Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vychováva Slovan nového Hamšíka? Kúpil ho za 100 eur, podľa Weissa bude tešiť ľudí

Slovák s talianskym menom, ktorý ako kométa zažiaril v úvode novej sezóny v drese Slovana. Kto je 18-ročný Nino Marcelli a aké boli jeho futbalové začiatky?

01.08.2023 05:45
Nino Marcelli ŠK Slovan Foto:
V 1. kole Niké ligy sa Nino Marcelli predstavil po prvýkrát v základnej zostave Slovana v najvyššej súťaži. A patril k najnebezpečnejším hráčom majstra na pôde FC Košice.
debata (15)

„Nino, končíme! Choď domov, zatváram bránku!" volal na neho. Malý chlapec chtiac-nechtiac posledný raz kopol do lopty a pomaly odchádzal z ihriska.

„Často som ho z neho vyháňal. Bol tam stále, hoci nemal tréning. A keď ho mal, ostával na ihrisku, pokiaľ sa dalo. Veľmi chcel, to ma najviac zaujalo. Na svoj vek mal obdivuhodnú húževnatosť a ctižiadostivosť. Stále kopal do lopty, pravá, ľavá noha, donekonečna všetko opakoval, preto má obe nohy dobré a silné," približuje dlhoročný mládežnícky tréner Anton Valovič.

Weiss pred Mostarom o emóciách a plnom štadióne
Video

Bude z neho druhý Hamšík?

Valovič pôsobí od roku 2012 ako športový riaditeľ FKM Karlova Ves, ktorý sa venuje mládeži. Viacerí jeho odchovanci sa uplatňujú v popredných slovenských kluboch. Má výnimočný nos na talenty. Keď prišiel do Karlovky, Nino Marcelli už mal svoju registračku. Chodil do klubu od štyroch rokov.

Prvá registračka Nina Marcelliho, keď mal šesť... Foto: Archív Nina Marcelliho
nino-registracka Prvá registračka Nina Marcelliho, keď mal šesť rokov.

„Videl som ho párkrát a hneď bolo jasné, že mám do činenia s veľkým talentom. V prvom momente mi napadlo porovnanie s Petrom Dubovským, ale to bola už stará história. Ale môže byť možno aj druhý Marek Hamšík, vravel som si," pokračuje Valovič, ktorý stál v bratislavskom Slovane pri zrode oboch najväčších slovenských talentov posledných desaťročí.

Nino vynikal už v mladom veku. V podstate nikdy nehrával s rovesníkmi, vždy pôsobil v tíme aspoň o kategóriu vyššie. „Vo svojom veku bol stále nadpriemerný. Mal prehľad v hre, bol obojnohý, dával góly… Musí naďalej na sebe pracovať, potom verím, že to zvládne a bude v kariére úspešný." V roku 2014, ešte nemal desať, prestúpil do Slovana.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Strach od Bosniakov nečakajte. Mostar sa chce na Slovane porátať s duchmi lanskej tragédie

„Vtedy za neho belasí zaplatili sto eur, podľa tabuliek. Výchovné sa počíta od deviatich rokov, potom sa zvyšuje od desať, ale tie už u nás nedovŕšil. Mal som ho pod palcom takmer dva roky," upresňuje Valovič, ktorý zostal s Ninom v kontakte doteraz, sleduje jeho rast, vymieňajú si esemesky, aj sa stretávajú. Zdá sa, že to bola super kúpa. Podľa aktuálnych údajov na transfermarkete má mladý Marcelli na futbalovom trhu hodnotu 100-tisíc eur. Najmladší člen Weissovho kádra je tisíckrát drahší ako v čase, keď sa hlásil v Slovane.

Šesťročný Nino Marcelli na turnaji... Foto: Archív Nina Marcelliho
nino-pripravka Šesťročný Nino Marcelli na turnaji predprípraviek, kde bol vyhlásený za najlepšieho hráča.

„To sú len orientačné sumy, všetko ukáže čas. Ale má veľký potenciál, aby prerazil aj vo veľkom futbale. Je to teraz na ňom. Presadiť sa v Slovane nie je pre mladého hráča jednoduché. Ale talent s jeho kvalitami, ktorému sa hrá lepšie, keď má okolo seba kvalitných hráčov, má na to všetky predpoklady. Keď s ním bude Slovan citlivo narábať, čo podľa mňa tréner Weiss vie, veľa sa naučí a môže z neho vyrásť dobrý hráč," tvrdí popredný futbalový agent Juraj Vengloš, ktorý Marcelliho zastupuje.

Spolupracujú už takmer desať rokov. „Sledujem ho odmala, som v kontakte aj s rodičmi. Je to chlapec, ktorý je trochu iný ako jeho rovesníci, aj preto je možno už pripravený aj na väčší futbal, predpokladám, že bude preň zaujímavý. Je na dobrej ceste. Ale má za sebou len jeden ligový zápas. Teraz bude pre neho najdôležitejšie, aby hrával a sústredil sa na svoje výkony," dopĺňa Vengloš.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Marek Hamšík #Peter Dubovský #Nino Marcelli #Anton Valovič #Niké liga