Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na tréningu zbieral margarétky, aby potešil mamu. Real sa opiera o právnika

Ako chlapec vynikal v školskej lavici. Neskôr prekonával jeden rekord Birminghamu City za druhým. V dvadsiatich rokoch sa stáva jednou z najväčších vychádzajúcich hviezd.

07.11.2023 22:20
817609929 Foto: ,
Jude Bellingham oslavuje rozhodujúci gól do siete Barcelony.
debata

Ako chlapec vynikal v školskej lavici. Neskôr prekonával jeden rekord Birminghamu City za druhým. Popri štúdiu na univerzite odmietol ponuku Manchestru United a vybral sa radšej do Nemecka. Ako hráč Realu Madrid si splnil sen a tiež dokončil štúdium na univerzite.

Jude Bellingham však myslí najmä na futbal. V dvadsiatich rokoch sa stáva jednou z najväčších vychádzajúcich hviezd. Ofenzívny stredopoliar Realu by nemal chýbať na trávniku ani zajtra. V domácom súboji Ligy majstrov proti Brage (21.00).

Marcelo Čítajte viac Snáď to v Reale pochopia. Marcelo sa dočkal životného úspechu a zaradil sa do elitnej skupiny hráčov

„Dúfam, že počas najbližších piatich rokov v Reale vyhrám päť titulov v Lige majstrov, majstrovstvá Európy a hádam aj majstrovstvá sveta,“ vyhlásil Bellingham po svojom poslednom veľkom vystúpení, keď dvoma gólmi otočil El Clásico s Barcelonou (2:1).

Vzorom otec – policajt

Poďme však pekne postupne…Futbal začal hrať už ako trojročný. Doma mal veľký vzor. Otec Mark bol ostrostrelcom v regionálnej súťaži a do roku 2022 aj seržantom polície vo West Midlands.

„Otec vo mne zapálil lásku k futbalu i úctu k povinnostiam,“ zaspomínal si Bellingham pre BBC. Do Birminghamu prišiel ako osemročný. Už v štrnástich začal hrať v juniorke druholigového Birminghamu.

O rok neskôr sa stal členom kádra do 23 rokov. Vo veku 16 rokov a 38 dní si pripísal debut za A-tím v auguste 2019 ako najmladší hráč v histórii klubu.

Jude Bellingham Čítajte viac Oblieka si plášť Supermana. Mladík so Zidanovým číslom exceluje. A vyrovnal sa Ronaldovi

„A už vtedy ukazoval mentalitu, že chce dokázať viac. Ak bol presvedčený, že je toho schopný, nič ho nezastavilo,“ tvrdil James Ayers, Bellinghamov triedny učiteľ zo základnej školy.

Real? Srdce sa mu zastavilo

Po debute sa Bellingham veľmi rýchlo stal členom základnej zostavy Birminghamu. Niet divu, že ho v januári 2020 chcelo do svojho tímu priviesť množstvo tímov. Anglický druholigista vtedy odmietol napríklad 23 miliónov libier od Manchestru United. O pol roka neskôr prestúpil za vyše 30 miliónov do Borussie Dortmund.

„Bola to moja voľba číslo jeden. Klub skvele pracuje s mladými hráčmi. Nebojí sa ich nechať hrať a rozvíjať,“ vravel Bellingham po príchode.

Jude Bellingham v drese Borussie. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
6. Jude Bellingham Jude Bellingham v drese Borussie.

V drese klubu z Vestfálskeho štadióna odohral v priebehu troch sezón 132 zápasov. Žltý dres mu bol postupne primalý. Avšak, ako pri vstupe do Dortmundu, tak aj pri odchode zo slávneho klubu mal jasno v novom pôsobisku.

„Keď sa o mňa začali zaujímať, moje srdce sa zastavilo. Je to najšťastnejší deň v mojom živote,“ vravel 1. júla 2023, keď za 103 miliónov eur posilnil Real Madrid.

Môže si otvoriť kanceláriu

<Ak>Angličanom v Madride to príliš nešlo. Z predošlých piatich futbalistov Albiónu sa v Reale výraznejšie presadil iba David Beckham. Krátko po oslave 20. narodenín si však Bellingham zobral na plecia ešte väčšie bremeno. Po podpise šesťročného kontraktu si vybral na dres číslo 5, ktoré na Santiago Bernábeu najviac preslávil Zinedine Zidane.

„Ukazuje to jeho odvahu. Bude sa učiť od Luku Modriča a Toniho Kroosa a oni môžu ťažiť z jeho dynamiky,“ zamyslel sa Steve McManaman, hráč Realu v rokoch 1999 až 2003.

Beckham sídlo koláž Čítajte viac Beckham vytiahol palicu a peňaženku. Victoriu si nasťahoval do vidieckeho sídla za 40 miliónov, oddáva sa novému koníčku

Herne pripomína nielen Zidana, ale aj Stevena Gerrarda. Vyniká rýchlosťou, šikovnosťou a hernou inteligenciou. Stal sa najlepším mladým hráčom v ankete France Footballu. A to všetko popri dovŕšení štúdia na Loughborough University.

„Je to obdivuhodné. Hrá za najslávnejší klub na svete, ale myslí aj na vzdelanie. Keby chcel, môže si otvoriť právnickú kanceláriu už teraz,“ chválil Judea vysokoškolský profesor Jason Ramsey.

Prísny na spoluhráčov

Niekdajší kouč Dortmundu považuje charakter a inteligenciu veľkého milovníka zvierat a prírody za kľúčový faktor jeho výkonnosti.

„Veľmi bystrý chlapec, ktorý sa nebojí prevziať zodpovednosť. Rád robí spoluhráčov lepšími, ale vie na nich byť aj prísny a zlý, keď sa flákajú,“ všimol si René Marič, bývalý asistent v Dortmunde.

Vinícius Júnior Čítajte viac Hviezda Realu čelila ďalším rasistickým útokom. Nechutné zábery z tribúny z nich usvedčili aj dieťa

Bellinghamovo správanie nebolo vždy príkladné. Ako chlapec sa nevyhol vylomeninám či zlým manierom – na trávniku či v škole. "Na začiatku som vôbec nemal rád futbal. Chodil som na tréningy, ale vyrábal som tam náramky z margarétok, aby som ich dal mame.

Chcel som mať tie najkrajšie, byť najlepší pri schovávačke, ale keď som prehral, veľmi som sa nahneval a odmietol som podať ruku súperovi,“ priznal Bellingham.

Dospel veľmi rýchlo. Na vynikajúceho futbalistu i solídneho mladého muža.

Messi vs. Haaland: Boj o Zlatú loptu 2023 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
xxx
debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Real Madrid #Jude Bellingham