Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vilanova: muž, ktorý stál za zrodom najlepšieho tímu

Vlajky s klubovými symbolmi stiahli na pol žrde. Hráči i fanúšikovia sa odeli do čiernej, v očiach sa im zaleskli slzy. Futbalová Barcelona - a spolu s ňou celý svet - smúti.

28.04.2014 07:30
Tito Vilanova Foto: ,
Tito Vilanova.
debata

Tito Vilanova, niekdajší tréner katalánskeho veľkoklubu, pôsobil na lavičke elegantne, rozvážne a mimoriadne pokojne. Nepredvádzal veľké gestá, s typickou skromnosťou nechal za seba hovoriť tím, ktorý pod jeho vedením predvádzal skvelý futbal a vyhrával jeden zápas za druhým. Ten najnáročnejší – a zároveň posledný – však veľký bojovník prehral. Súperom mu totiž bola zákerná rakovina. Vilanova v piatok večer zomrel – mal len 45 rokov.

Guardiolov radca i priateľ

„Chýbajú mi slová. Bol si a vždy budeš mojím vzorom. Som hrdý na to, že som mohol byť súčasťou tvojho života. Nikdy na teba nezabudnem,“ kondoloval Andrés Iniesta, stredopoliar Barcelony. „Tito, ďakujem ti za všetko, čo si mi dal. Bol si jedným z najlepších trénerov, akých som spoznal,“ pridal sa brankár Victor Valdés. V podobnom smútočnom duchu reagovali aj ďalšie hviezdy z Nou Campu na čele s Lionelom Messim.

Vilanova si svojou prácou získal ich rešpekt, no vryl sa tiež do ich sŕdc. Spolu s Pepom Guardiolom totiž stál za zrodom tímu, ktorý experti časom označili za najlepší v dejinách futbalu.

Práve súčasného trénera Bayernu Mníchov smrť Vilanovu zasiahla natoľko, že góly svojho mužstva cez víkend ani nevnímal. Kým desaťtisíce fanúšikov kričali od radosti, on len sedel, rukou si podopieral hlavu a hľadel do zeme. Všetky jeho myšlienky zrejme smerovali k blízkemu priateľovi, ktorého si v roku 2008 vybral v Barcelone za asistenta. A spolu stvorili tím, ktorý nemal konkurenciu, vyslúžil si neskonalý obdiv, navždy vstúpil do histórie.

Príklad sily a láskavosti

Za štyri roky ho priviedli k neuveriteľným štrnástim trofejám – z možných devätnástich. V roku 2011 ich získali šesť – všetky, ktoré sa dali! Trikrát sa tešili z majstrovského titulu, dva razy triumfovali v prestížnej Lige majstrov. Na sklonku toho istého roku však Vilanova oznámil, že bojuje s rakovinou slinných žliaz. Po prvý raz opustil tím a odišiel na operáciu. Po dvoch týždňoch však bol späť a celý svet veril, že z najhoršieho je vonku. „Bol príkladom sily a vôle bojovať – pre každého z nás,“ vyhlásil o Vilanovovi kapitán Realu Madrid Sergio Ramos.

Napriek tomu, že Vilanova bol v Guardiolovom tieni a pôsobil nenápadne, zainteresovaní vedeli, že je veľkým stratégom. Svoje výnimočné kvality potvrdil, keď sa v lete 2012 stal hlavným koučom Barcelony. Z úvodných devätnástich ligových zápasov vyhral osemnásť (jedna remíza) a mužstvo priviedol k ďalšiemu titulu – s pätnásťbodovým náskokom pred konkurenčným Realom Madrid. „Svet futbalu prišiel o jedného z najlepších trénerov,“ uviedol Lukas Podolski, útočník Arsenalu Londýn.

Vilanova si vďaka úspechom, ale aj dobrosrdečnej povahe hravo získal priazeň barcelonských fanúšikov, ktorí na neho nezabudli. Keď v smutnú piatkovú noc náhle otvorili Nou Camp, tisíce z nich prišli vzdať hold svojmu veľkému hrdinovi s dobrým srdcom, ktorý zrejme ani nemal nepriateľov. „Napriek tomu, že ho sužovala ťažká choroba, bol zakaždým prívetivý a láskavý. Odišiel muž, ktorý nikomu neublížil, každému sa snažil pomôcť,“ vyhlásil o otcovi dvoch detí legendárny španielsky tréner Vicente del Bosque.

Spolu s ďalšími veľkými osobnosťami svetového futbalu by dnes nemal chýbať na pohrebe. A myslieť bude možno aj na to, prečo Vilanova nesplnil sľub, ktorý dal svetu v lete 2013. „Uzdravím sa. Som si istý, že teno boj vyhrám,“ vravel vtedy rodák z Bellcaire d'Emporda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tito Vilanova