrejme neexistuje cyklista, ktorý by mal viac ako dekádu takú vyrovnanú výkonnosť. Je logické, že potom príde určitý útlm – fyzický i mentálny. Peter bol lídrom v každom tíme, v ktorom pôsobil. Z toho pramení aj veľký tlak, ktorému čelil.

Sven Nys Čítajte viac Smutné slová cyklistického influencera o Saganovi: Bolí ma, keď vidím špičkového športovca, ako takto zápasí

Ako sa s tým vyrovnával?

Nebolo to jednoduché. Keď jazdil Chris Froome, alebo predtým Lance Armstrong, celý rok sa pripravovali na jedny preteky – Tour de France. Peter musel žiariť na všetkých pretekoch. Či už to boli jarné klasiky, týždňové etapáky či bodovacia súťaž na Tour.

Mal zodpovednosť nielen za seba, ale aj za svoju cyklistickú rodinu. Ak by nebol úspešný, nemohol by mať pri sebe taký početný podporný tím. Keď sa skončila etapa a on musel ísť na stupne víťazov, ostatní jazdci už boli po sprche v hoteli.

Petra pritom čakali mediálne povinnosti či dopingová kontrola. A pred nasledujúcou etapou to isté – ďalší novinári a zástupy fanúšikov. Každý si chcel „ukradnúť“ svoj kus Sagana.

Prekážala mu popularita?

Len vtedy, keď už prekračovala bežné hranice. Keď Froome jazdil na Tour v žltom drese pre lídra pretekov, pri jeho autobuse tiež vyčkávali fanúšikovia, ale pri Saganovom ich vždy bolo viac.

Popularita mohla byť niekedy nepríjemná. Peter sa nemohol v pokoji najesť v reštaurácii, musel používať aj služby osobných strážcov. Ak začínate kariéru, je príjemné, ak sa o vás píše.

Ale ak nemáte okolo seba tím, ktorý vás ochráni, a musíte si potom každý polrok meniť číslo mobilného telefónu, to nie je ideálne. Peter našťastie takýto tím má.

Čo nás na TdF 2023 čaká a neminie Fotogaléria - 35 fotiek Všetky fotky
Slnečnice popri ceste symbolizujú pohodovú...

Čo musí cyklista vedieť, aby sedemkrát vyhral bodovaciu súťaž na Tour?

Sagan je zjav. Skĺbili sa v ňom všetky fyzické a mentálne prednosti, ktorými musí špičkový jazdec vynikať. Narodil sa pod šťastnou hviezdou. Veľakrát nebol v najlepších tímoch. Minimálne v piatich prípadoch rozhodol o zelenom drese vo svoj prospech už v polovici Tour.

Konkurenciu deptal a poriadne ju znechutil. Vyhrať bodovačku nie je len tak. Musíte uspieť v špurtoch, chodiť do únikov, zabrať v ťažkých klasikárskych etapách. V priamej konfrontácii elitných špurtérov nebol vždy najlepší, ale dokázal brať body inde.

To je všestrannosť, ktorá charakterizuje najlepších v bodovacej súťaži. Cavendish má rekordný počet triumfov na Tour, ale ani jednu z etáp nevyhral z úniku.

Na čo sa bude Sagan sústrediť na svojej poslednej Tour v kariére?

Ešte sa presne nevyjadril, ale predpokladám, že zaútočí na etapové víťazstvá. Na zelený dres zrejme nepôjde, skôr si vytipuje etapu, ktorá by mu mala vyhovovať, a pokúsi sa ju vyhrať.

Šancí dostane viacero, či už v dojazdoch, na rovine alebo vo zvlnených etapách. V tíme bude mať aj starých-známych kolegov Macieja Bodnara i Daniela Ossa, na ktorých sa môže spoľahnúť.

Video

Jeho bývalý parťák Michael Kolář o ňom vravel, že kým on má v pretekoch jeden výstrel, Sagan môže použiť viacero nábojov. Aký posledný by ste mu dopriali?

Do športového životopisu mu chýbajú dve veci. Vyhral, čo sa dalo a ak nie, veľakrát bol k triumfu blízko. Má najviac umiestnení v najlepšej desiatke – viac ako tristo. Pre porovnanie, ďalší v poradí má okolo dvesto.

Veľmi by som mu doprial výhru na Miláno – San Remo. Dvakrát mal k nej veľmi blízko, ale nepodarilo sa. Zrejme sa už ani nepodarí, keďže slávnu špurtérsku klasiku išiel tento rok poslednýkrát.

Druhá vec, ktorú mu želám, je medaila z olympiády. Ak sa prebojuje do Paríža v súťaži na horských bicykloch, nebude bez šance. Pomodlím sa, aby sa mu vyhli defekty a nech mu dopraje cenný kov.

O čo prichádza slovenský šport?

O veľa. Čoskoro nám začnú chýbať športovci, ktorých by sme poslali na letnú olympiádu. Okrem hokeja nie sme schopní vyslať na OH kolektívny šport. To neznamená, že tu nie sú športovci, ale chýbajú podmienky.

Za mojich čias malo Československo medailistov z ME či MS v basketbale, hádzanej či vo futbale. Teraz väčšina týchto tímov má problém sa na šampionát vôbec dostať.

Cyklohviezdy Tour de France a ich krásne partnerky Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Tvrdý tréning, drina, veľa stresu - aj o tom je...

Bicyklujú Slováci kvôli Saganovi viac?

Určite. V 90. rokoch prišli do módy horské bicykle, všetci ich chceli mať. Bol to skutočne fenomén, cestná cyklistika išla do úzadia.

Zmenilo sa to až po príchode Petra. Každým rokom stúpa predaj cestných strojov a on má na tom nemalú zásluhu. Veľa ľudí si aj povedalo, že chce mať bicykel ako on. Pravda, nie každý si môže takú drahú vec dovoliť.

Ste zmierený, že čoskoro ho uvidíte súťažiť naposledy?

(smiech) Výborná otázka. Tak, ako sa raz niečo začne, všetko sa musí niekedy skončiť. Bola – a stále to je – krásna jazda. Som rád, že som mohol viesť našu cyklistiku v časoch, keď Peter víťazil na MS či na Tour. Teší ma, že sme mu ako zväz pomohli. Budeme mu držať palce, nech sa dostane na olympiádu a nech sa mu tam zadarí.

Pelotón už nebude taký ako predtým…

Prichádza o skvelého športovca a veľkého šoumena. Dlhé roky v ňom patril medzi najpopulárnejších jazdcov, ľudia ho zbožňovali. Áno, fanúšikovia obľubujú aj iných pretekárov. Napríklad Frooma, veľkého šampióna. Bol aj na Okolo Slovenska, ale poznáte ho – je to „studený čumák“.

Peter má charizmu, vedel ľudí vie pobaviť aj inak ako výkonmi. Slovensko príde o najlepšieho športovca histórie. Musíme pokračovať v zodpovednej práci s mladými talentmi, aby sme vychovali jeho nasledovníkov.

Čo k tomu treba?

Peter mal šťastie, že vyrastal v dobe, v ktorej ešte nebola rozsiahla „digitalizácia“. Vtedy mali deti viac času na šport. Na druhej strane, podujatia, ktoré jazdil, tu sú a štartujú na nich mladí a šikovní cyklisti.

Problém nastáva po juniorskej kategórii. Nie každý je ochotný na sebe tvrdo pracovať, niekedy príde strata motivácie.

15. majstrovstvá SR - Peter Sagan Čítajte viac Sagan má stále v očiach iskru, ale buďme realisti a kroťme očakávania. Slobodný nebude ani po kariére

Pomohla by výstavba Národného cyklistického centra, ktorého projekt bol schválený, ale vláda Eduarda Hegera dotáciu 29 miliónov stopla?

Samozrejme. Do športu ide na Slovensku veľmi málo peňazí. Išlo o nešťastné rozhodnutie kompetentných. Všetko sme mali pripravené, plánovaná dostavba bola na jeseň 2023, o pár mesiacov by sme sa tešili na slávnostné otvorenie…

Žiaľ, nestalo sa. V septembri sú voľby, verím, že nová vláda vráti dotáciu pre projekt späť do hry. Budeme o to bojovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Peter Privara