Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Historické víťazstvo nad Anglickom? Patrí ukrajinskému národu a armáde. Atmosféru ako v Košiciach som ešte nezažil, vraví mladý talent

Košická futbalová aréna sa zaplnila žlto-modrými vlajkami. Fanúšikovia nemohli v eufórii uveriť vlastným očiam. Mladí ukrajinskí a anglickí futbalisti predviedli v metropole východu strhujúce divadlo v rámci kvalifikácie ME do 21 rokov, ktoré bude hostiť Slovensko.

17.10.2023 14:58
Ukrajina U21 Foto:
Radosť mladých Ukrajincov po triumfe nad rovesníkmi z Anglicka.
debata (3)

Ukrajinci, ktorí našli v Košiciach počas vojny prechodný domov, vyhrali nad Anglickom 3:2.

Na zápas, ktorý mal aj širší, než len športový rozmer, proti rovesníkom z Anglicka tak skoro nezabudnú.

„Sme absolútne nadšení. Je to vôbec prvýkrát v histórii, kedy Ukrajina porazila Anglicko v tejto vekovej kategórii. Pri oslavách som stratil hlas. Bolo to neskutočné,“ vraví útočník Bohdan Viunnyk.

Pre národ a armádu

Ukrajinci neudržali náskok 2:0 z prvého polčasu, keď sa najskôr presadila budúca hviezda Chelsea Londýn Noni Madueke a v 89. minúte vyrovnal Charlie Cresswell.

Video

Ukrajinci však ustáli záverečný tlak a v 94. minúte rozhodol o senzačnej výhre gólom Illya Kvasnytsya.

"Sme šťastní, že nás prišlo do Košíc podporiť veľa fanúšikov. Takúto skvelú atmosféru sme ešte nezažili.

Ľudia nám dodávali obrovskú energiu. Toto víťazstvo je pre celý náš národ a armádu, ktorá zvádza ťažký boj pri obrane našej vlasti," konštatuje Oleh Ocheretko, ktorý sa postaral o nádherný gól z priameho kopu v závere druhého polčasu.

Solidaritu vyjadril súperovi aj kapitán anglického výberu Harvey Elliott, záložník slávneho klubu FC Liverpool.

"Bolo úžasné vidieť ukrajinských fanúšikov na tribúnach s vlajkami, najmä teraz, keď sú v ťažkých časoch. Vykričali si hlasivky a hráči sa im odmenili oduševneným výkonom.

Stojíme pri Ukrajine a touto cestou jej chcem zagratulovať k víťazstvu," vraví Elliott, ktorý bol jediný z anglického tímu ochotný predstúpiť pred médiá po ťažkej prehre.

„Prežívame mix emócií. Som hrdý na chlapcov, pretože sme ukázali obrovský charakter a dokázali sme zmazať dvojgólové manko. V závere sme stratili koncentráciu, čo sa nám vypomstilo. Ukrajinci si však zaslúžia pochvalu za ich bojovnosť,“ konštatuje Elliott.

Chválili štadión

Ukrajina a Anglicko sú najväčšími favoritmi na postup na ME do 21 rokov. Jedným z dejísk šampionátu budú aj Košice, ktoré si zástupcovia oboch táborov pochvaľovali.

Belgicko, Švédsko Čítajte viac Kam sme sa to dostali? Švédovi bolo do plaču, UEFA rieši, čo ďalej. Zápas Slovákov so severanmi zrušili

„V Košiciach je nádherný štadión. Trávnik sa mi zdal trochu ťažší. Niektorým tímom to môže robiť problémy a iným naopak bude vyhovovať. Teším sa, keď bude štadión kompletne dostavaný a pripravený pre Euro. Bude to úžasné,“ vraví anglický kapitán.

Podobne to vidia aj Ukrajinci, ktorí by mohli počítať s obrovskou fanúšikovskou kulisou, aj vzhľadom na ideálnu polohu a vzdialenosť od ich krajiny.

„Pre nás by bolo ideálne, ak by sme postúpili, hrať na košickom štadióne. Verím, že by nás prišlo podporiť veľa ľudí,“ vraví Ocheretko.

Boj Slovenska o EURO v Luxembursku v obrazoch Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Základná zostava Slovenska na zápas proti...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #ME do 21 rokov 2025