Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský? Nebudem s ním súperiť. Nastávajú dobré časy, vraví Tatar a teší sa na kamarátov z Detroitu

Hoci sa nájdu kritici, ktorí mu pripomínajú nevýrazné výkony v play off, je to on, kto už roky kraľuje produktivite Slovákov v zámorskej NHL.

13.08.2023 16:47
Tatar, Zetterberg Foto: ,
Tomáš Tatar a Henrik Zetterberg hrali spolu za Detroit.
debata (1)

Po ocenení pre najlepšieho útočníka sa Tomáš Tatar (32) dočkal aj hlavnej trofeje a prvýkrát v kariére triumfoval v ankete Hokejista roka 2023.

„Je veľkou cťou byť v takej renomovanej spoločnosti. Z ceny mám veľkú radosť,“ usmieval sa kapitán Slovenska z lanských MS.

Máte v sebe pocit, že konečne sa to podarilo?

Ani nie. Každý z nás ide do sezóny s tým, že chce čo najviac pomôcť mužstvu a dosiahnuť tímový úspech. Individuálne ocenenia sú už len bonusom. Veľmi si vážim, že som vyhral, predo mnou to dokázali veľmi zvučné mená.

Aké je to byť v ich spoločnosti?

Šatan, Chára, Hossa a ďalší boli hráči, popri ktorých som vyrastal. Práve vtedy som vstúpil do mužského hokeja. Prijali ma medzi seba s otvorenou náručou, mohol som sa od nich učiť a čerpať poznatky do ďalšej kariéry. Teraz už mám trochu inú úlohu. Snažím sa odovzdať skúsenosti a pomôcť chalanom, ktorí prichádzajú do národného tímu a sú jeho budúcnosťou.

Nastávajú dobré časy. Počet našich mladíkov, ktorí boli draftovaní do NHL v posledných rokov, je veľmi solídne číslo. Reprezentácia má dobrý základ. Verím, že si v jej drese ešte zahrám a pomôžem k úspešnému výsledku.

Tomáš Tatar v drese New Jersey. Foto: Profimedia
Tomáš Tatar Tomáš Tatar v drese New Jersey.

Druhá sezóna v drese New Jersey vám vyšla lepšie ako prvá, ako ju hodnotíte?

Keď som podpisoval zmluvu s Devils, veľa ľudí sa ma pýtalo, prečo práve s nimi. NHL je veľmi vyrovnaná, aj malé rozdiely vedia urobiť veľké veci. V New Jersey sme mali potenciál, cítil som, že môže z toho byť niečo špeciálne.

Príchod do klubu hodnotím ako správny krok. Teraz som už v inej pozícii. Ako voľný hráč sa snažím byť pri výbere nového pôsobiska veľmi opatrný. Túžim po tom, aby som v lige dosiahol úspech. Vyhrať Stanleyho pohár je krásna predstava.

Ako ďaleko alebo blízko ste k novému klubu?

Za posledné dni sa rokovania zintenzívnili. Komunikoval som už priamo aj s trénermi mužstiev, do ktorých by som mohol ísť.

Debatovali sme aj o tom, aká by mohla byť moja pozícia v danom tíme. Situácia v súvislosti s platovými stropmi v jednotlivých klubov nie je ideálna. Dá sa povedať, že som si to trochu odskákal.

Tomas Tatar Nela Lopusanova Čítajte viac Zo Slovákov bol v NHL najlepší. Tatar strieda na tróne Slafkovského, Lopušanovej unikát

Čiže vytúžený dvojročný kontrakt nedostanete?

Zrejme to tak bude. To bola aj komplikácia na začiatku rokovaní. Chcel som zmluvu na dva roky, prispeli k tomu aj skúsenosti z New Jersey. Ak by sa počas prvej sezóny niečo nepodarilo, dá sa to napraviť v druhej.

New Jersey je výborný príklad. Ak by som odišiel po prvom roku, bol by som veľmi sklamaný. V minulej sezóne to už bolo oveľa lepšie, hoci tímový úspech sa nám v play off napokon nepodaril.

Máte preferovanú destináciu?

Nechám si to pre seba. Už niekoľkokrát som povedal, že niekam mám blízko a veci sa pohli iným smerom.

Rozhodujú pri vašom výbere aj krátkodobé ambície klubu?

Áno, snažím sa pozerať aj na tieto faktory. Ale je to ťažké. NHL je extrémne vyrovnaná súťaž, ťažko odhadnúť, kto sa dostane do play off alebo kto patrí medzi najväčších favoritov na titul. Čiara medzi úspechom a neúspechom v profilige je veľmi tenká.

Opäť to dokazuje príklad Devils, kde sme išli do play off z nízkej pozície a vyradili sme favorizovaný New York Rangers. Robím si aj vlastnú analýzu. Pozerám si súpisky tímov, dedukujem, kde a aká by mohla byť moja pozícia. Verím, že si vyberiem správne.

Nela Lopušanová Čítajte viac Komplikácie pre supertalentovanú Nelu. Pravidlá IIHF jej nedovolia hrať za Slovensko

Do Siene slávy slovenského hokeja prijali Mariána Hossu. Tešíte sa na jeho rozlúčkový zápas?

Veľmi. Majo patrí medzi najväčšie osobnosti nielen slovenského hokeja. Odohral som proti nemu niekoľko sezón v NHL, nastupovali sme spolu v reprezentácii. Teším sa, ako mu zagratulujem k vstupu do profiligovej i slovenskej Siene slávy.

Rozlúčkový zápas s množstvom hviezd svetového hokeja si zaslúži, som rád, že som medzi pozvanými. Fanúšikovia sa môžu tešiť na veľké mená, uvidia hráčov zo všetkých kútov sveta. Verím, že si to Majo celé užije.

Tešíte sa na niekoho špeciálne?

Na Henrika Zetterberga. Nevideli sme sa niekoľko rokov, ale sme v pravidelnom kontakte. Veľmi rád ho osobne stretnem. Rovnaké platí o Nicklasovi Lidströmovi, s ktorým som tiež hrával v drese Detroitu.

Tomáš Tatar získal hlavnú cenu Hokejista roka... Foto: TASR, Jakub Kotian
Tatar Hokejista roka 2023 Tomáš Tatar získal hlavnú cenu Hokejista roka počas vyhlásenia ankety Hokejista roka 2023 v Bratislave.

Vlani na MS ste boli najstarší hráč tímu, na Hossovej exhibícii budete patriť medzi najmladších. Príjemná zmena?

Jednoznačne! (úsmev) Nechce sa mi veriť, keď mi niekto povie, že patrím medzi najstarších v mužstve. Vôbec to tak necítim. Mám zo seba dobrý pocit, nemal som žiadne zranenia, som vo forme. Stále mám rád zábavu, som živý typ. Hokej ma neskutočne napĺňa, dúfam, že budem hrať čo najdlhšie.

Vlani vyhral anketu Juraj Slafkovský, trofej si bude chcieť zobrať späť. Ste pripravený na útok mladého kolegu?

Určite nebudeme spolu súperiť. Juraj mal skvelú sezónu. Pomohol Slovensku k zisku historickej medaily na olympiáde, spolu sme v jednom tíme odohrali krásne MS vo Fínsku. Žiaľ, zranil sa, ale aj to patrí k hokeju.

Teraz opäť pocíti v Montreale tlak médií i fanúšikov. Je vo veľkej hre, v najlepšej lige sveta. Treba makať naďalej, držím mu palce. Má na to, aby sa mu darilo a bol dobrý.

Slováci dali o sebe vedieť v 1. kole draftu NHL´23 Fotogaléria - 26 fotiek Všetky fotky
Dalibor Dvorský si oblieka dres St. Louis počas...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Tomáš Tatar