Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podozrivé platby firme exrozhodcu. Hrozí Barcelone pád do nižšej súťaže?

Španielskemu futbalovému klubu FC Barcelona podľa prezidenta La Ligy Javiera Tebasa nehrozí odpočítanie bodov či preradenie do nižšej súťaže za podozrivé platby poukázané na konto spoločnosti niekdajšieho rozhodcu Josého Maríu Enríqueza Negreiru.

20.02.2023 07:30
Barcelona Foto: ,
Futbalisti Barcelony.
debata (2)

Organizácia z Camp Nou zaplatila v rokoch 2016 až 2018 jeho firme dovedna 1,4 milióna eur, pričom Negreira bol v rokoch 1994 – 2018 člen komisie rozhodcov Španielskej kráľovskej futbalovej federácie (RFEF).

Tebas uviedol, že katalánsky veľkoklub nemôže byť v tomto prípade potrestaný pre konflikt záujmov, lebo už uplynula trojročná premlčacia lehota.

Doplnil, že úrady v Španielsku vyšetrujú „blaugranas“ pre možnú korupciu a spomenutú spoločnosť Negreiru pre možné daňové priestupky. RFEF si vyžiadala informácie o platbách od klubu aj komisie rozhodcov.

Spain Soccer Copa del Rey Čítajte aj Barcelona si udržala náskok na Real. Atleticu Madrid stačil gól

Federácia však do prípadu pravdepodobne nezasiahne, kým ju o to nepožiada španielska justícia. Prípad je momentálne v rukách barcelonskej prokuratúry, pričom klub je zatiaľ len podozrivý z pochybenia.

Federácia vo vyhlásení uviedla, že „rozhodcovská komisia ľutuje správanie, ktoré by mohlo byť považované za neetické“.

„Žiadny aktívny rozhodca ani člen komisie sa nemôže podieľať na práci, ktorá by mohla byť považovaná za konflikt záujmov,“ uvádza sa vo vyhlásení RFEF.

Prezident FCB Joan Laporta poprel možný konflikt záujmov a podotkol, že správy boli zverejnené preto, aby sa pokúsili destabilizovať fungovanie klubu.

Martinez a Mkhitaryan Čítajte aj Oddych alebo trest? Škriniar nehral, Inter Miláno zdolalo Udinese

Spoločnosť vraj klubu vypracovala správy o rozhodcoch, čo je údajne bežná prax. Kluby v Španielsku si údajne takéto analýzy nechávajú vypracovať inými spoločnosťami alebo interne v rámci klubu.

Enríquez Negreira pre SER poznamenal, že nikdy neuprednostňoval FC Barcelona pri nomináciách rozhodcov na zápasy a že jeho úlohou bolo len slovne pomôcť klubu, ako by sa hráči mali správať pred konkrétnym rozhodcom.

„Barca“ podotkla, že „technické správy sa týkajú profesionálnych rozhodcov“ a boli nariadené „na doplnenie informácií požadovaných trénerským tímom prvého a druhého tímu“.

Konanie klubu obhajoval aj tréner barcelonského A-mužstva Xavi Hernández. „Vždy analyzujeme rozhodcov. Chceme vedieť, kto rozhoduje, či sú komunikatívni alebo nie. Je to tak už roky. Nie je to novinka,“ povedal Xavi.

Najškaredšie dresy na futbalových trávnikoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Nemceko - reprezentačný dres z MS 1994...
Načítavajú sa športové výsledky...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona