Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyhostia Nemci obrancu Bayernu, ktorý podporil Palestínčanov? Na pretrase je aj iný elitný hráč

Poslanec nemeckého parlamentu Johannes Steineger vyzval tamojší klub FC Bayern Mníchov, aby pozastavil činnosť marockému futbalistovi Noussairovi Mazraouimu.

17.10.2023 15:59
Noussair Mazraoui Foto: ,
Noussair Mazraoui (v strede) so spoluhráčmi z Bayernu.
debata (1)

Ako uviedol web denníka Marca, dôvodom je skutočnosť, že marocký reprezentačný obranca narodený v Holandsku poslal prostredníctvom sociálnych sietí povzbudivé správy palestínskemu ľudu.

Odkedy palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu 7. októbra spustilo bezprecedentný útok na Izrael a následne izraelská armáda odpovedala rozsiahlymi tvrdými opatreniami voči Pásmu Gazy, viacero hráčov sa na sociálnych sieťach špecifickým spôsobom postavilo voči izraelsko-palestínskemu konfliktu, čo vyvolalo početné kontroverzie.

813927416 Čítajte aj Hviezda Bayernu si zavarila, verejne podporila Palestínu: Sme to my proti svetu!

Príkladom toho bol tiež spomenutý Mazraoui. Hráč mníchovského klubu na svojom instagramovom profile zverejnil správu o podpore a túžbe po „víťazstve Palestíny“. Nemecké periodikum Bild ho v jednej zo svojich správ obvinilo, že je „podporovateľom terorizmu“.

Steineger vyzval predstaviteľov Bayernu, aby hráčovi pozastavili činnosť, pričom narážal na minulosť nemeckého klubu a na jedného z dlhoročných prezidentov Kurta Landauera, ktorý bol Žid.

"Klub Kurta Landauera, ktorý bol nacistami pejoratívne označovaný ako klub Židov, to nemôže prehliadať. Navyše, štát musí využiť zodpovednosť, ktorú má, aby hráča vyhostili z Nemecka,“ napísal poslanec na sociálnej sieti.

Jean-Clair Todibo Čítajte aj Francúz vysvetľoval smiech počas minúty ticha za obete vojny v Izraeli a zavraždeného učiteľa

Zaujímavosťou je, že Mazraoui má v mníchovskom klube izraelského spoluhráča – brankára Daniela Peretza, ktorý sa na sociálnych sieťach postavil ku konfliktu na Blízkom východe úplne opačne a na instagrame odsúdil útok Hamasu na Izrael.

"Toto je len zlomok zverstiev a obludností spáchaných Hamasom,“ skonštatoval Peretz.

Ukrajina U21 Čítajte aj Historické víťazstvo nad Anglickom? Patrí ukrajinskému národu a armáde. Atmosféru ako v Košiciach som ešte nezažil, vraví mladý talent

Podobný prípad sa stal aj vo Francúzsku, kde prokuratúra v Nice začala predbežné vyšetrovanie alžírskeho futbalového obrancu Youcefa Atala v súvislosti s obvineniami z podpory terorizmu, keď na sociálnych sieťach zdieľal antisemitský odkaz.

Atal čelí vyšetrovaniu za „verejné podnecovanie k nenávisti alebo násiliu kvôli určitému náboženstvu“. Medzičasom sa za svoje konanie ospravedlnil a zmazal spomenuté video, na ktorom palestínsky kazateľ urobil antisemitské vyhlásenie.

Talentovaní futbalisti, ktorí nesplnili očakávania Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Zranenia, problémy so životosprávou,...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Johannes Steineger