Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úlet či vážna konkurencia? Saudovia zmenili trh, tvrdí Guardiola. Tréner United to vidí inak

Karim Benzema, N'Golo Kanté, Rijád Mahrez alebo Serbej Milinkovič-Savič. To je len zopár známych mien, ktoré v lete zlákalo vábenie petrodolárov zo Saudskej Arábie.

01.08.2023 08:40
Rijád Mahrez Foto:
Vábeniu miliónov zo Saudskej Arábie neodolal ani posledný víťaz Ligy majstrov s Manchestrom City Rijád Mahrez, ktorý zapózoval v drese tímu Al-Ahly.
debata (2)

Nevídaná vlna futbalových presunov, ktorú v prvý januárový deň odštartoval odchod Cristiana Ronalda do Al-Nassru, je bezpochyby hlavnou udalosťou aktuálneho prestupového obdobia.

„Arabi zmenili trh a myslím, že to nie je chvíľková záležitosť. Vytvoria silnú ligu,“ okomentoval situáciu tréner Manchestru City Pep Guardiola. S jeho názorom ale nesúhlasí šéf mestského rivala Manchestru United Erik ten Hag.

Pred siedmimi rokmi sa pritom o podobný projekt pokúsili v Číne. Do tamojšej najvyššej súťaže prišli veľké mená ako Oscar, Hulk, Paulinho, Jackson Martínez ale aj Marek Hamšík.

Nino Marcelli ŠK Slovan Čítajte viac Vychováva Slovan nového Hamšíka? Kúpil ho za 100 eur, podľa Weissa bude tešiť ľudí

Plán kompetentných v najľudnatejšej krajine sveta bol jasný: Pokúsiť sa vyrovnať kvalitu najlepších európskych súťaží. K tomu však nikdy neprišlo, vláda totiž trvala na povinnom limite cudzincov na súpiskách tímov. Celkovú úroveň zápasov tak znižovali veľký počet domácich futbalistov.

Takýto zásah by však v Saudskej Arábii nastať nemal. „Ešte pred pár mesiacmi bol takýto odliv kvalitných hráčov nepredstaviteľný,“ vyjadril sa na predsezónnom turné víťaza Ligy majstrov v Ázii Guardialo.

Reagoval hlavne na posledný odchod jedného zo svojich zverencov, alžírskeho reprezentanta Rijáda Mahreza. Ten sa minulý týždeň stal novou posilou tímu Al-Ahli. Vedenie Citizens chcelo Mahreza udržať. „Rijád dostal neuveriteľnú ponuku, a preto sme nemohli povedať ‚nerob to‘,“ skonštatoval Guardiola.

00. Hlavná FOTO Čítajte viac Najmenej Slovákov hrá v DAC, patrioti sú na strednom Slovensku. A koľko cudzincov má Slovan?

Napriek tomu, že sú výplaty v najlepších európskych ligách vysoké, s peniazmi v Saudskej Arábii sa nemôžu rovnať. Žiarivým príkladom je prestup kapitána FC Liverpool Jordana Hendersona do Al Ettifaqu.

V tíme, ktorý trénuje ikona Liverpoolu Steven Gerrard, zarobí Henderson podľa britských médií až trojnásobok svojho platu z Premier League. Tam mal pritom poberať 200-tisíc libier týždenne (233-tisíc eur). „Som toho názoru, že tento trend sa nezastaví a Saudi vytvoria veľmi kvalitnú súťaž,“ doplnil Guardiola.

Proti jeho slovám sa ale ohradil Erik ten Hag z Manchestru United, ktorý s jeho názorom nesúhlasí. Podľa Holanďana neovplyvnia vysoké výdaja Arabov postavenie klubov Premier League na prestupovom trhu.

„V našej lige chcú hrať tí najlepší hráči, tomu nemôže konkurovať ani súťaž v Saudskej Arábii, ani v USA,“ uviedol ten Hag.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac V Edene finále, na Letnej hrdza. Už aj Slováci majú lepšie štadióny, kritizoval český búrlivák a zožal potlesk

Mohla ho ovplyvniť aj skutočnosť, že Manchester United zatiaľ v lete neprišiel o žiadneho futbalistu, ktorý by zamieril do Saudskej Arábie.

Na druhej strane Manchester City, Liverpool a najmä FC Chelsea majú opačné skúsenosti. Bývalému klubu ruského miliardára Romana Abramoviča odchody k Saudom pomohli k nutnému výpredaju.

Pokiaľ sa naplnia Guardiolove slová, mohla by sa Saudi Pro League transformovať na vážneho konkurenta klubov nielen z Premier League na prestupovom trhu.

Cudzinci vo futbalovej Niké lige 2023/24 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený od klubov s najvyšším...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Pep Guardiola #manchester city #Erik ten Hag #Saudi Pro League